Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

A Magyar Légierő fekete napja Gyarmat és Takácsi között - videó

Pontosan 16 éve történt a Magyar Légierő egyik legtragikusabb balesete: összeütközött egy MiG és egy Szu-22-es a levegőben, majd az egyik gép földbe csapódott a 83-as főút közelében.

"Gyászlobogót lenget a szél a pápai katonai repülőtér bejáratánál. A bátor emberek, a levegőóceán lovasai bajtársukat gyászolják, a 28 éves Mizsei Mihály századost és a 27 éves Katovics Balázs századost.

A két pilóta volt a fedélzetén annak a MiG 23-as vadászrepülőnek, mely szerda este kevéssel 9 óra előtt a repülőtértől 13 kilométerre lezuhant és darabokra tört" - írta 1995. szeptember 15-én a Kisalföld címlapján.

Összeütközött a légierő két gépe a levegőben

"A balesetet az okozta, hogy 1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe" - kezdte a kisalfold.hu-nak Pap Ferenc, a Kerozingőzös repülési szakportál szerkesztője.

"A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált.

A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is.

A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet.


Videó a két elhunyt pilóta emlékére - forrás: YouTube.com.


A sérült géppel a pilóták hősiesen visszafordultak Pápára - akik a nehéz helyzet ellenére megpróbálták hazavinni a milliárdokban mérhető értékű repülőgépet -, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és a megyehatár közelében, Gyarmat és Takácsi között lezuhant.

Az eset egyértelműen rávilágított számos szervezeti, szervezési és technikai problémára" - folytatta Pap Ferenc.

A baleset során megsemmisült 14-es oldalszámú MiG-23UB. Forrás: Kerozingőzös.hu.
A baleset során megsemmisült 14-es oldalszámú MiG-23UB. Forrás: Kerozingőzös.hu.


"A sérült repülőgéppel hazavezető irányra állnak és folyamatos magasságvesztéssel, minimális sebességgel közelítik meg Pápát"

A lezuhant harci-gyakorló MiG-23-UB repülési feladata a tragikus este a következő volt: "légtér- és szabálysértő repülőgépek elleni tevékenység begyakorlása éjjel, vizuális elfogással".

Csakhogy a harckiképzési utasítást más, a MiG-23MF-es típushoz dolgozták ki, vagyis a szerencsétlenül járt pilóták által használt vadászgépre nem.

A két gép összeütközése este 20 óra 31 perckor következett be.

"A sérült repülőgéppel hazavezető irányra állnak és folyamatos magasságvesztéssel, minimális sebességgel közelítik meg Pápát.

A balesetet követő időszakban számos publikáció tényként kezelte, hogy a kabintető megsérült, valamint az első ülésben ülő pilóta is, a vizsgálóbizottság a jegyzőkönyvében úgy értékelte, hogy nem bizonyítható a személyzet bármilyen egészségügyi állapota" - olvasható a Kerozingőzös cikkében.


A baleset másik szereplője a 16-os oldalszámú Szu-22M3.
A baleset másik szereplője a 16-os oldalszámú Szu-22M3.


Menteni próbálta az egyik pilóta a sérült társát?

"A MiG kritikus állásszöggel közelítette meg a pápai bázist, s önállóan növelte a bedöntést. A csúszás megfogható lett volna az oldalkormánnyal, de az ütközés következtében a függőleges vezérsík leszakadt, így a csúszást nem lehetett megfékezni az oldalkormánnyal.

A stabilizátor maximálisan kitérítésre került, a sebesség 2 másodperc alatt 200 km/h-ról 350 km/h-ra nőtt, ezalatt a repülőgép félháthelyzetbe fordult és vesztette a magasságot.

Ekkor már nem volt lehetőség a katapultálásra, mert a repülőgép háthelyzetbe fordult és egy másodperc múlva, 20 óra 42 perckor, 7 kilométerre a 16-os pálya küszöbétől becsapódott.

A repülőgép mezőgazdasági területre zuhant, hozzávetőlegesen a futópálya tengelyében, 800 méterre a 83-as főúttól egy vízelvezető árok közelében.

Elképzelhető egyébként, hogy az egyik pilóta megsérült az ütközés következtében, s a társa őt is menteni próbálta, de ezt sem bizonyítani, sem
cáfolni nem lehet." - tette hozzá Pap Ferenc.


A gép maradványait egy fedezékben gyűjtötték össze a kivizsgáláshoz
A gép maradványait egy fedezékben gyűjtötték össze a kivizsgáláshoz


"Első ránézésre nem tűnnek veszélyes tényezőnek, de összeadva már katasztrofális helyzetet eredményezhetnek"


"A baleset bekövetkezéséhez számos hiba, hiányosság vezetett.

