Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

A szociálpolitika ma is a közjó szolgálata

Győr - Tizedik alkalommal várta Győr az ország szociálpolitikusait, a terület szakembereit szakmai tanácskozásra csütörtökön a Városháza dísztermébe.

Az előadások mindegyike így vagy úgy érintette a válságot, a gazdasági bajokat, ám a szervezők (szusszanásnyi pihenőként) egy-egy emberi sorsot, élethelyzetet is felvillantottak Dorogi Gabriella, a TV2 szerkesztő-riporterének segítségével.

A tanácskozás résztvevőit Borkai Zsolt polgármester köszöntötte, aki a társadalmi szolidaritás fontosságára, a családok összetartó erejére hívta fel a figyelmet, ugyanakkor rámutatott, a kormány az egyébként rá háruló szociális feladatait mindinkább az önkormányzatokra hárítja. Somogyi Tivadar, a területért felelős alpolgármester épp ezért a jelenleginél nagyobb központi felelősségvállalást sürgetett, s kiemelte a nagycsaládosok, a gyermekeket nevelők egyre növekvő terheit.
Dr. Lenkovics Barnabás alkotmánybíró rámutatott a jelenlegi sajátos történelmi-társadalmi helyzetre, az állami gondoskodás fokozatos kivonulására, a gondoskodó állam megszűnésére.

– Az emberek többsége manapság két szóra vágyik: a tisztességes megélhetésre – hallottuk az alkotmánybírótól, aki mindjárt azt a kérdést is feszegette, vajon a szociális biztonsághoz való jog egyáltalán jog-e manapság...?

Galéria! Fotók: Harcsás Judit


Az alkotmánybíró kiemelte, a szociális szféra területe sajátos frontvonal, jól felkészült szakemberekkel, akik akár az Alkotmánybíróság, vagy a helyi önkormányzatok felé is hasznos információkkal szolgálhatnak. Lenkovics Barnabás szerint a jelenleginél is nagyobb gödörből is kilábalt már ez a meglehetősen rosszkedvű ország. Köztudottan legendás a magyarok küzdőképessége, kitartása, s közvetlenül az ősöket: dédapáit hívta segítségül, amikor nem volt nyugdíj, mégis a saját földjükből, gazdaságukból megéltek.

– Furfangos, találékony ember a magyar, ugyanakkor irigy is, de a sajátjáért képes meggebedni – zárta gondolatait Lenkovics Barnabás.
A konferencia további részében Lakner Zoltán, a Pázmány Péter Tudományegyetem tanszékvezetője a családpolitika arculatváltásáról beszélt, Kovács Ibolya, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főosztályvezetője pedig az önkormányzatok és a munkaügy kapcsolatrendszerét elemezte, s a jogszabályok összehangolását ismertette. Az emberek elbizonytalanodásáról, ugyanakkor az egyház szerepvállalásának változásáról már Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője beszélt, aki leszögezte: az összefogás a ma, az együttműködés a holnap üzenete kell hogy legyen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön mit szeret Győrben? És mit nem?

Győr - Folytatjuk sorozatunkat, s ahogy az első cikkünkben, úgy most is ezt az „egyszerű"… Tovább olvasom