Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 29°C Még több cikk.

A magyar viza a Duna-deltáig jutott

Ukrajnában a Duna-deltában fogták ki az egyik vizát azok közül, amelyeket egy éve telepítettek három magyarországi helyszínen, köztük Véneken. A hal 1580 kilométert megtéve két Vaskapun is átjutott: ilyenről a hatvanas évek óta nem hallottak.
Ötven év után tavaly ősszel Véneknél (valamint Ercsin és Budapesten) miniszteri engedéllyel vizákat telepítettek a Dunába: meg is jelölték őket.

Évtizedek óta nem járt már e faj a Szigetközbe szaporodni. Nem sokkal később szerb halászok a Vaskapunál fogták ki az egyik jelölt vizát (Kisalföld, 2010. november 19.). Az igazán jelentős hírt azonban a hétvégén kapta Pannonhalmi Miklós, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőhelyettese.

Vizatelepítés: Vándorlásuk bebizonyította, hogy képesek az ívóhelyüktől a tengeri élőhelyükig eljutni (felvételünk a véneki Duna-ágba helyezésnél készült).
Vizatelepítés: Vándorlásuk bebizonyította, hogy képesek az ívóhelyüktől a tengeri élőhelyükig eljutni (felvételünk a véneki Duna-ágba helyezésnél készült).


A Magyarországon telepített, „MTA BLKI No10998" jelű viza elérte a Duna-deltát: ezzel a telepítés kezdeményezői elérték céljukat, bizonyították, hogy a Duna felső szakaszáról, valamikori szaporodási helyükről a halak eljutnak tengeri élőhelyükig. Az ukrán Duna Bioszféra Rezervátum munkatársainak tájékoztatása alapján ukrán halászok a Duna Kilia ágában, 18 kilométerre a Fekete-tengertől nemrégiben Magyarországon jelölt vizát fogtak.

Az ötven centiméter hosszú hal Vilkovóig 1580 kilométert tett meg, áthaladva a Vaskapu I. és Vaskapu II. vízerőműrendszeren. Az ukrán halászok a jelölt halat visszaengedték a Dunába – tudtuk meg.

Információink szerint a megjelölt viza adatait Odesszába küldték, s az ukrán szakemberek is nehezen találták meg a telepítőket. A Duna-deltáig jutó vizáról egyébként évtizedek (a Vaskapu megépítése) óta nem tudtak a szakemberek.

A kezdeményezők folytatják a tokfélék megmentésére irányuló tevékenységüket, terveik között szerepel az állományerősítő telepítések megkezdése, az élőhelyek védelme és a hajózsilipek halzsilipként történő használatának vizsgálata.

Az újabb célkitűzések azonban már szélesebb körű összefogást igényelnek, mivel a Duna jelképének tekinthető viza megmentése Magyarország és a Duna menti országok közös feladata.

Olvasóink írták

  • 1. Hunicum 2011. október 04. 20:30
    „Örvendetes. hogy ilyennel is találkozhatunk.
    A felvételen meg a kedvencem, a legfinomabb, legkecsesebb Kecsege látható. ;)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a felújított bőnyi óvodát

A napokban adták át a felújított bőnyi óvodát. A helyi önkormányzat 14 millió 410 ezer forintot… Tovább olvasom