Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

A magyar nemzet és kultúra része vagyunk

Szlovákia - A schengeni határnyitás a rokoni kapcsolatokon kívül a magyar nemzeti kultúra ápolását is erősíti. Nem használ viszont a Magyar Gárda megjelenése, mert az amúgy is magyarellenes oldal ezt kihasználva eltereli a figyelmet a valódi problémákról. Legalábbis Bugár Béla szerint.
A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) parlamenti képviselője, Bugár Béla Nádszegen válaszolt a Kisalföld kérdéseire. A politikus szerint a határ mentén élő magyar lakosságnak az igazi segítség az volt, amikor Magyarország és Szlovákia belépett az Európai Unióba.

– Az, hogy megnyílt a határ, még nem azt jelenti, hogy mindenhol folyamatosan át is lehet menni rajta. Hiszen voltak olyan helyek, például Kelet-Szlovákiában, ahol akadályokat állítottak az autók elé. A kapcsolattartás azonban könnyebb lett, s itt nem csak a gazdaságra gondolok, a családi, rokoni kapcsolatokat értem alatta. Mi is a magyar nemzet, a magyar kultúra részei vagyunk, talán a nyitás segít abban, hogy a kicsit akadozó együttműködés ezen a területen is élénküljön.

Új betegfigyelő rendszer vezettek be Nádszegen.(Szlovákia). Fotó: Tóth Gyula


– Mi van azokkal az eredményekkel, amiket még kormányzó tényezőként ért el a pártjuk?

– Van visszarendeződés. A szociális ügyben történt pár visszalépés, mint például a kétpilléres nyugdíjrendszernél: a második pillért kinyitották, s kikerültek onnét a mozgássérültek. A kisebbségi jogok területén elsősorban úgy, hogy nem vehetünk olyan hatékonyan részt a saját ügyeink intézésében, mint azelőtt. Megszüntették az oktatásügyi, művelődési minisztériumban azt az osztályt, amelyik a kisebbségi kultúrával foglalkozik. Nem tükröződik a kisebbségi kulturális tanács összetételében, hogy az ország tizennégy százaléknyi kisebbségének nyolcvan százaléka magyar.

– Mennyire érzékelik a nacionalizmust az új kormány részéről?

– A kormány egyik tagja, a Szlovák Nemzeti Párt vezére, Jan Slota eléggé magyarellenes. Ez bizony rányomja a bélyegét a szlovák–magyar együttműködésre is. Akik eddig csendben voltak vagy azt mondták, ez nem divat, most elkezdték nyitogatni szárnyukat s a szájukat.

– A Magyar Gárda mellett megalakult a Cseh Gárda is. Várható, hogy lesz Szlovákiában is?

– Nálunk is volt hasonló intézmény, amely most már csak harmadik szektorként, polgári társulásként működhet. De nem fejezte be a működését, bár nem olyan látható, s nem is olyan szervezett, mint a másik két gárda. Nekünk a Magyar Gárda léte árt, mert politikai ellenfeleink fejünkhöz vagdalják többek között: „Ezek után mit akartok ti?" A szomszédba mutogatnak, s elterelik a figyelmet az itteni problémákról.

– Miként lábalhat ki az MKP a jelenlegi, ellenzéki helyzetéből?

– Jó lesz, ha a párt azokat az eredményeket tudja hozni a következő választásokon, mint a két évvel ezelőttin. Természetesen azt is láttatni kell a pártnak, hogy koalícióképes. Persze nem a Szlovák Nemzeti Párttal. Sajnos volt néhány olyan lépés, kijelentés, amelyek ezt a koalícióképességet megkérdőjelezték. Sőt, ezeket a szlovák pártok – a koalíciós partnerek egy része is – ellenünk használták. Az MKP-nak több dologban, mint geopolitikai szempontból is láttatnia kell magát, s megoldási javaslatokat kell tennie az asztalra. Ugyanis próbálják rákenni a pártra, hogy nem csinál semmit, csak a kisebbségi jogokkal foglalkozik. Ami persze butaság.

Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának képviselője.
Fotó: Tóth Gyula

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcszáz indítványt tettek

Győr-Moson-Sopron - Csaknem nyolcszáz indítványt tettek a megyei képviselők a törvényhozás mostani… Tovább olvasom