Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

A Dal 2019 - A győri Váray Lászlónak véget ért a verseny

A zenész a Someone who lives like this című számával szerepelt a dalválasztó műsorban, de sajnos nem jutott tovább az elődöntőbe.
Véget ért A Dal első válogatója a Duna Televízión, sajnos Váray László búcsúzott a versenytől.

Az első válogatóműsort Szekér Gergő és Oláh Gergő holtversenyben nyerte szombaton.

A zsűri döntésével még Antal Tímea feat. Demko Gergő, a Konyha és a Nomad, a tévénézők szavazataival Deniz jutott tovább az elődöntőbe a Duna Televízióban és a Duna World-ön sugárzott élő showműsorban.

Az első válogatón a négy zsűritag zenész, előadó - Vincze Lilla, Both Miklós, Mező Misi és Nagy Feró - mellett az ötödik zsűritag a közönség volt. A nézők a produkciók elhangzása alatt 1-től 10-ig pontozhattak SMS-ben, ezeket összesítették, átlagolták és hozzáadták a négy zsűritag pontjaihoz, így jutott tovább öt dal. A hatodik továbbjutó a nézők szavazataival Deniz és az Ide várnak vissza című dal lett, így ő is bekerült az elődöntőbe.

A második válogatót január 26-án, a harmadikat február 2-án rendezik, ezekből is hat-hat dal jut a két elődöntőbe, amelyeket február 9-én és 16-án tartanak. A Dal 2019 február 23-i döntőjébe nyolc produkció jut.

Korábban írtuk: 


Belvárosi betyár, egy rendkívül sokoldalú zenész, akinek sajátos világát és humorát a gyerekektől kezdve a felnőttekig sokan rajongják - határon innen és túl. Váray László ma este A Dal 2019 első élő adásában is bemutatkozik a Duna Televízión, Someone who lives like this című számával jutott a műsorban szereplő legjobb harminc produkció közé. A győri előadót először a dalról kérdeztük, majd A Tündértó partján kötöttünk ki.

Többeket elérhet a fontos üzenet

Váray László először mutatkozik be a dalválasztó show-műsorban, nagy várakozással és izgalommal tekint a ma este elé, ugyanakkor hozzátette, nem bújik ki a bőréből a színpadon. – Azt elárulhatom, hogy nem lesz semmi pompa, vagy bármi olyan, ami tőlem távol állna, csak a hangszerem és én – mondja a zenész, aki Someone who lives like this című dalával versenyez a legjobb harminc produkció között. – Az üzenete hasonló ahhoz, amit már több szerzeményemben is megfogalmaztam: globálisan nézve az embert, a Földet, meg azt az időszakot, amiben most vagyunk, látható, hogy már nincs olyan sok időnk változtatni, vagy jobbítani azokon a dolgokon, amik ezt a bolygót komfortosan és hasonló minőségben megtartják számunkra, mint amit megszoktunk. Nagyon örülök annak, hogy a műsor által sokkal több mindenkihez elérhet a dal mondanivalója. Mindazzal együtt, ez egy pop-jazz szám, tudom, hogy nem agysebészet, hanem szórakoztat, viszont nem baj, ha zenehallgatás közben olyan impulzus is éri a befogadót, ami elindíthat egy-két beszélgetést a témában.
Fotó: MTVA/Kaszner Nikolett
Váray László először mutatkozik be A Dalban. Fotó: MTVA/Kaszner Nikolett

Bármikor felöltöztethető

– Nagyon szeretem a zenei kalandozásokat, és ezt a puritán, egyszerű megszólalást is, ahogyan a Someone who lives like this most hallható, de több ajtót is nyitva hagytam ezzel a dallal, hogy akár menet közben, vagy majd a lemezre felöltöztethessem. Biztos, hogy megmarad ez az egy szál gitáros verzió is, de nekem valójában ott indul be a szám, ahol most véget ér. Úgy gondolom, ez a műsor ennek a dalnak az életében egy nagyon fontos epizód, de azt is tudom, miként folytatódhat majd teljes hangszereléssel, zenekaros felállásban, hol jönne be a dob meg a basszus – fogalmaz az előadó.
 

