Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

A pénz nem minden – mit olvashatunk ki a vállalati jelentésekből?

Legyen szó egy kis családi bt.-ről vagy egy nagyvállalatról, vezetője mindig szeretné tudni, hol tart a konkurenciához képest.

A vállalatok összehasonlítására ma már számos lehetőség van.

Az éves jelentések sokat elmondanak egy cégről, de többnyire pénzügyi és gazdasági jellegűek, nem nyújtanak információt arról, hogy egy vállalat odafigyel-e környezetére, takarékosan bánik-e az erőforrásaival, és milyen más, a társadalmat támogató intézkedéseket vezet be. Mindezt kiválóan megmutatják azonban a vállalatok által kiadott ˝nem-pénzügyi jelentések˝. A vállalatok összehasonlítására alkalmas ˝nem-pénzügyi jelentést˝ (fenntarthatósági, CSR- vagy környezeti jelentést) a világ minden pontján, így hazánkban is egyre több vállalat bocsát ki napjainkban. Ezek számos információt tartalmaznak a vállalatok gazdasági, környezeti és társadalmi tevékenységére vonatkozóan.

Megtudhatjuk belőlük például, hogy a vállalat milyen, a társadalmat érintő kezdeményezéseket tesz, hogyan segít a rászorulóknak, mennyi papírt, energiát használ el, milyenek a főbb gazdasági mutatói. A Global Reporting Initiative (GRI) nevű kezdeményezésnek köszönhetően a cégek jelentései összehasonlíthatók.

A CG & Partners Kutató és Tanácsadó Kft. ˝Nem-pénzügyi jelentések kiadásának trendjei˝ című Fenntarthatósági Füzetében mind hazai, mind nemzetközi szinten összehasonlította az egyes szektorokban működő vállalatok jelentéseit. Az oktatási segédanyagként hiánypótló tanulmány ingyenesen letölthető a CG & Partners kft. honlapjáról (www.cgpartners.hu). Az összehasonlításhoz a szerzők különböző nemzetközi szervezetek, valamint a Magyarországon működő KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért adatait is felhasználták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hungarian Dj Fesztivál Győrben

A Hungarian Dj Fesztivál országos turnéja végre Győrbe érkezett! Chriss, Dandy, Khül és a legnagyobb… Tovább olvasom