Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A Sárkánylyuk-vízmosásrendszere uniós pénzekből oldódik meg Nyúlon

Aláírták "A Sárkánylyuk-vízmosásrendszer vízrendezése" című projekt támogatási szerződését Nyúlon.

A projekthez 137,3 millió forint támogatást biztosít Nyúl község Önkormányzatának a Nyugat-dunántúli Operatív Programból.

Nyúl község egy síkvidéki és egy vízmosásokkal erősen szabdalt dombvidéki részből tevődik össze. A két részt összekapcsoló vízmosás, a Sárkánylyuk a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet részeként országos jelentőségű védett terület. A projekt a Sárkánylyuk-vízmosásrendszer problémáinak megoldására irányul, a négy mellékág közül a Cinege és a Berek vízmosások érintettek még.

A település hegyi részét meredek dombság szegélyezi, melyről a lezúduló nagy intenzitású nyári záporok veszélyeztetik egyrészt a lakóépületeket, másrészt a megközelítésüket biztosító felhajtó utakat.

A rendszeres közlekedés hatására ezek a nem burkolt, alsóbbrendű utak lemélyültek, átvették a vízlevezetési funkciót. A Sárkánylyuk vízgyűjtő területéhez kapcsolódó, útként is funkcionáló vízmosások stabilizálása biztosítaná a hegyi részek megközelítését, és jelentősen csökkentené a belterületi részén lerakódó hordalék mennyiségét.

A projektben stabilizálják a hordalékot hozó, útként funkcionáló vízmosásokat, támfalépítéssel biztosítják a löszfalak állékonyságát, valamint ároklefedéssel megoldják a település hegyi és síkvidéki vízfolyásainak biztonságos összekapcsolását.

A projekt célja a Sárkánylyuk menti utat szegélyező meredek partfal lábazatát áztató vizek terelése, és a fal lábazati részének megtámasztására vízzáró mellvédfal kiépítése a kritikus szakaszokon.

Ehhez kapcsolódik a vízmosás torkolati szakaszának átépítése a hidraulikai viszonyok javítása érdekében, melynek eredménye az érkező hordalék vízelvezető rendszerben történő kiülepedésének megakadályozása.


Projekt: A Sárkánylyuk-vízmosásrendszer vízrendezése - Nyúl Község Önkormányzata
Nyugat-dunántúli Operatív Program, 4.1.1/B-09. – Belterületi vízrendezés

Projekt összköltsége: 161 595 729 Ft
Projekt támogatási összege: 137 356 370 Ft


Olvasóink írták

  • 2. borsodi14 2010. április 26. 10:18
    „Örömmel tölt el hogy végre rendbe teszik! Egy kérdés! a vízgyűjtő még mindig útként szerepel az ingatlan nyilvántartásban?
    Csodálatos ez a "szurdik" és Európában egyedülálló!!”
  • 1. info2009* 2010. április 25. 22:01
    „Erdekes. Sarkanylyuk? Sarkanyok videke? Pannonhalma? Micsoda veletlen...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldet vagy parkolót? - hiány a lakótelepeken

Évek óta nem volt akkora parkolóhiány a győri lakótelepeken, mint most. Tovább olvasom