Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

''A sok papírból újra papír lesz''

Nem lehet elég korán kezdeni – a szelektív hulladékgyűjtést sem. Ezt bizonyítja a győri Bisinger-óvodások példája is.
Nem lehet elég korán kezdeni – a szelektív hulladékgyűjtést sem. Ezt bizonyítja a győri Bisinger-óvodások példája is, akik négy-öt évesen a legnagyobb természetességgel pakolják külön konténerbe az üveget, a papírt, az elemeket. Az óvónők rajtuk keresztül „nevelik" a szülőket is.

A Sün csoport ötéveseit nem lehet zavarba hozni, ha a szelektív hulladékgyűjtésről kérdezzük őket: teljesen naprakészek, igaz, abban nem egészen biztosak, hogy az elem azért veszélyes, mert nehéz, és meg lehet vele dobni valakit, vagy mert abban lakik az áram... Egyben egyetértenek: mindent külön konténerbe kell dobni. A hivatalos nevelési programban ugyan nincs benne, mégis az óvoda minden csoportjában szó esik a környezetvédelemről, játékosan, tízórai után beszélgetve.

S nem csak beszélnek róla: kész szerencse, hogy pont az óvoda mellett találhatók a szelektív konténerek, így a gyerekek rendszeresen felkerekednek, hogy abba dobják az összegyűlt hulladékot, sőt, vannak, akik otthonról is elhozzák az összegyűlt újságokat, palackokat.
Pécsi Miklósné óvodavezető szerint nekik ez még játék, ami észrevétlenül beleivódik a gondolkodásukba: a kicsik versenyeznek, ki gyűjtött otthon több „válogatott" hulladékot. – Mire megnőnek, természetes lesz számukra, hogy különválogassák a hulladékot. Rajtuk keresztül ráadásul elérjük a szülőket is, akik közül sokan már tudatosan figyelnek a hulladékok különválogatására.

Farkas Péter például a szüleivel rendszeresen hozza Dunaszentpálról az összegyűjtött papír- és műanyag hulladékot, s az ötévesek magabiztosságával sorolja, mit tud. – A szelektív gyűjtés azt jelenti, hogy külön kell válogatni a dolgokat, mert ha mindent egybedobálunk, összeragadnak, és nem lehet már őket szétválogatni.

Németh Donát azt mondta, hogy apukája összegyűjti a fémhulladékot, mindenféle konzerv- és sörösdobozokat. Csiba Rebeka műanyagban profi. – Van otthon olyan gépünk, amivel össze lehet lapítani a palackokat, az ásványvizeset is, így kisebb helyen elfér, ha bedobjuk a szelektív gyűjtőbe.

Az óvodavezető szerint a szelektív hulladékgyűjtéssel ugyanaz a helyzet, mint az egészséges táplálkozással: ha a gyerekeknek igényük lesz rá, a szülők is könnyebben elfogadják.

Négyezer gyűjtősziget

Nemrégiben zárult a televízióban a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő reklámkampány első része, amellyel a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a gyűjtőszigetek igénybevételére buzdította a tévénézőket. Az elsődleges cél a szelektív hulladékgyűjtés társadalmi elfogadottságának erősítése és a mozgósítás, másodsorban pedig a tárca által tett eddigi erőfeszítések és lépések bemutatása volt. A reklámokat országos roadshow kíséri, hogy a minisztérium tevékenységét és a szelektív gyűjtés gyakorlati feladatait minél többen megismerhessék.

Számos, a csomagolási hulladék gyűjtésére szolgáló szelektív gyűjtőszigetnél köszönőtáblák kihelyezését tervezik, megköszönve a már aktív, környezettudatos lakosság munkáját, s feltüntetve az addig elért eredményeket és egyéb, a hulladékgazdálkodással kapcsolatos közérdekű információkat. A gyerekek, akik a környezettudatos gondolkodás legfőbb letéteményesei , a Junior Magazinból tájékozódhatnak, az év során megjelent képregényekből pedig egy külön kiadvány készül, melyet a minisztérium rendezvényein osztanak szét a gyerekek között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szórólapok: pert indít Balogh József

A választási törvény megsértése és sajtóigazgatási szabálysértés miatt kifogást nyújt be a… Tovább olvasom