Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

A függőség ne legyen tabu!

A színpadon gyógyulófélben lévő alkoholisták és drogosok, a nézőtéren egészségügyisek, szociális segítők, pedagógusok és szenvedélybetegek. Minden szó, minden mozdulat célba talál. A függés ma még mindig tabu, amit titkolni, szégyellni illik és kell. A megindító előadás hatalmas tapssal zárul és ez kezdetnek elég.
Folytatódnak Győrben a gyógyulófélben lévő fiatal drogosok Tisztás csoportjának találkozói. A felépülést támogató, máltais program most egyéves, április óta a győri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum támogatásával működik.

– Tizenhat fiatal fordult meg eddig a csoportban, a foglalkozásokat pszichológus irányítja – mondta a Kisalföldnek Mátai Enikő, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat SzínStér szolgálatvezetője.

A SzínStér szenvedélybetegek alacsony küszöbű ellátását végzi, nem kérnek tajkártyát, anonim, titkos és ingyenes.

– Sajnos  azt tapasztaltuk, hogy az erőfeszítések sikerének egyik legfőbb gátja a társadalom helytelen viszonyulása a függőséghez, ideértve a szociális, egészségügyi területen dolgozókat is. A függés ma bélyeg, ezért sokan titkolják, így kevesebben is jutnak segítséghez, mint kellene.

A színház- és mozgásterápia vívódásokat, küzdelmeket, lelki történéseket, az emberi kapcsolatok fejlődését mutatja be és fejleszti. A  Leo Amici előadásában megelevenednek a szenvedélybetegek által át
A színház- és mozgásterápia vívódásokat, küzdelmeket, lelki történéseket, az emberi kapcsolatok fejlődését mutatja be és fejleszti. A  Leo Amici előadásában megelevenednek a szenvedélybetegek által átélt csapások, a szégyen, a megaláztatás, a kontrollvesztés, ugyan akkor szinte tapintható az erős kötelék is, ami összetartotta az amatőr művészeket: a talpra állás szándéka. Fotó: SzínStér


Ez a felismerés vezette a SzínStér munkatársait arra, hogy elhozzák Győrbe a "Valahol... Valami... Eltörött..." című darabot, amelyet a komlói székhelyű Leo Amici Alapítvány rehabilitációs intézetének terápiás közössége vitt színre. Az előadást a Magyar Addiktológiai Társaság elnöke, dr. Szemelyácz János, az INDIT Közalapítvány elnöke ajánlotta a közönség figyelmébe. Közel másfél százan ültek a nézőtéren, többségében a segítő szakma képviselői.

– Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk – mondta Mátai Enikő. – Sokakat megindított az az őszinteség, amely nemcsak a színpadon elevenedett meg, hanem az azt követő beszélgetésen is, amelyen a szereplők vallottak arról, miként lettek függők, s megosztották élményeiket, reményeiket.

Az előadást megelőzte egy szakmai fórum, amelyen részt vett többek között dr. Petke Zsolt pszichiáter is. Az addiktológus főorvos elmondta: a budapesti Nyírő Gyula Kórházban ugyanúgy gondolnak a felépülésre, mint Komlón. Az önsegítő csoportok erejéről beszélt, egy olyan modell sikeréről, amely a nyitottságon, a közös munkán alapul, amelyben a szenvedélybetegség a közösség dolga, a gyógyulás a közösség felelőssége.  
Tisztás és NA  
A tisztás csoportba 14-30 év közötti szenvedélybetegeket, önmegtartóztató szerhasználókat várnak. A foglalkozások célja az együttműködési, kommunikációs, problémamegoldó képességek fejlesztése, a nemet mondás képességének erősítése. Találkozók hétfőnként 17-19 óra között. Helyszín: Győr, SzínStér, Tihanyi Árpád u. 76-78. Tel: 30/827-2461. A SzínStér befogadta az NA csoport  (elsősorban drogfogyasztók) foglalkozásait is, a felépülést segítő közösség keddenként jár össze 17-18 óra között.
 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buliszerda a Deltával

Buliszerda a Deltával
Tovább olvasom