Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

A Märklin fejleszteni akar

Győr - A világhírű, modellgyártással foglalkozó Märklin cég magyarországi leányvállalata azzal számol, hogy a jelenben stabilizálni, a jövőben pedig bővíteni tudja gyártókapacitását. Az ügyvezető igazgató azt már nem részletezte, hogy honnan telepítenének Győrbe újabb gyártókapacitást.


A Märklin februárban jelentett csődöt Németországban, miután 121 millió eurós forgalom mellett 21 millió eurós veszteséggel zárta a tavalyi évet. A cég élére a német csődbiztos, Michael Pluta került, s világszerte 400 embert érintő leépítésekről döntöttek (Kisalföld, 2009. március 18.). A győri gyár létszámát eddig 140 fővel csökkentették, ennek során jórészt kölcsönzött és kisebb részben határozott idejű szerződéssel rendelkező dolgozókról volt szó. A létszámot további 40 fővel kell még redukálni.
– Úgy számolunk, hogy 520 állandó dolgozónk számára az idén biztosítani tudjuk a munkát, a már említetteken felül további elbocsátásokra nem gondoltunk – válaszolta kérdésünkre Wolfrad Bächle. Elmondta azt is, az anyavállalat csődje nem érinti hátrányosan a győri gyárat, ahol a termelés folyamatos. Erről az üzemigazgató személyesen is meggyőzött bennünket, amikor végigkalauzolt a gyárban. Úgy éreztük közben magunkat, mintha játékországban jártunk volna, szemünk előtt készültek a modellvasutak. Közöttük a Märklin egyik büszkesége, a gőzzel hajtott mozdony, amelynek piaci értéke 2500 euró, hozzávetőlegesen 750 ezer forint.

– Az előrejelzések áprilistól fellendülést ígérnek, így a válság ellenére optimistán tekintünk a jövőbe – mondta Wolfrad Bächle, aki hangsúlyozta azt is, a nürnbergi játékvásár után úgy számolhatnak, hogy az idei megrendelések alig térnek el a tavalyitól, s ez bizakodásukat ugyancsak növeli.

Wolfrad Bächle a Märklin egyik büszkeségével, a gőzgépmeghajtású mozdonnyal.Fotó: H. Baranyai Edina
Wolfrad Bächle a Märklin egyik büszkeségével, a gőzgépmeghajtású mozdonnyal.Fotó: H. Baranyai Edina


Wolfrad Bächle megerősítette a Spiegel című német lap értesülését, amely szerint a Märklin csődje után 110 befektető jelentkezett a cégre. A csődbiztos májustól kezdi meg azon potenciális befektetők kiválasztását, akik a szűkebb kört alkothatják.

– Olyan befektetőre van szükségünk, akinek szívügye a Märklin, tisztában van a márka értékével, képes tovább erősíteni. A Märklinnek újra a jól bevált és magas minőségi követelményeket kielégítő termékeire kell koncentrálnia.

Az ügyvezető igazgató úgy véli, a Märklin csődjéhez a válság mellett hibás belső döntések is hozzájárultak, több olyan modellt is gyártottak, amelyen alig, vagy nem volt haszon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pórul járt áruházi szarkák

Győr - Az egyik győri áruház biztonsági őrei fogtak el három bolti "szarkát" péntek este, mert a… Tovább olvasom