Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

A fiatalok és az alkohol: egy győri szórakozóhely kidobója kipakol!

Pörgés, buli, hétvége. De vajon mindenkinek ugyan azt jelenti a szórakozás? A tivornyázók zöme még fiatalkorú. A bulizás pedig néha katasztrófába torkollik.


Napjainkban a fiatalság már 12-14 éves korban megismerkedik az alkohollal. A szórakozóhelyek többségét nem a 18 év feletti korosztály uralja.

"Sokan megkérik idősebb társukat, hogy vásárolja meg nekik az alkoholt"

- Főleg középiskolások adják a diszkónk forgalmát – mondja egy győri szórakozóhely alkalmazottja. – Mi nem adunk italt kiskorúaknak.

Szigorúan vesszük a szabályokat. Ám a megoldás nem ilyen egyszerű. Sokan megkérik idősebb társukat, hogy vásárolja meg nekik az alkoholt. Az illetőnek kiadjuk, hiszen betöltötte a korhatárt, ám nem lehetünk ott mindenki sarkában, hogy lássuk, valóban ő fogyassza-e.


A szórakozóhelyek többségét a 18 év alatti korosztály uralja.
A szórakozóhelyek többségét a 18 év alatti korosztály uralja.

Hazánkban, statisztikai adatok szerint a 14-15 évesek több mint háromnegyede, a középiskolások 92 százaléka fogyaszt rendszeresen alkoholt. Továbbá minden kamasz kipróbálta minimum egyszer. Sokszor súlyos következménye kerekedik az italozásnak. Február 5-én tíz kollégista lányt szállítottak kórházba a mentők.

"Mire elérnek hozzánk, már többnyire részegek"

- A fiatalok tudják, hogy itt nem kapnak alkoholt, ezért máshol szerzik be. Mire elérnek hozzánk, már többnyire részegek – mondja a hely biztonsági felelőse. - Szedtünk már ki az asztal alól 13 éves lányt is, ő a nevét se tudta megmondani a kiérkező mentősöknek.

A problémát tetézi, mikor az ittas illető a volán mögé ül. Nem telik el év, hogy ne szenvedne valaki emiatt halálos balesetet. Tavaly novemberben, Győr határában történt tragédia a 14-es főúton, meghalt egy 19 éves fiatalember.


Szavazzon!


Nem adunk piát fiatalkorúnak, de a 18 felettiek sem tartanak mindig mértéket

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint hazánkban 10 liter tiszta szesz jut egy emberre évente. A fogyasztó egyre inkább a 18 év alatti korosztály.

Másik szórakozóhely tulajdonosa meséli: - A biztonsági őreink mindent megtesznek, hogy kiszűrjék a rendetlenkedőket. Szerencsére ritkán fordul elő balhé. Nem adunk piát fiatalkorúnak, de a 18 felettiek sem tartanak mindig mértéket.

Ugyanitt egy visszatérő vendég meséli: - Sokszor járok ide, többnyire hétvégén. Már rég betöltöttük a korhatárt, egyszer láttam, hogy két, alig 15-nek kinéző vendég kért szeszes italt és meg is kapták.Az alkohol különösen káros hatással van a tizenévesek szervezetére.
Az alkohol különösen káros hatással van a tizenévesek szervezetére.


Személyigazolványt legyen szíves!


Egy terepszemle után rá kell jönnünk, valóban hozzájuthatunk szeszes italokhoz, anélkül hogy igazolnánk korunkat. 10 boltot és 3 nagy bevásárló központot teszteltünk.

A 10-ből 4 helyen szó nélkül megkaptuk, amit kértünk, pedig "teszt csapatunk" tagja még fiatalkorú volt. A hipermarketek közül két helyen kellett személyigazolványt felmutatnunk. A harmadikban csupán rákérdeztek, hogy betöltöttük-e már a 18-at?

- Néhányan felháborodnak, mert elkérem tőlük az igazolványt - meséli egy élelmiszerbolt alkalmazottja. Flegmán viselkednek az emberrel, esetleg provokálódnak. Előfordult, hogy bejött egy 20 év körüli srác a boltba. Italt vett, majd láttam, hogy az utcán odaadja néhány tizenévesnek.

