Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A látássérültek valódi bázisa lehet

Győr - Közel negyvenen tanulják jelenleg a ˝vakos˝ életet a felújított és kibővített Látássérültek Nyugat-dunántúli Rehabilitációs Központjában. A társadalomba való visszailleszkedésnek új lehetőségei nyíltak a tegnap átadott intézménnyel, ám kevés a munkahely.

Ahogyan főzni, úgy varrni, kézimunkázni, de az olvasógéppel olvasni is újratanulhatnak azok az embertársaink a Szigethy Attila úti központban, akik egy betegség vagy baleset folytán veszítik el részlegesen vagy teljesen látásukat.

A tej- vagy vízforralás, az idő érzékelése vagy egy egyszerű vérnyomásmérés is komoly gondot okozhat, ám a sorstársak személyes megszólítása és a folyamatos tanulás segítheti a mindennapokban történő (újra)eligazodást.

Bán László szakmai vezető hiánypótló szolgáltatásról, illetve az érdeklődés folyamatosságáról beszélt, kiemelte, nem kell a fővárosba utazni mindezért. Szabóné Szabó Márta második otthonába érkezik, amikor hetente háromszor részt vesz valamelyik képzésen, foglalkozáson. A több műtéten is átesett asszony barátokra és közösségre is talált, s itt tanult meg szőni, agyagozni és festeni. Márta Gyengéné Fogarassy Margit, a győri egyesület alapítójának versével köszöntötte társait és az ünnepségen megjelent vendégeket.

Weber Csilla tiflopedagógus munkájára és segítségére naponta számíthatnak a sorstársak, felvételünkön a pontírás (a Braille-írás) lényegét mutatja be. Fotó: Bertleff
Weber Csilla tiflopedagógus munkájára és segítségére naponta számíthatnak a sorstársak, felvételünkön a pontírás (a Braille-írás) lényegét mutatja be. Fotó: Bertleff

– Két pályázaton összesen 47 millió forintból újítottuk fel az intézményt, amely az elemi mellett a foglalkoztatási rehabilitáció helyévé vált – sorolta Laczi Tamásné, a megyei egyesület elnöke. – A munkába állítás most a legkeményebb dió, hiszen az épeknek sem jut elég lehetőség, a sérültséggel élőkkel pedig a legtöbb helyen szóba sem állnak. Beszédes, miszerint 2004-ben 105, 2006-ban 30 társunk állt munkába, azóta alig akad lehetőség, a súlyosan látássérülteknek jóformán esélyük sincs az elhelyezkedésre. Reményt csupán a rehabilitációs törvény jelenthet, ennek hatására talán a munkahelyek is befogadóbbá válnak.

A minden szempontból akadálymentes épület kialakításához Borkai Zsolt polgármester személyesen is gratulált és kiemelte, a város – lehetőségeihez mérten – eddig és ezután is kötelességének érzi az önhibájukon kívül sérültekké válók mindennapjainak segítését. Biztatta a vakokat és látássérülteket, vegyenek részt a város és a megye életében, hisz oda-vissza tanulhatunk egymástól.


A Lions klubok segítették

Négy éve Fettik Mária és Zilahi György szorgalmazására, a győri Lions klubok jóvoltából készült el a központ, amely a mostani felújítással és szakemberek alkalmazásával végezhet igazán teljes munkát. A lionok életfilozófiájukkal akkor és most is bizonyították: elképzeléseikhez, terveikhez mindig akad barát, lobbi és nemes ügy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórház: 20 milliós büntetés

Győr - Húszmillió forintra büntette a Közbeszerzési Döntőbizottság a Petz-kórházat. Az ok: a… Tovább olvasom