Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

A győri szépség harmadik diplomájának örül

Kálmán Csilla kétszeres világbajnok sportmodell számára 2017 az újabb egyetemi oklevél megszerzéséről szólt. A győri jogi kar volt hallgatójával az élethosszig tartó tanulás fontosságáról beszélgettünk.
Kálmán Csillát a Kisalföld mutatta be elsőként pár éve. Országos ismertségre tett szert azzal, hogy sportmodell karrierjét tanári munkával párosította. Csilla a patinás győri gimnáziumban, a Révaiban tanított angolt. Megtisztelő volt számára ilyen múltú iskolában oktatni, mégis a sportkarrier és saját képzése érdekében váltott.

Egy évtizeden át a felsőoktatásban

"Az ELTE bölcsészkarán két diplomát szereztem. A tanári állás mellett azonnal nekivágtam a jogi karnak a Széchenyi-egyetemen. Tavaly augusztus óta készültem az államvizsgára. Három ötössel, két négyessel, cum laude (ez négyesnek felel meg - a szerk.) minősítéssel zártam jogi tanulmányaimat 2017 utolsó heteiben" - kezdte Kálmán Csilla.

A most 28 éves sportmodell az érettségi óta, 10 éven át megszakítás nélkül tanult és vizsgázott a felsőoktatásban. Ez rengeteg lemondással járt, a tavalyi versenyszezont gyakorlatilag teljesen kihagyta a vizsgák érdekében. Pedig 2016 végén világbajnoki címet szerzett sportmodellként Thaiföldön, így sok versenyre kapott meghívást világszerte.

 
Kálmán Csilla számára a legszebb karácsonyi ajándék a sikeres záróvizsga volt a győri jogi karon.
Kálmán Csilla számára a legszebb karácsonyi ajándék a sikeres záróvizsga volt a győri jogi karon.

Igazságérzet

"Anno édesanyám akarta, hogy minél jobban képezzem magam. Hétvégenként angol magántanár foglalkozott velem. Általános iskolásként ez nem tetszett, de idővel rájöttem: csak tanulással jut egyről kettőre az ember" - hallottuk. Kálmán Csilla nem tartja elképzelhetetlennek, hogy hamarosan visszaüljön az iskolapadba. "A sporttal szívesen összekötném a jogot. Ami előny számomra, hogy az említett szakjogászok többnyire angol nyelven dolgoznak, a jövőben várhatóan komoly igény lesz a munkájukra" - mondta Kálmán Csilla.

A győri sportmodellt a büntetőjog érdekelte a leginkább a Széchenyin. Elmondása szerint ez nem függ össze azzal, hogy három éve megsérült az arca egy balatonfüredi tömegverekedésben. "Az tetszik a büntetőjogban, hogy gyakorlatias. Az igazságérzetem miatt nehezen tudom magam elképzelni ügyvédként büntetőügyekben. Ráadásul ehhez három év gyakorlatra lenne szükség, egyelőre ezt nem tervezem" - közölte Kálmán Csilla.
 
Fotók: Béres Márton
Fotók: Béres Márton

Profik között indulna

A győri sportmodell fontolgatja, hogy újra visszatér a versenyekre, de már a komoly pénzdíjakért vetekedő profi mezőnyben indulna. "Néhány év múlva családot alapítanánk a párommal, sok lehetőségem tehát már nincs a profi engedély megszerzésére. Február 9-én lesz a diplomaosztóm, addig fokozatosan hozom formába magam. Annak külön örülök, hogy pár tanítványom angolórákra is jár hozzám. Azt érzem ideálisnak, amikor a fizikai terheltséget szellemi munka váltja, teszi színesebbé" - búcsúzott Kálmán Csilla.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset a 83-ason: elütöttek egy gyalogost Győrnél

Halálos baleset a 83-ason: elütöttek egy gyalogost Győrnél
Szörnyű baleset történt a koroncói elágazás közelében kedden este. A rendőrség befejezte a… Tovább olvasom