Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

A Don-kanyar, mint az értelmetlen áldozat szimbóluma

A magyar állam több mint ezer esztendős története nem szűkölködik véráldozatokban. Mégis kevés olyan tragédiája van történelmünknek, mint az 1943. január 12-én kezdődő doni áttörés.
A rideg számadatok ismeretesek: a katasztrófa során több mint 140 ezer magyar katona, munkaszolgálatos, hadifogoly lelte halálát.

"Olyanok voltunk, mint a cigánykaraván. Rogyadozó, kottyantó lovaskocsikkal vonultunk mi magyarok az első vonal felé. A lovak szőre nagy volt, a csontjuk kiállt, akár a cigány lovaké. Jól odaillettek az ukrán falu képéhez, a sáros, poros utakhoz, a csáléra billent faházakhoz. A színtiszta igazság az, hogy a németek áramvonalas csajkája többet ért, mint a magyarok harci fegyvere... írta egykor egy magyar tüzér a naplójába. "

Galéria! Fotók: Szük Ödön

2012. január 25-én a likócsi közösségi házban azokra emlékeztünk, akik ezt a poklot megjárták és azokra a családtagokra, akik évtizedekig várták vissza férjüket, apáikat, testvéreiket, akiknek hétköznapjait soha el nem múlóan átitatta e tragédia.

Saját élményei alapján a 86 éves Skerlanitz Iván nyugalmazott mérnök tanár tartott nagy sikerű előadást a történelem ezen szomorú eseményéről.

A háború után a gyászt nem lehetett kibeszélni. A hadsereg megsemmisülése tabu témának számított. Pedig az ember természetével ellentétes, ha egy nép nem gyászolhatja halottait.

Hosszú évtizedekig hivatalosan senki nem beszélt, nem írt róluk. A közvélemény azonban nem feledte őket, versekben, dalokban éltek tovább. A csöndet Nemeskürthy István törte meg a Rekviem egy hadseregért című könyvével, majd Sára Sándor dokumentumfilm-sorozata.

A 69 évvel ezelőtti tragédiáról igenis beszélni kell, közzé kell tenni a még nem ismert írásos dokumentumokat! A még életben lévő és egyre kevesebb túlélők bevonásával hiteles képet kell alkotnunk arról, hogy mi történt a Don-kanyarban apáinkkal, nagyapáinkkal. Ezért is köszönöm

Skerlanitz Ivánnak ezt az élvezetes előadást.
Külön köszönöm a Likócsi és Gyárvárosi Daloskörnek a közreműködést. A frontról érkezett levelek, versek tolmácsolásával, s a korhű dalok előadásával még szebbé, meghittebbé tették ezt a délutánt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

IX. TIT Év Fotósa-Év Fotója 2011

IX. TIT Év Fotósa-Év Fotója 2011 pályázat kiállításának megnyitására 2012. január 20-án volt a VOKE… Tovább olvasom