Idén jelenhet a szólóalbum

A dal Váray László szólólemezére készült, rá is kérdeztünk, hogyan áll az album munkálataival. – Egyre jobban. Persze, ahhoz képest, hogy még tavaly akartam kiadni, úgy már csak rosszul állhat, de nyilván a tervek most áttevődtek erre az évre. Szeretném, hogy idén kijöjjön a lemez, főleg most, hogy itt vagyok A Dalban, de olyan helyekre és olyan mértékben szerveződnek az idei turnéállomások a gyerekzenekarral meg a szólóműsorral is, hogy megint össze kell kapnom magam. Tavaly a turnészüneteken, lopott napokon mentünk ki a stúdióba és úgy raktuk össze a Belvárosi Betyárok második lemezét. A Tündértó Partján mellett fizikailag képtelenség lett volna még egy albumot teljes odafigyeléssel és koncentrációval alkotni, úgyhogy remélem, idén lesz rá alkalom.
Magyarország legjobb dalát keresik

A Dal 2019 zsűrijében Both Miklós és Mező Misi mellett új tagként Vincze Lilla és Nagy Feró ül. A műsor január 19-től hat héten át szombatonként látható a Duna Televízióban, a döntőt február 23-án rendezik, akkor derül ki, melyik lesz Magyarország legjobb dala. A nyertes képviselheti Magyarországot Tel-Avivban, a 64. Eurovíziós Dalfesztiválon májusban. A versenybe bejutott előadók között van A Dal két korábbi győztese: a 2014-ben első Kállay-Saunders András most duóban indul The Middletonz néven és újra versenybe száll a 2017-es győztes Pápai Joci. Mellettük számos korábbi induló, valamint már befutott előadók, és a nagyközönség számára kevésbé ismert zenészek produkcióját láthatják a nézők.

Már januárban indulnak a külföldi koncertek

Nyolc ország, negyvenezer kilométer: a Belvárosi Betyárok tavaly az USA-ban - Chicagóban, Los Angelesben Phoenixben-, de például Szlovákiában, Erdélyben és Dániában is turnézott a gyerekzenekar. Idén sincs megállás, ugyanis miközben Váray László A Dal 2019-re készül, gőzerővel szervezi a folytatást. – Eddig úgy áll a helyzet, hogy a tavalyi helyszíneket mind újra bejárjuk, és újabbak is csatlakoztak hozzá. Már most, januárban elkezdünk egy négyállomásos turnét német nyelvterületen, majd Franciaországban is játszunk, azután márciusban tervezünk egy szintén nyugat-európai, négynapos hosszú hétvégét, és az Amerikai Egyesült Államokban való koncertekről is elindult az egyeztetés. Úgy érzem, hogy ez még mindig az első lemez, a Fejforgató hozadéka, emellett nagyon jó ütemben jött A Tündértó partján, megújult a műsor, sok új, nagyon vidám dal született, de az az album ilyen szempontból még most kezd majd el dolgozni. 

Itt kezdődik a zenei ízlésformálás

– A gyerekdalok megírását, megszerkesztését és feljátszását nem vesszük más komolysággal, mint a többi produkciót, ugyanolyan fontos mindegyik – hangsúlyozza Váray László. – Az első lemezen is nagyon mélyen belementünk különböző stílusokba, de most az a fajta bluegrass muzsikálás, amit szeretek, nagyon kidomborodott sok dalban. Úgy látom a reakciókon, hogy maradéktalanul működik is, mindenféle fenntartás nélkül, óriási vidámság ez. Mikor egy harmóniamenet megszületik, még akkor is lehet lépegetni a zenei világok meg műfajok között. Lehet, hogy szintetizátorral is hangszerelhető ugyanaz a gyerekdal, ugyanazokkal az akkordokkal, de én nem érem be ezzel, nálunk többféle hangszer szólal meg, a mandolintól kezdve az ukulelén, a gitárokon át az udu ütőhangszerig. Mert úgy gondolom, a zenei ízlésformálás itt kezdődik, minél több fantasztikus hangszerrel találkoznak a gyerekek, annál fogékonyabbak lesznek, nekünk abszolút van egy ilyen küldetéstudatunk.

A felnőtteknek külön poénok szólnak

A Belvárosi Betyárok külföldön is magyar nyelvű közösségeknek játszik, de van-e különbség például a kanadai, vagy a magyar gyerekközönség között? – Van is, meg nincs is – hangzik válasz. – Sok helyen, főleg, ahova nem nagyon jut el magyar nyelvű, kifejezetten gyerekeknek szóló műsor, először egy picit megszeppenek, mert mi mindig bevonjuk a kicsiket az előadásba, akár közös énekléssel, rávezető játékokkal, vagy olyan mondókákkal, amiket ismernek. Az ugrálás, a tánc mindig megy, de a kérdezz-felelek-re nehezen nyitnak, látjuk a meglepődést az arcokon: „A színpadról hozzám beszél a bácsi?". De ez inkább földrajzi távolsággal és az általuk hallott műsorokkal van kapcsolatban, az ottani, azonnali visszaigazolások pontosan ugyanolyanok, mintha itthon lennénk. Működnek a poénok, a gyerekek még az előző sor végén nevetnek, de közben a következő versszakban már a szülőkhöz szólunk ki, értik ők is a nekik szánt humort - amibe aztán majd a kicsik is belenőhetnek, szóval mindenki jól szórakozik.

