Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

A győri Mobilis, a kismegyeri templom és bogyoszlói piac versengett az Év Médiaépítészeti díjáért

Egyik megyei építészeti megoldás sem került be az első három helyezett közé. A legjobban a Mobilis szerepelt, mely végül az ötödik helyet szerezte meg.

23 óra 56 perc

Az Index hírportálon meghirdetett közönségszavazáson egyik megyei építészeti megoldás sem került be az első három helyezett közé.

A legjobban a Mobilis szerepelt, mely az ötödik helyen végzett, a kismegyeri Isten irgalmassága templom a nyolcadik, a bogyoszlói új, ősteremelői piac a tizedikként zárta a versenyt.   
 
10 óra 57 perc


Október 8-án zárult a Média Építészeti Díja közönségszavazásának első köre - adta hírül az Építészfórum.hu.

Az első tíz épület és tíz terv jutott tovább a második körbe, ahol kategóriánként a legtöbb szavazatot összegyűjtő projekt nyeri el a Média Építészeti Díja közönségdíját.

Három megyei megvalósult terv a legjobb tíz között

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, tervezők: Görbicz Máté, Kund Iván Patrik, Nagy Iván, Szabó Dávid - fotó: Bujnovszky Tamás.
Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, tervezők: Görbicz Máté, Kund Iván Patrik, Nagy Iván, Szabó Dávid - fotó: Bujnovszky Tamás.


A már kész épületek között versenyez a minél jobb helyezésért a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ - mely idén március közepén nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt -, s a Balázs Mihály és Somogyi-Soma Katalin tervezte kismegyeri Isten irgalmassága templom.

Az Építészfórum.hu bemutató anyagát ide kattintva nézhetik meg a győri Mobilisről, míg a kismegyeri Isten irgalmassága templomról itt olvashatnak.


Isten irgalmassága templom Győr-Kismegyeren, tervezők: Balázs Mihály és Somogyi-Soma Katalin
Isten irgalmassága templom Győr-Kismegyeren, tervezők: Balázs Mihály és Somogyi-Soma Katalin


Szintén a legjobbnak ítélt, megvalósult tíz terv közé választották a bogyoszlói piacépítést is.

A győri Széchenyi István Egyetem építészhallgatóinak (vendég egy ELTE-s és öt BME-s egyetemista) érték-teremtő, mentő, közösség-építő tábora július 11. és 22. között zajlott a Csornához közeli Bogyoszló faluban.

A legfőbb cél egy hallgatói tervpályázat keretei között megálmodott piaci építmény, piactér megépítése volt. Az Építészfórum.hu szerint mindez "kis lépés az országnak, de nagy segítség a helyi őstermelőknek". A bogyoszlói piacépítésről itt tudhatnak meg többet!


Új piacon árulhatják portékájukat a bogyoszlói őstermelők - hála az építészhallgatóknak.
Új piacon árulhatják portékájukat a bogyoszlói őstermelők - hála az építészhallgatóknak.

Kovács Dániel Fertődre "álmodott" diplomaterve, a "Hercegi lovardából zenei központ" a legígéretesebb tervek közé került be.A győri Mobilisre, a kismegyeri templomra és a bogyoszlói piacra, valamint a fertődi tervre szavazni itt tudnak!Mobilis: "Az épület karakteres, mégis rendkívül semleges módon ágyaz meg a színes, látványok eszközöknek"

"A Mobilis épületéről, azon kívül, hogy egy rendkívül izgalmas épületnek tartom, az első dolog, ami eszembe jut, hogy ez egy minőségi környezet, mely tökéletesen szolgálja a tudományos játszóház funkcióját, küldetését" - mondta érdeklődésünkre Szilasi Péter Tamás, a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője

"A Mobilis elsődleges feladata a szemléletformálás, a műszaki, technikai pályák irányába, a természettudományok irányába történő pályaorientáció, a gyerekek, fiatalok és felnőttek előítéleteinek lebontása, az érdeklődés felkeltése, illetve egy lehetséges pályakép megalapozása.

Ehhez nagymértékben hozzájárul, az az építészeti és műszaki minőség, amelyet a Mobilis épülete képvisel. Aki nálunk jár, és játszva kutatja a járművek, a közlekedés tudományos összefüggéseit, akár úgy is érezheti magát, mintha már a járműipar részese lenne.

A magas színvonalú termékek gyártása, csak magas színvonalú, tiszta, funkcionális környezetben folyhat. Ezt a világot, ezt az elvárás rendszert közvetíti, sugallja a látogatók felé a Mobilis is.

Az épület karakteres, mégis rendkívül semleges módon ágyaz meg azoknak a színes, látványok eszközöknek, kísérleteknek és egyéb izgalmas aktivitásoknak melyek a Mobilist jellemzik" - zárta szavait Szilasi Péter Tamás.
 

Olvasóink írták

 • 9. acsali 2012. október 29. 20:19
  „7. Ha én is ott dolgoznék, én is hasonlót írnék. A klíma ajtaja, mely létráról érhető el, igen is nyitva van állandóan.”
 • 8. ATXadmin 2012. október 26. 08:28
  „mindegyik ronda ezt már építészetnek sem szabadna hívni........”
 • 7. Almanari 2012. október 25. 21:16
  „Kedves acsali!

  A Mobilis-en elhelyezett klima nem hangos. A tetőn kétóránként vannak kísérletek, amelyeket egyáltalán nem zavar, nem is hallani.
  Az ajtók pedig rendesen záródnak.”
 • 6. BudaiKr 2012. október 25. 20:56
  „ezek elég randák. az Árkád sokal szebb”
 • 5. Draza 2012. október 25. 17:55
  „AranyKözépút
  Ez az egy építmény van, de ez is használaton kívüli.”
 • 4. AranyKözépút 2012. október 25. 17:14
  „Ez a piac, ez aranyos ötlet, de annyira nem mutat jól ebben a kivitelezésben.
  Össze vannak zsúfolva, nem lehet körbe járni, egyesével válogatni stb.
  Mint egy fal előtt, max úgy felvonulhatnak ott a vevők.
  Vagy félreértem? Ebből a faépítményből van több?”
 • 3. acsali 2012. október 25. 17:08
  „A Mobilis Média versenyéhez adalék: A klímaberendezést a tetőn helyezték el. Nyáron annyira zajos, hogy az Áldozat-Duna-Mező utca által határolt részen is zavaró, zajszint felettien búg. Nem is beszélve arról, hogy a bejárati ajtaja nem záródik, így a szél csapkodja. Ezt is figyelembe kellene venni, mint negatívumot.”
 • 2. empy 2012. október 25. 15:44
  „köszönöm.”
 • 1. empy 2012. október 25. 12:45
  „és a kismegyeri templom mért nem szerepel az ajánlóban? az nem győri épület, ami szintén verseng az év építészeti díjáért?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határon átnyúló együttműködésből napkollektorok és multifunkciós központ működik a téti kistérségben

A Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása a Magyarország–Szlovákia… Tovább olvasom