Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A határőrség mint katalizátor

Győr - A Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület sajtótájékoztatón tudatta, hogy a „vasfüggöny" lebontásának 20. évfordulója alkalmával több megemlékezéssel és programmal készülnek Győrött. A programok bejelentése mellett az egyesület beszámolt civil terveiről is.
Annak idején a rendszerváltozás felgyorsulása érintette a határőrséget is, húsz évvel ezelőtt Pozsgay Imre akkori államminiszter Hegyeshalomban tett látogatást, majd Nováky Balázs, a határőrség volt törzsfőnöke egy nemzetközi sajtótájékoztató keretében tette közzé a „vasfüggöny" lebontását. Az egyesület a 20. évfordulóra az akkori történelmi szereplőkkel együtt emlékezik Győrött. Kezdetként május 9-én, a megyeháza aulájában rendeznek konferenciát, melyen a történtek főszereplői, többek között Pozsgay Imre történész, Nováky Balázs, valamint a határőrség több képviselője tart előadást. A konferenciáról egy hangfelvétel is készül, melyet az egyesület CD formájában örökít meg az utókornak.

– Húsz évvel ezelőtt nagy politikai folyamatok indultak be az országban és elkezdődött a rendszerváltás, melynek egyik katalizátora a határőrség volt. A vasfüggöny lebontása után a polgárok mozgása a világútlevél bevezetésével szabaddá vált – mondta el a Kisalföld kérdésére Fehér Imre, az egyesület elnöke.

A konferencia mellett előadás-sorozat is kezdődik, melynek első állomása április 30-án lesz a megyeháza dísztermében.

További megemlékezéssel készülnek „Szent László, a védőszent" címmel, valamint bekapcsolódnak a megyei rendőr-főkapitányság programjaiba és feltűnnek a mosonmagyaróvári Szent László-napon is. Július első vasárnapján pedig zarándoklatot szerveznek a Peruska Mária-kegyhelyre.

Az egyesület felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is elszántan küzdenek azért a kezdeményezésért, mely a Radó-szigeti hősi emlékmű eredeti formában történő felújításáról szól. Ezzel kapcsolatban Fehér Imre újságírói kérdésre elmondta, hogy eddig csak kérték az emlékmű felújítását, de mivel hatásos eredményt ezzel nem értek el, úgy döntöttek, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek. Ezzel a fellépéssel azt kívánják jelezni a mindenkori városvezetésnek, hogy végre vegyék komolyan a civilszervezeteket, a választópolgárokat, mert az ő felhatalmazásukkal ülnek az önkormányzatban...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorosbaleset a hídon

Autóba hajtott a motoros a hídon. Tovább olvasom