Magyarországon, statisztikai adatok szerint a 14 -15 évesek több mint háromnegyede, a középiskolások 92 százaléka fogyaszt rendszeresen alkoholt. Továbbá minden kamasz kipróbálta már minimum egyszer.

Mértéktelen mértéktelenség

A szakértők szerint ebben a korban a legveszélyesebb a rendszeres szeszes italfogyasztás, hiszen a serdülők szervezete ekkor megy át a legtöbb változáson.

A fiatalkori mértéktelen tivornyázás könnyen átcsaphat függőségbe, melyet komoly szellemi és testi leépülés követ. Nem bűn alkoholt inni, de az eszetlen vedelés tönkreteheti egész életünket – zárta szavait a szakértő.

Olvasóink írták

81 hozzászólás
 • 81. okostojas007 2010. február 15. 08:39
  „igyál fiam - az legalább meglátszik rajtad ...
  ( az a baj hogy otthon , tv.- ben és az iskolában is ezt hallják )”
 • 80. pityesz 2010. február 15. 06:39
  „Az is a baj,hogy egyre több az egyedül álló szülő .Ha az anya dolgozik pl.3 műszakba- gyereke mit csinál ha már 13 éves.Minden második háztartásba egyedül van az anya.”
 • 79. lakatlajos 2010. február 15. 02:49
  „moderálva off”
 • 78. szentisz01 2010. február 14. 23:40
  „ha pontosak, ha nem: egy kidobó agyonvert egy srácot. Nem hiszem hogy van olyan bűn, cselekedet amit így kell lereagálni!!!!!!! Főleg hogy ő pont azért van ott hogy az ilyet megakadályozza......Hihetetlen hova jutottunk
  És én már több ilyet is hallottam hogy a kidobók vernek szó szerint széjjel
  Egy pofon belefér és kiküldeni hazaküldeni.......Szánalmas. Hát nem az eszük miatt végzik ezt a munkakört.....elnézést, akinek nem inge nem veszi magára”
 • 77. Primax 2010. február 14. 19:39
  „"...ám nem lehetünk ott mindenki sarkában, hogy lássuk, valóban ő fogyassza-e."
  Ja : asztat mink nem tudhassuk....”
 • 76. SAmu 2010. február 14. 14:28
  „74. lakatlajos -nak : Gratula, mindenben IGAZ-at írtál!!!!
  Lapszámonkánt dőlnek elő ilyen és ehhez hasonló hibák.
  A főszerkesztő nem ellenőrzi ezeket ?”
 • 75. lakatlajos 2010. február 13. 23:26
  „,,sokan vannak nekik írjuk"

  sokan vannak - nekik írjuk”
 • 74. lakatlajos 2010. február 13. 21:42
  „,,hogy lássuk, valóban ő fogyassza-e" suk-sük? Ejnye Kisalföld! Hát az olvasószerkesztő is ennyire egytollú? Vagy netán nincs is?
  ,,Személyigazolványt legyen szíves! " Személyi igazolvány. Kedves szerző, Neked is van, vedd elő a magadét, és nézd meg, mi van ráírva.
  ,,bevásárló központot teszteltünk" bevásárlóközpont. Így, egybe! Vagy a központ megy vásárolni?
  ,,teszt csapatunk" tesztcsapatunk. És az első idézőjel alul van.
  ,,a rendszeres szeszes italfogyasztás," szeszesital-fogyasztás

