Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

A fertőendrédi csecsemő, Kendra halálát anyja okozta, de nem gyilkos - fotók a győri ítélethirdetésről

A fertőendrédi csecsemő, Kendra halálát anyja okozta, de nem gyilkos - fotók a győri ítélethirdetésről
Vajon enyhítő vagy súlyosító körülmény-e, hogy a vádlott saját magának okozta a legnagyobb fájdalmat gyermeke halálával, amikor csecsemőjét úgy megrázta, hogy a baba meghalt? A törvényszék enyhítő körülményként vette figyelembe ezt a lelki gyötrelmet, míg az ügyész szerint az ellenkezője igaz, s az ítélőtábla is osztotta ezt. Kedden helyben hagyták a fertőendrédi anya hétéves börtönbüntetését.
Az ítélőtábla is azt mondta ki, amit a Győri Törvényszék: Kendra anyja nem gyilkos, de ő okozta a hét és fél hónapos kisbaba halálát, amikor – három kisebb ütést is követően – megrázta a síró kislányt. Szándéka a halálra nem terjedt ki, ezért halált okozó testi sértésért felel és dr. Kovács Tamás tanácsa helybenhagyta a hét éves börtönbüntetéstKét éve és négy hónapja van már Marietta letartóztatásban, így kedvezménnyel legkorábban 2 év, 4 hónap múlva szabadulhat.
A fertőendrédi csecsemő, Kendra halálát anyja okozta, de nem gyilkos. Fotók: H. Baranyai Edina

N. Marietta itt a táblán ártatlannak vallotta magát, és végigzokogta a tárgyalás nagy részét. Felmentésért mégsem fellebbezett, pedig védője enyhítést kért, mivel a t év már majdnem „plafon" a megállapított minősítés esetében.

Az ügyész szerint viszont azt fejezte ki ezzel a 7 évvel a törvényszék, hogy paraszthajszál választja el ezt a gondatlan tettet az eshetőleges szándékkal elkövetett emberöléstől.

A Kendra anyukája mélyszegénységben nőtt fel alkoholista szülők mellett egy Borsod megyei faluban, gyerekkora magában hordozott valamiféle tragédiát – hangzott el korábban az elsőfokú ítélet indoklásában. Azután Gyulán élt 20–21 évesen, gyermeket szült, akit nem volt módja felnevelni, s egyszer elvetélt, amikor a kisfia apja megverte.

Ezután Svájcba ment. t hónapig prostitúcióból próbálta magát fenntartani, de amikor kislánya 2016 februárjában megszületett, társa – aki feltehetően az apa volt – levette róla a kezét. Nyár elején hazajött pénz nélkül Kendrával, albérletre nem telt, interneten ismerkedett meg a fertőendrédi ingatlan tulajdonosával, aki befogadta. Ott laktak ketten, míg a szomszéd szobát két férfi bérelte.  

Áldatlan állapotok uralkodtak itt  az egyébként rendhez szokott anya és kisgyermeke számára. A nő nyugtatókon élt és antidepresszánst szedett, a kettő találkozása állhatott a tragédia hátterében. A nő társa dolgozni ment, ő egyedül maradt, s délutánra nyolcat vett be az erős gyógyszerből.  
A fertőendrédi csecsemő, Kendra halálát anyja okozta, de nem gyilkos

Kendra, a jókedvűnek, szépnek, vidámnak mondott kisbaba sírós kedvében volt, s anyja ezzel – egyes tanúvallomások szerint nem első alkalommal – nem tudott mit kezdeni. Idegesítette és háromszor ütött a csecsemő fejére, a két halántékán is, ami kizárja egyben azt – érvelt még az első fokon eljárt bíró –, hogy a sérülés valóban leejtésből származott volna. A baba csak jobban sírt, ekkor megrázta, amitől a fejletlen kis koponyában az agyvizenyő azonnal kialakult és perceken belül megölhette Kendrát. 

A nő ismét beszélt arról könnyei között, hogy ilyet ő nem követhetett el, rettenetesen fáj neki, hogy ezzel vádolják. Gyilkosként néznek rá, s bár - mint vallotta - nem akar vádaskodni, de mások is jártak a házban. Ezt legutóbb kirendelt védője is felhozta érvként: "átjáróház volt" az ingatlan. Ám az érv mind a két bíróságról lepattant, korábban dr. Habony János ezt kérdezte: kinek állhatott volna érdekében megölni egy t és fél hónapos gyermeket, nem riadva vissza attól sem, hogy anyja épp vele van".

Dr. Kovács Tamás tanácsa pedig kedden azt fejtette ki: senki nem járhatott itt észrevétlenül a tragédiához köthető intervallumban, akinek a jöttéről ne lett volna tanú, így kizárják a külső elkövető lehetőségét.
 
Előzmények 

A vádirati tényállás szerint a vádlott második gyermeke 2016. februárjában született Svájcban. A nő pár hónappal később, májusában Magyarországra érkezett, és az élettársához költözött gyermekével Fertőendrédre. A vádlott gyakran fogyasztott alkoholt, gyermekét esetenként elhanyagolta, alkoholos befolyásoltság alatt pedig többször volt a gyermekkel türelmetlen.

A vádlottat különösen a gyermek sírása zavarta. A nő 2016. októberében reggeltől estig egyedül volt otthon, és ezalatt többször vett be nyugtatót, amelyből délutánig legalább 8 darabot elfogyasztott. A délutáni órákban a gyermeke sírni kezdett etetés közben, ezért legalább három alkalommal megütötte a fejét és nagy erővel, hosszasan rázta a 7 hónapos csecsemőt, aki röviddel ezután életét veszítette.

Ezt követően a vádlott a halott kisbabát az ágy melletti szőnyegen hasra fektette, ebben az állapotban találta meg a hazaérkező élettárs a gyermeket, aki azonnal segítséget hívott. A kiérkező mentősök a több órája halott csecsemő újraélesztését megkezdték, kórházba szállították.

A vádlott ezután a rendőrök megérkezéséig a szobában rendet rakott. A csecsemő halálának közvetlen oka diffúz agyzúzódás volt, a halál és az agyzúzódás között közvetlen okozati összefüggés volt. Az elszenvedett sérülések és az agyzúzódás következtében olyan fokú agyvizenyő alakult ki kisbabánál, amely a halálát okozta röviddel a sérülések elszenvedése után. 

A babája megölésével vádolt fertőendrédi nőről azt mondják, szerette kislányát >>

Tragédia Fertőendréden - Meghalt a kislány, előzetesben az anya >>

Fertőendrédi tragédia: 7 évre ítélték a halálra vert baba anyját - fotók a tárgyalásról >>

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagyhét ajándéka lesz a belvárosi keresztút Győrben - fotók

A nagyhét ajándéka lesz a belvárosi keresztút Győrben - fotók
Egyházi, városi és vállalkozói összefogásból, mintegy 50 millió forintból készül tizennégy stációs belvárosi keresztút idén. Tovább olvasom