Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

A szolgálat aggódás helyett szeretet

A gyülekezetek szavazatai alapján Szabó György lett a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület felügyelője.

A gyülekezetek szavazatai alapján Szabó György lett a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület felügyelője. A Győrújbaráton élő új vezetőt a falu evangélikus templomában Ittzés János elnök-püspök iktatta be maga mellé világi társnak.

– A közelmúltban tisztújítás volt a magyar evangélikus egyházban. Ön dr. Weltler Jánost követi a napjainkban nem éppen könnyű szolgálatban.

– Elődömet felügyelői példaképemnek tekintem. Rendkívül magasra tette a mércét, láttam, hallottam azt a küzdelmet, ami a korábbi elnökségi üléseken zajlott – nyilatkozta érdeklődésünkre Szabó György, a nyugati egyházkerület új felügyelője. – A sorozatos stressz alaposan aláásta dr. Weltler János egészségét, emiatt vonult vissza a ciklusidő letöltése után. Felvetődött bennem a most még költőinek tűnő kérdés: ha rám is ez a megpróbáltatás vár, vajon tudok-e olyan hűséges és kitartó lenni, mint ő? Nagy bizalmat és kihívást jelent számomra a hét, hozzánk tartozó megye evangélikusságának szavazata.

– Milyen feladatoknak kell megfelelnie?

– Többek között segíteni szeretném a püspök urat, hogy az esperesi látogatások mintájára végezzünk püspöki vizitációkat is. Meghitt beszélgetésekkel szeretnénk feltárni azokat a gondokat, megoldásra váró kérdéseket, amelyekre a rohanásban nem sikerül időt szakítani. Az evangélium hirdetésében a tőlem telhető mértékben segíteni fogom a lelkészeket. Minél több olyan közös alkalmat, közös élményt, rendezvényt szeretnék támogatni, kezdeményezni, ami összekovácsolhatja a kerületben lévő egyházközségeket. Az utánpótlás miatt nagyobb törődést kívánnak a konfirmált fiatalok. Meggyőződésem, hogy nem az örökös aggódás, hanem az önzetlen krisztusi szeretet viszi előre ügyeinket.

– Miként építi be szolgálatába az ökumenét?

– A saját egyházamat tartom a legfontosabbnak, de legalább olyan lényegesnek érzem azt is, hogy a sok évszázaddal ezelőtt, sokszor feleslegesen okozott sérelmek felhánytorgatásának, és főleg a megtorlásnak nincs és nem is lesz helye a jövőben sem. Krisztus tanítása ellen vét az, aki a felesleges energiáját az egyházak közötti torzsalkodásra, békétlenségre fordítja. Van közös problémánk, megoldásra váró feladatunk éppen elég. A közéleti tevékenységet vállaló emberek többsége – az egyre több közmunka nyomán – elfogadja, hogy egy idő után előjogokat élvezhet, döntései megfellebbezhetetlenek. Eddig ezt nekem sikerült elkerülnöm. Arra kérem a Mindenhatót, hogy adjon a jövőben is elég bölcsességet, bizalmat, szeretetet ahhoz, hogy ezt meg tudjam tartani.

Névjegy

Szabó György 1951-ben született. Végzettsége szerint építész üzemmérnök, épületfelújítási szakmérnök. Tizenegy éve magánvállalkozásban építési piacelemzést és építésinformáció-közvetítést végez. Szakmai munkásságának egyik szép emlékeként említette a győri egyházkerületi székház építését. Kilencvenöt óta kétszer választották meg a győr-soproni egyházmegye felügyelőjének. A Házas Hétvége lelkiségi mozgalom résztvevője és a protestáns egyházaknál egyik szervezője, a Família Nagycsaládosok Egyesülete győri szervezetének, valamint a Révai Miklós Gimnázium Baráti Körének elnöke.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindent észrevesz az önkéntes közjárőr

Már a hangjáról felismerik a hivatalnokok Emresz Györgyöt, aki szinte egész nap járja Győrt. Tovább olvasom