Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

A hagyományban megmentett múlt és jövő

A község hagyományait, múltját biztosan, de úgy tűnik, hogy a jövőjét is megmentették azok a fiatalok, akik a kilencvenes évek elején Nyalkára költöztek.
Nyalkán és környékén közel egy évtizede elég gyakori a három-négy gyerekes család. Így aztán nem jelent gondot az utánpótlás a Penderedő Kulturális Egyesületben sem, ahol tíz éve három nemzedék tanulja, járja Magyarország néptáncait, a jeles napokhoz, a hajdani falusi köznapok rendjéhez kötődve élteti tovább a nyalkai néphagyományokat.

– Amikor a kilencvenes évek elején Nyalkára költöztünk, baráti társaság alakult ki, és saját örömünkre gyakran beszélgettünk a helyi tradíciók felélesztéséről – emlékezett a kezdetekre Viszló Andrea, aki férjével – elkötelezettségük miatt – főként a néptánc felé „terelte" az érdeklődést. – Később egyesületet alapítottunk, amelynek tengelye a néptánctanítás volt. Persze tevékenységünk nem merült ki ebben, hiszen a jeles napokhoz kötődve azóta is rendszeresen rendezünk táncházat és játszóházat, megtartjuk húsvétkor a hagyományos „locsálást", májusfát állítunk, pünkösdkor pedig táncos műsorral állunk a falu elé.

Időközben a „külső" sikerek sem kerülték el a Penderedőt: egyre több gyerek jár csoportjaikba, nemcsak Nyalkáról, hanem a környékbeli falvakból, Győrságról, Ravazdról, Tápról és Győrasszonyfáról is. A szülők és az érintett önkormányzatok egy része lelkesen támogatja munkájukat. A megyei kulturális fesztiválon arany és ezüst fokozatot értek el, gálaműsorukat már második éve Győrött, a megyei művelődési központban mutatják be. Viszló Andrea szerint most jött el annak az ideje, hogy a szülőkön és a falun kívül a szakmának is megmutassák munkájuk eredményét.

Gülch Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már gyűlik a pénz a Gaszler családnak

Továbbra is nagyon bizonytalan a sorsa a hatgyermekes, tényői családnak, jóllehet, forintszáz-ezrekben mérhető az emberi önzetlenség, amely cikkünk nyomán megmutatkozott. Tovább olvasom