Többek közt a feladat végrehajtáshoz nem állt rendelkezésre harckiképzési utasítás, s a pilótáknak kiszabott feladat átgondolatlan volt.

A legénység nem számított a legtapasztaltabb hajózóknak, holott elméletileg erre a feladatra a legképzettebbeket kellett volna kijelölni.

Utóbbi tény egyébként nem azt jelenti, hogy nem voltak jó képességűek, hanem azt, hogy kevés időt töltöttek vadászgéppel a levegőben ilyen átgondolatlanul kiszabott feladatok megoldásához.

Ráadásul a két gép irányítását végző tiszt, pontatlan és hiányos radar adatok alapján tudta csak tájékoztatni a repülőgépeket, mivel az akkor alkalmazott radarok nem voltak képesek pontos adatokat szolgáltatni az adott helyzetben.  

Ezek a tényezők önmagukban lehet, hogy első ránézésre nem tűnnek veszélyes tényezőnek, de összeadva már katasztrofális helyzetet eredményezhetnek" - zárta szavait Pap Ferenc.

Olvasóink írták

 • 8. zoli76os 2012. július 14. 01:01
  „Mindkettőjüket ismertem és nagyon szomorú lettem a hír hallatán,de amikor ma is eszembe jut. :(
  Hihetetlen milyen sok pilótát ismerek és hányan lelték halálukat már :(”
 • 7. CsabaKiraly 2011. október 02. 20:46
  „"Magyar Legi-ero"???
  Na itt van egy olyan dolog amire ABSZOLUTE NINCS szukseg hazanknak.
  Ha meg az EU kovetelmenye akkor vegyunk egy parat aztan rakjik be egy raktarba es vege a pazarlasnak.
  Legkozelebb ANYA-HAJOT veszunk a Dunara. Atombomba nem kellene???? Meg "Tengeri-Gyalogsag"?”
 • 6. umberto 2011. szeptember 16. 06:41
  „Sötét volt, úgyhogy nem hinném, hogy Top Gun-ost játszottak volna a már akkor is elavultnak számító ruszki technikával. Min. 7-800 km/h sebességgel repülő gépek másodpercenként 200 m-t tesznek meg.

  A földi irányítás nem tudta a gépek magasságát (megfelelő radar hiányában), az elfogandó Szu-22 kivilágítása nem szabvány szerinti, valamint a gépen sem volt radar.

  Minden adott volt a balesethez.”
 • 5. Dale 2011. szeptember 15. 19:38
  „"Pontosan 16 éve történt" és még két napja.
  Még egy videó kicsit bővebben arról, hogy mi is történt akkor.”
 • 4. kibic-elek 2011. szeptember 15. 19:18
  „ha ez volt az eddigi legsúlyosabb veszteség el se tudom képzelni hogy egy valódi háborús szituációban milyen veszteséget kéne elkönyvelniük. ja hogy semmilyet mert addigra már nem lesz repképes gép az üzemanyag hiány miatt.”
 • 3. kivagyokén 2011. szeptember 15. 18:59
  „Mig 23 ütközött Szu 22-vel

  2 JÓL FELKÉSZÜLT pilóta volt a Mig-ben! Csak sajnos a gép erre a feladatra tökéletesen alkalmatlan volt.
  A Szu pilótájának sikerült katapultálnia ő túlélte. Az ütközésnél az egyik pilóta nagy valószínüséggel elvesztette az eszméletét, és a társa őt próbálta menteni.
  Sajnos mindketten meghaltak. Az emléktábla a 83 út szélén megtalálható.

  http://www.youtube.com/watch?v=Z9hNSB_8USk

  ez a videó Róluk szól”
 • 2. blaze 2011. szeptember 15. 18:19
  „Na most Mig vagy Szu? Gratulálok a cíkkírónak!”
 • 1. oPTiKa 2011. szeptember 15. 17:17
  „Naja, a feladatmegoldásról: én állítólag sikeresen teljesítettem Pápán a "harci helikopter leküzdése AK-??? típusú gépkarabéllyal" címü feladatot. A "fegyveremet" kétszer láttam az egész szolgálat alatt...

  A balesetröl azt mondták akkoriban,hogy a pilóták Top Gunt játszottak: Az egyik gép háton a másik fölött repült pár méterre. Ez mondjuk megmagyarázná a sérült pilótakabint és a vezérsík törését is.
  A radarokról meg csak annyit, hogy a baleset után mintha fél óráig még rajzolták volna a repülögép útját a radarállomáson, mert "biztos megint elromlott ez a sz*r".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha kell, péntektől fűt a szolgáltató Győrben

Felkészült a hőszolgáltató a fűtési szezonra, ha szükséges, már pénteken kész meleget küldeni a távfűtésbe bekapcsolt közel 24 ezer győri lakásba. Tovább olvasom