 A nevetés termeli az energiát

Váray László először egy családi eseményre írt gyerekdalt, mint mondja, az sem volt tét nélküli, de az unokaöcsi csillogó szemmel hallgatta, és magára ismert a szövegben. Az óvodában is hallották, hogy a zenész nagybácsi milyen dalt írt, meghívták játszani, akkor látta, hogy ez az egész nagyon jól működik. – Az a csodálatos a gyereknek való muzsikálásban, hogy az összes munkafázis óriási vidámsággombóc. Amikor a szöveget írom, sokszor én is nevetek azon, hogy gurul ki egy sor, meg tudom, hogy a szülőknek is elrejtettem ott egy poént. A zeneírás is nagyon jó állapot, aztán bent a stúdióban, a felvétel közben már még többen nevetünk, majd amikor eljátszod élőben, azonnal, egy másodperc alatt jön vissza a reakció, az megint egy gólöröm. Korábban már megfogalmaztam, és továbbra is úgy gondolom, Tomival (Valastyán Tamás, a zenésztárs, a szerk.) olyanok vagyunk, mint a Szörny Rt. című mesefilm végén a tudósok, akik rájönnek, hogy a nevetés mennyi energiát termel. Mi is ezzel működünk.

Szerelmes dalok Kárász Eszterrel

A Colombre Band – Váray László másik zenekara – felől is érdeklődtünk, mint megtudtuk, a fesztiválszezonban vállalnak koncerteket, de ott is várat még magára egy anyag, amit egyelőre a falnak támasztottak. – Időközben egy újabb műsor is bekopogott a repertoáromba, Kárász Eszter segítségével, akivel nyáron ismerkedtem meg, és összeállt szerelmes dalos duó, közös szerzeményeink is készültek. Ebben az ügyben is nagy izgalom, várakozás van, hogy lemezzé váljanak a dalok.
Győriekre bízták a műsorvezetést
Dallos Bogi és Fehérvári Gábor Alfréd az idei élő show műsorvezetői, a győri énekesek jól ismerik egymást, közös daluk is készült már. Bogi számára az ismertséget A Dal 2014 hozta meg, We All című szerzeménye egészen a döntőig vitte őt, a második helyen végzett. Az énekesnő elindította online talkshowját, az M2 Petőfi TV műsorvezetője, most mégis úgy érzi, élete legnagyobb szakmai kihívása vár rá. ˝Nagyon izgatott vagyok, mert egy élő show más típusú műsorvezetést igényel, de nagyon várom a feladatot. Azt gondolom, előny, hogy előadóként már részt vehettem A Dalban, mert így teljes mértékben át tudom érezni a versenyzők helyzetét" – nyilatkozta.
Freddie már négy éve A Dal családjának tagja. Először 2016-ban versenyzőként láthattuk a színpadon Pioneer című dalával, amellyel meg sem állt a győzelemig. A következő évben az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi kommentátora, 2018-ban pedig már A Dal 2018 műsorvezetője lett. "A legfurcsább érzés számomra, hogy már nem mondhatom azt, hogy kíváncsi vagyok, milyen érzés a másik oldalról megnézni A Dalt, hiszen tavaly megadatott, hogy műsorvezető legyek. Örülök, hogy újra itt lehetek, hiszen ez azt is jelenti, hogy elégedettek voltak a tavalyi évben azzal, hogy honnan hová jutottam" – mondta.
Hol és mikor látható a műsor?

A Dal 2019 szombaton 19.30-tól kezdődik a Duna Televízión. Az első válogatóban a korábbi zsűritag, Frenreisz Károly és zenekara, a Skorpió lép színpadra extra produkcióként.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Miklós ének-zenei tanszékvezetőre emlékeztek a tanítványok

Nagy Miklós ének-zenei tanszékvezetőre emlékeztek a tanítványok
Emlékkoncertet tartottak a hála, a tisztelet és szeretet jegyében dr. Nagy Miklósért tanítványai a… Tovább olvasom