Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

A száz év titka a mértékletesség, a hit, a hiúság

Százéves asszonyt köszöntöttek szombaton a bakonygyirótiak: Vutka Hedvig február 1-jén tölti be a ritkaságszámba menő évfordulót. Hedi néni egyik titka, hogy mindig vannak tervei, ezen a nyáron a tetőt akarja megcsinálni.

Ez a hét a szépkorúaké: pénteken a 107 éves rekordert, Gallai Rezsőt köszöntötték Győrben, másnap pedig egy bakonygyiróti asszonyt ültek körbe szerettei és tisztelői, mivel megünnepelhette a három számjegyű évfordulót.

Az 1911-ben született Vutka Hedvig mindig hűséges volt falujához, aminek csendes lankáin övéivel átvészelt egy világháborút kisgyerekként, egyet pedig már felnőttfejjel. A másodikra ma is gyakran emlékezik, fivére a fronton volt, ő öt lánytestvérével otthon igazgatta a birtokot.

Fotó: Krizsán Csaba.
Fotó: Krizsán Csaba.


Unokahúgát, aki tizennégy évesen elvesztette anyját, sajátjaként nevelte, Gyurek Zoltánné és családja ma Hedi néninek segít, a telet náluk tölti Győrben, de a tavasz már ismét Gyiróton köszönt a százéves asszonyra. Unokahúga szerint a néni – noha férje és gyermeke nem volt – valójában összetartója a családnak, gondoskodott testvérei gyermekeiről, unokáiról, s a mai napig nagy szeretettel törődik az apróságokkal.

Sajátos Hedi néni életében, hogy hivatalosan csak ötvenévesen ment el dolgozni – persze ennek is fél évszázada –, addig pedig a földdel, az állatokkal törődött. A gici gyógypedagógiai intézet konyháján dolgozott nyugdíjazásáig, erre is nagy szeretettel emlékszik. S amit a mai napig nem tudott kiheverni – gazdálkodó ember lévén –, az az államosítás.

Léhner Dezső polgármester köszöntője után Gyurek Zoltán is szólt az egybegyűltek előtt Hedi nénihez, s kifejtette, hogy idős rokonának titka életritmusában a mértékletesség, a rendszeresség, a hit, az egészséges hiúság és az állandó tervezgetés.

Unokahúga szerint sem volt az asszony életében pillanat, amikor ne akart volna előre gondolkozni, most épp arról beszél, hogy nyáron meg kéne csinálni a tetőt. Az asszony egyébként ellátja magát, néha napokra is egyedül merik hagyni övéi és az bizonyos – mondja Gyurekné –, hogy otthonban egy percig sem bírná ki Hedi néni. Vutka Hedvignek nem volt gyermeke, mégis generációkat nevelt fel.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dunakapu tér: közbeszerzés tervezésre

A győri önkormányzat még két hétig várja a tervezők ajánlatait a Dunakapu tér… Tovább olvasom