Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

A Gasztonyi testvérek támogatásából Wathay Ferenc szobrot avattak Vágon - Fotók

Születésének négyszázötvenedik évfordulóján Wathay Ferenc szobrot avattak szombaton Vágon.
A végvári vitéznek emléket állító alkotás Gasztonyi László, és Gasztonyi Gyula, a Vill-kor Hungária kft tulajdonosainak támogatásából készült el. A szobrot Pál János Ervin esztergomi szobrászművész alkotta.

Pálffy Attila, Vág polgármestere Gasztonyi Lászlót, és Gasztonyi Gyulát nagylelkű mecénásként jellemezte beszédében: - A Szent Korona után immár a felavatott Wathay Ferenc végvári vitéz, költő, énekmondó, Vág község szülöttének születése négyszázötvenedik évfordulójára felállított szobra is az ő nagylelkűségükhöz kapcsolódik. – mondta a testvérekről a polgármester, a szoborról hozzátette – Az itt élő vágiak ha elhaladnak előtte büszkén, emelt fővel emlékezzenek, és adják tovább gyerekeiknek, utódaiknak, hogy életek ebben a kis faluban nemzeti hősök.
 
A Gasztonyi testvérek támogatásából Wathay Ferenc szobrot avattak Vágon

A Gasztonyi testvérek révén a falu nem csak a Wathay Ferenc szoborral, és a Szent Korona alkotással gazdagodott. Az egész község számára értékes adományuk között említendő a templom díszkivilágítása, és az oltárkép rekonstrukciója, és a temető díszkivilágítása, melyet igényes kandeláberekkel oldottak meg. Ezen felül a futballpálya kivilágítása, és a helyi horgászegyesület támogatása is a nevükhöz köthető.

A rendezvény hangulatát Kátai Zoltán énekmondó, a székesfehérvári Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület, és a Gartai Hagyományőrzők díszőrsége, Pető Bence szavalata, valamint a Vági Rábakör éneke fokozta. Gats Mihály plébános áldotta meg az alkotást. Pálfi Imre pedagógus pedig Wathay Ferenc életútját ismertette a szép számú érdeklődővel. Végül Gasztonyi László és Gasztonyi Gyula megkapták Vág község díszpolgári címet.

A testvérpár erős érzelmi szálakkal kötődik a településhez, édesapjuk vági származású. Gasztonyi László beszédében kihangsúlyozta, hogy meghatározóak számukra e családi gyökerek. - Ezek azok az emberi, érzelmi szálak, amik vállalkozásunk sikerei után arra késztettek bennünket, hogy családi történelmünk helyszíneként támogatóként megjelenhessünk. Szívesen adtunk, és szívesen támogattuk a jó ügyeket. Reméljük, hogy a mecenatúrákkal elősegíthetjük Vág népességmegtartó erejének növekedését, hozzájárulhatunk a falukép szebbé tételéhez az itt élők, és az idelátogatók örömére. A Vág díszpolgára kitüntető cím számomra azt tükrözi, hogy a faluvezetése elismeri támogató szerepvállalásunkat. - emelte ki mondandójában Gasztonyi László.
Wathay Ferenc életútja

Apja, Watay Lőrinc cseszneki várkapitány volt. Wathay Ferenc 1578-ban előbb Németújváron, majd Sopronban folytatta tanulmányait. Alig tizenhét évesen kezdte katonai pályáját Tihanyban, de szolgált Pápán, Cseszneken, Magyaróváron, és Győrben. Utóbbi városban egy portyázás alkalmával sebesült meg először. Miután hadnagyi rangot nyert Sárváron, Pápán, Veszprémben és Győrben katonáskodott. A rövid időre visszafoglalt Székesfehérvár alkapitánya volt, mikor annak elestekor több tiszttársával együtt sebesülten török fogságba esett. Budán, majd Nándorfehérváron raboskodott, ahonnan sikerült megszöknie. Bujdosása közben ismét elfogták Karánsebes körül, s egy újabb szökés után Lippánál. Végül hatvan rabtársával együtt Konstantinápolyba vitték, ahol a városon kívül eső Fekete-torony foglya lett. Innen a budai Csonkatoronyba került. A fogságból végül fogolycsere útján 1606-ban szabadult. Győrben lovasparancsnokként szolgált, 1609-ben pedig rövid időre apja nyomdokaiba lépve a Cseszneki-vár kapitánya lett. Életének további történéseiről nem tudunk.

Forrás: wikipedia

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fának ütközött egy autó Lébényben

Fának ütközött egy autó Lébényben
A baleset a Fő úton történt. Egy ember megsérült. Tovább olvasom