Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A múzsák háborúja

Kultúra - A fővárosban közel 220 éve működik színház a várban, az egykori templomban. 2001-től sok vidéki együttest is bemutató, felkaroló Nemzeti Táncszínházként. Privatizáció veszélyezteti, megmozdult érte a magyar táncos világ.
Kiss János, a Győri Balett igazgatója tisztában van vele, hogy a budapesti színházak ügye nem érinti a győri teátrumot és a balettet. Közvetlenül legalábbis nem. Ám a háttérben nagyon is fontos a direktor szerint, hogy ebben a nehéz, majdhogynem háborús helyzetben a múzsák ne hallgassanak el. Ezért is vállalta többedmagával, hogy pénteken demonstratív sajtótájékoztatón vesz részt, ahol az egész ország táncos szakmája képviselteti magát. „Magyarországnak az egyetlen tiszta profilú színháza a Nemzeti Táncszínház. A privatizáció fenyegeti. Magát az egykori templomból kialakított játszóhelyet nem tudják magánosítani, de az öltözőket, kiszolgálóhelyiségeket már igen. Ez pedig az intézmény vesztét jelentené. A Győri Balett, a Lippentő néptáncegyüttes is számtalanszor léphetett már fel ebben a színházban, amely a kortárs, a hagyományőrző néptánc és a balett otthona is volt. Nem véletlen, hogy még a szakmánkon belül is eljönnek azok tiltakozni, akik – hogy finoman fogalmazzak – nincsenek jóban egymással. Mert most, ha a kulturális kormányzat, az állami vagyonkezelő nem ad alternatív megoldást, elveszik a hazai táncélet egyik legfontosabb bástyája."

Kiss János elmondta, számos, egymással egyébként egyet nem értő művész is közösen lép majd fel a Nemzeti Táncszínház megőrzése érdekében.
Kiss János elmondta, számos, egymással egyébként egyet nem értő művész is közösen lép majd fel a Nemzeti Táncszínház megőrzése érdekében.

Az épület, amelyben 1790-ben volt az első színházi előadás, egy olyan hely, amelyet már megismertek itthon és külföldön egyaránt. Meg kell védeni. Nem csupán a táncvilág lázad a privatizáció ellen. Az összes társművészet képviselője is segít nekik.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a tánc a legkevésbé támogatott művészeti ág, de ezt akkor sem teheti meg a kulturális tárca. Legalábbis így szeretnénk. Bár akadnak, akik úgy érzik, ez veszett fejsze nyele, de talán az összefogás segíthet. Mert tudjuk, ha mi kerülnénk bajba, akkor hozzánk is eljönne az egész ország, hiszen a nehéz helyzetben csak a művészet adhat erőt, hitet az embereknek. Nem szabad, hogy a válság elsöpörje azt."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Malvinát, a jósnőt meglátogatták a zsaruk - videóval

Győr-Moson-Sopron - Hamis ezoterikus ígéretekkel több millió forint készpénzt, aranyat, ezüstöt… Tovább olvasom