  No, ez szerintem sok egyetlen cikkben. Bulvár .... lett a Kisalföld. Ennyire igénytelennek nem szabadna lenni. Az olvasó visszaüt előbb-utóbb. Csak a bunkók fogják venni az újságot. A cinikus szerkesztő mondhatja persze, hogy sokan vannak nekik írjuk.”
 • 73. Truder 2010. február 13. 18:15
  „72. hozzászólás szentisz01 2010.02.13. 13:16
  Kicsit pontatlanok az infóid a múlt heti verekedésről..”
 • 72. szentisz01 2010. február 13. 13:16
  „ÉS melyik kidobó pakolt ki? aki előző héten ájulásig rugdosott egy srácot egy győri szórakozóhelyen? úgy hogy a srác egy hétig agyrázkódással feküdt mert a nagy kidobó erősnek érezte magát a 60 kg os sráccal szembe? Egy kidobó a rendet kellene hogy védje nem még rátenni.....Ugyan már 10 évvel ezelőtt is ittak a fiatalok , mindenki kipróbálta és ki is fogja ennyi idősen. Jobb esetbe saját hibáiból tanul és rájön egy pár év alatt hogy ez nem kifizetődő dolog és nem ez az élet kell neki.A hibáiból tanul az ember... NA azt meg végképp nem hiszem el hogy valamelyik Győri szórakozó helyen nem adnának alkoholt a fiataloknak??? Ebből élnek .... Jól hangzik ez ami le lett írva de nagyon nem így van. Nagy ritkán a kidobóknak nem megfelelő KINÉZETŰ fiúkat lányokat haza küldenek de nem a koruk miatt.....a Fiatal korosztály pedig a szülőknél kellene számon kérni aki 15 évesen elengedi a gyerekét szórakozni legfőképpen...”
 • 71. soproni 2010. február 13. 10:36
  „Az alkohol az egyik legmocskosabb drog,ha mértéktelenül vedelik. Természetesen vannak kulturált fogyasztók is,akik tudják,hogy az ízét élvezni kell és nem az a cél,hogy részegen fetrengjenek,garázdálkodjanak és tragédiát okozzanak maguknak és másoknak.

  "Alkoholos májbetegség miatt az elmúlt évtizedben 4000-6000 fő halt meg évente (s akkor még nem vettük figyelembe az alkohollal kapcsolatos egyéb haláleseteket), míg a dohányzás négyszer-hétszer ennyi halálesetért felelős.Szinte tudományos közhelynek számít, hogy ha az alkoholt ma fedeznék fel, egész biztosan a legszigorúbban tiltott szerek listájára kerülne. Élettani hatásai sokkal súlyosabbak, mint sok illegális szeré"”
 • 70. licern 2010. február 13. 09:15
  „az alkolhol öl, butít és a gyomromba döntöm =))”
 • 69. Mankapunka 2010. február 13. 02:35
  „moderálva”
 • 68. bonita2 2010. február 13. 02:34
  „Alkohol:- Ol, butit, nyomorba dont:(”
 • 67. Truder 2010. február 12. 23:33
  „Ne, ellenkezőleg! Nagyon is egyszerű...:)”
 • 66. dzsi 2010. február 12. 23:32
  „Truder ez számodra bonyolult...:)”
 • 65. Truder 2010. február 12. 23:09
  „Dzsi, honnan veszed ezeket az okosságokat? Szerinted akkor egy "néhai" k...a, meg egy ex alkoholista egy biztos család alapja...Szép páros, még csak itt lesznek a lányok kisribik, akik jobban isznak, mint az apjuk. .”
 • 64. tódi 2010. február 12. 21:55
  „Régen is így volt - a jövőben is így lesz .
  Álszent dolog ezen háborogni.”
 • 63. pityesz 2010. február 12. 21:29
  „Az a baj,hogy unatkoznak.Nincs aki vezesse őket.Unatkozó kezet agyat,Őrdög vezeti.”
 • 62. RickCartman 2010. február 12. 21:14
  „Pörgés, buli, pia, tragédia?
  Rendben.
  De hol van olyankor anyuci, aki jog szerint felelős a kiskorú gyermekéért?
  Vagy csak akkor jut eszébe, ha tényleg történik valami, és lehet jajgatni a bulvárhírekben?”
81 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld zászló az egészségügy tragikus helyzete miatt

Győr - Zöld zászló kihelyezésével, illetve zöld szalag önkéntes viselésével hívják fel a figyelmet a… Tovább olvasom