Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

A lakások bérleti díja nem változik

Nem változik a győri önkormányzati lakások bérleti díja, viszont lesznek úgynevezett „piaci alapon” bérbe adott lakások. Kedvezően változik a lakbér-támogatási rendszer.
A megyeszékhely közgyűlése kiegészítette lakbérrendeletét, ez azonban nem a bérleti díjak növekedését jelenti. Érdemes rögtön megjegyezni, hogy akik eddig rászorultsági alapon lakbértámogatásban részesültek, ezután sem esnek el tőle.

A jogosultak (a rendeletben meghatározott feltételek alapján) minimálisan 2500 forint havi lakbértámogatást kapnak. Így a minimális lakbér is ennyi lesz.

Győrben ugyanis vannak olyan lakások, amelyek havi bérleti díja mindössze ezer forint (az adható támogatás így kétszáz forint) volt. A támogatás minimumösszegével összhangban kellett tehát a minimumlakbért is megállapítani. Hiszen az mégiscsak furcsa lenne, hogy valaki kap 2500 forint támogatást, és fizet 1000 forint lakbért, vagyis még ő kap pénzt azért, mert bérlakásban él... A minimumtámogatás emelésének más kategóriákban volt jelentősége.
A győri lakbér-támogatási rendszer eddig is országos szinten kiemelkedő volt.

A lakástörvény változása miatt szükségessé vált módosítások helyi szabályaiban arra törekedtek, hogy akik eddig támogatásra jogosultak voltak, továbbra is azok maradjanak.

A jövedelemhatároknál viszonylag magas szintet állapítottak meg: egyedülállók esetében az öregségi nyugdíjminimum 415 százalékáig (107 ezer forint), a gyermekét egyedül nevelő vagy tartósan beteg esetén 275 százalékig (70.950 forint), más háztartások esetében 215 százalékig (55.470 forint) biztosítanak támogatást.

Továbbra is a támogatott kategóriába kerültek az előtakarékos bérlakásban lakók, ahol jövedelemre tekintet nélkül minden bérlőnél a lakbértámogatás mértéke a lakbér 66,66 százaléka. A nyugdíjasházban lakók is külön támogatást kapnak: közülük azok is részesülhetnek támogatásban – a lakbér 33,5 százaléka –, akik egyébként más bérlakásban a jogosultsági feltételeknek nem felelnének meg.
Új elem a rendeletben, hogy a teljesen felújított lakásokat az önkormányzat (illetve az Inszol) költségelven, illetve piaci alapon adhatja bérbe. A lakbér mértéke ezeknél a szociális alapon bérbe adott lakások lakbérének kétszerese, illetve 2,2-szerese lehet. Győrben évente 10–20 ilyen lakás kerülhet szóba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pulzusmérő órával a tornaórán

Pulzusmérő órákat viselnek a diákok testnevelésórán az egyik győri általános iskolában. A több százezer forint értékű szerkezetek ellenőrzik viselőik erőnlétét, jobb érdemjegyekhez juttatják őket és nem utolsósorban megszerettetik velük a futást. Tovább olvasom