Kisalföld logö

2019. 06. 27. csütörtök - László 22°C | 32°C Még több cikk.

A gátak védenek a zöldártól - lakossági fórum Győrújfalun

A Duna-projekt vezetője megerősítette: a mosoni-dunai beruházások öt hónapot csúszhatnak, s csak jövő augusztusban fejeződhetnek be. A kivitelezők szerint a téli időszakra úgy függesztik fel a töltések építését, hogy védekezőképességük biztosított, s a tavaszi árt a gát a korábbinál erősebben fogadhatja.


Az már biztos, hogy közel fél évet csúszhat az országos Duna-projekt Győr-Moson-Sopron megyét érintő négy beruházása, így jövő nyár végére végezhetnek a gátépítésekkel, erősítésekkel. „Én is tartok tőle, hogy a jövő évi zöldár idején még lesznek olyan pontok a Mosoni-Duna mentén, ahol beavatkozásra lesz szükség" – fogalmazott néhány hete Széles Sándor, a megyei védelmi bizottság vezetője. Emiatt is jöttek közel százan tegnap Győrújfalura, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a kivitelezők beszámolóit a gátépítés, erősítés állásáról meghallgassák.

Pintér Beatrix, az országos Duna-projekt vezetője tájékoztatójában részletesen bemutatta a fejlesztéseket. „Öt hónapot késik majdnem mindegyik megyei projektelem, így ezek esetében augusztusban fejeződik be a kivitelezés" – erősítette meg a projektvezető. Az okok között említette: „a területszerzés itt egészen kriminális, olyan szokások vannak a győri kormányhivatalnál" – közölte. A másik ok szerinte a közbeszerzési rendszer bonyolultsága.

Becker László, a kivitelező Swietelsky illetékese a Mecsér, Dunaszentpál közötti töltésfejlesztésről beszélt. „2013. májusig szinte csak előkészítést tudtunk végezni, az árvíz is befolyásolta a munkavégzést. Dunaszentpálon novemberre már szinte a teljes szakaszon dolgoznak, Mecséren nemrégiben elindult az előkészítő földmunka. A dunaszentpáli szakaszon az utolsó 300–400 méter van hátra, Mecséren a tényleges töltésépítés azonban tavaszra csúszhat."

Somogyi Gabriella, a győr-likócsi kivitelező Dunapart 42 konzorcium képviselője elmondta: az ő területükön a védvonal 80–90 százalékban kész, az árvízkapu megépült, ám annál a zsilip acélszerkezeteinek beépítése, a kapcsolódó töltés és a műtárgy tetején lévő híd hiányzik még.

„Jövő év nyár végi befejezésre kell számítani" – mondta a hozzá tartozó két mosoni-dunai beruházásról Sütő Péter, a DD konzorcium képviselője.
Németh József regionális vízügyi igazgató kiemelte: a töltés magasság- és keresztmetszeti hiányai szinte teljes szakaszon jellemzőek a Mosoni-Duna mentén, ezért is volt szükség erre a beruházásra. „A mértékadó árvízszint az építési vízszint, itt ennél 1,2 és 1,5 méterrel magasabbra épülnek a gátak."

Ahogy az várható volt, a legizgalmasabb része a fórumnak a lakossági kérdések voltak. „A nyári árvízszint átcsapott volna a megépülő töltés szintjén?" – jött az első. „Homokzsákolni sem kellett volna" – válaszolt a vízügyi igazgató, igaz, az is kiderült, hogy nem sokkal lett volna alatta a szintje.

Babos Attila dunaszegi polgármester hiába kérte, mielőtt bármilyen lépést tesz a kivitelező, keresse meg a polgármestert, náluk ez nem történt meg. Téli egyeztetést sürgetett. „A legfontosabb dologról nem hallottunk: zöldár esetén mi lesz, ha még folyik a munka?" – tudakolta. Egy hozzászóló a DD Konzorcium felelősségét firtatta a nyári árvíz előtti töltésbontás nagysága miatt.

Németh József elmondta: a kivitelezők a téli időszakra úgy hagyják itt a töltéseket, hogy a védekezőképességük biztosított, s a tavaszi árt a korábbinál erősebb állapotban fogadják. Pintér Beatrix hangsúlyozta: a nyári ár előtt a töltést nem bontották el, a humuszt szedték le róla.
Nagy Imre Attila győrújfalui településvezető azt ígérte a projektvezetőknek, küld olyan fotókat, ahol a töltés oldala le van tarolva. Janák Emil, a vízügyi igazgatóság korábbi vezetője elmondta: Győrújfalunál a töltésből megbontott anyagot áttették a másik oldalra, s kaviccsal még erősítették, így a korábbinál szélesebb töltéssel várták az árvizet. „Ijesztő volt, ezt tudom, de ettől még korrekt munkát végeztek.
 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villamossal ütközött a Győri ETO KC különbusza

A busz a 24-es villamos ütközött össze Budapesten, a balesetben a villamos vezetője sérült meg. A… Tovább olvasom