Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

A családi vállalkozásaiknak szavaztatnak meg százezreket ma?

Győr - A Szijjártó Péter vezette gazdasági bizottság javaslatára a közgyűlés nyolcmillió forintot oszthatott szét a győri kis- és középvállalkozások között. A győztesek listáját két bizottsági tag állította össze, akik nem felejtettek el a családi vállalkozásaiknak is adni, nem is keveset. Szijjártó álságos és álszent támadásnak tartja az ellenzék kritikáját.
A győri közgyűlés június 20-án írta ki a pályázatot. A felhívásra 36-an jelentkeztek, az igények pedig – ahogy általában is – sokkal magasabbak voltak, mint a lehetőségek.

A pályázók több mint huszonötmillió forintot kértek, közülük éppen ezért sokan semmit, vagy a vártnál lényegesen kevesebbet nyertek. A Szijjártó Péter vezette gazdasági, informatikai és idegenforgalmi bizottság a pályázatokat augusztus 23-án bírálta el: ekkor dőlt el, kik és mennyit kapnak.

A listát két külsős (nem önkormányzati képviselő, de teljes jogú) tag, Velin Csaba és Radnóti Ákos mutatta be a többieknek...


A családban marad

A bizottságban akkor nem volt igazán vita, a javaslatokat kisebb módosításokkal elfogadta mindenki, az anyagot pedig a közgyűlés elé terjeszthetőnek ítélték. A győri képviselő-testület a legutóbbi közgyűlésen szentesítette volna a listát – a vihar ekkor tört ki. Valakinek ugyanis eszébe jutott, hogy megnézi a győztesek listáját, s ott hamar kitűnt két cég neve is. Az egyik a Medici Travel volt, amely a legmagasabb támogatásban részesült: a nyolcmilliós keretből csak neki 950 ezer forint jutott. (Néhány kivételtől eltekintve átlagosan 200–300 ezer forintot nyertek a pályázók.) A cég képviselőjeként Radnótiné Bertalan Edit volt (és van most is) feltüntetve, aki Radnóti Ákos édesanyja. Az utazási irodát bt.-ként jegyezték be, s abban Radnóti Ákos az ügyvezető. De nem ezen bukott ki az ügy, hanem Velin Csaba vállalkozásán, amely szintén a győztes pályázók között szerepelt.

Nem is indulhatott volna

Az előterjesztés szerint a Lilienthal Bt. 400 ezer forintot nyert a John Bull étterem konyhatechnológiai bővítésére, informatikai fejlesztésre és az étterem teraszának kapacitásfejlesztésére. Velin ellen nem az volt az elsődleges támadási felület, hogy ő is osztott a családnak (nem mellékes, hogy 403 ezer forintot igényeltek, s azt háromezer forint híján meg is kapták), hanem hogy a bt. nem győri cégként van bejegyezve, hanem budapestiként. A kiírásban szigorú feltétel volt, hogy csak győri székhelyű vállalkozás pályázhat, ezt pedig ha valakinek, neki tudnia kellett. A közgyűlés az utolsó előtti pillanatban ezért őt törölte a listáról, de a többiek pénzét jóváhagyta.

Most, amikor a hazai közélet a „mutyizásoktól" hangos, nem meglepő, hogy ebből politikai vihar készül kitörni. Szijjártó Péter országosan ismert politikus, s mindez az ő bizottságában történt, Radnóti Ákos pedig a Fidelitas győri elnöke.

Senki sem ellenőrzi?

Mielőtt azonban ők is megszólalnának, megkérdeztük a most hangot adó ellenzéktől, miért csak az utolsó előtti pillanatban vették észre, hogy a nyertes pályázók között valami nem stimmel. Bárány István, a Pro Urbe Egyesület frakcióvezetője (aki a gazdasági bizottságnak is tagja) azt válaszolta: „Azon a bizonyos nyári bizottsági ülésen Velin Csaba hozta be a listát, amelyet – mint mondta – előzsűriztek többen, köztük Radnóti Ákos is. Cégneveket láttunk csak, amiből nem derülhetett ki, hogy kik a tulajdonosok. Egy-két helyen néhány tízezer forintot módosítottunk, de megbíztunk az előterjesztőkben, ezért megszavaztuk. A múlt heti közgyűlésen aztán egyszer csak azt mondják nekünk, hogy adminisztrációs hiba miatt egy győztest ki kell húzni. Én hiába kérdeztem, hogy kicsodát, csak egy számot mondtak a listáról, meg nagyokat hallgattak a polgármesteri pulpituson. Hamar nyilvánvaló lett aztán, hogy a Velin család cégéről van szó, amit nagyon súlyos etikai vétségnek tartok. Pont az szegi meg a kiírást, aki az első körben a listát készítők között volt…? Az etikai vétség mellett azonban még nagyobb gondnak tartom, hogy a hivatali kontrollon bármi ilyen simán átcsúszhat. Én kértem volna, hogy ezek után a teljes listát nézzük át újra, de leszavaztak."

Itt érdemes megjegyezni, az előterjesztésben szerepelt dr. Papp László jegyző neve mellett, hogy az anyagot törvényességi véleményezésre bemutatták.

Kun Andrástól, aki a szocialista pártot képviseli a bizottságban, ugyanazt kérdeztük, mint Bárány Istvántól, s hasonló választ kaptunk: „Megbíztunk az előterjesztésben, még akkor is, ha olyan furcsaság is akadt, hogy valaki többet kapott volna, mint amennyit igényelt. Tanulság, hogy be kell tartani a régi rendet, s minden pályázatot meg kell nézni egyenként, megfelel-e a kiírásnak. A közgyűlésen azért kérte Bécsi Zoltán képviselőtársam, vegyük le napirendről a kérdést, mert még csak gyanúnk volt, hogy valami nem stimmel, de a cégbírósági papírok nem voltak a kezünkben." Kérdésünkre, hogy hibásnak érzik-e magukat a kialakult helyzet miatt, s ha igen, miben, azt felelte: „Ennyire normálisan nem gondolkodhatunk – ebben hibáztunk."

Objektív és szakmai

Velin Csaba az üggyel kapcsolatban azt mondta: „A közgyűlés határozatával az ügyet a részemről lezártnak tekintem."
Radnóti Ákos objektív és szakmailag megalapozott döntésnek tartja most is a listán szereplő cégek támogatását. Kérdésünkre, hogy az etikai vádakra mit felel, azt mondta: „A szavazáskor tartózkodtam, hisz érintett voltam a kérdésben, s ezt jeleztem is. Akkor, ott a bizottságban senki nem emelt szót ez ellen, s én sem gondoltam, hogy ellenem még felhasználják."

Szijjártó Péter: „A tavalyi önkormányzati választási vereségük óta a szocialisták állandó gyűlöletkampányt folytatnak. Ez a mostani álságos, és álszent megnyilvánulás is ennek a része. A szocialisták is megszavazták azt a javaslatot, amit most kifogásolnak. Ha pedig nem tudják, hogy miről szavaztak, nem alkalmasak képviselőnek."

Olvasóink írták

  • 1. Nagy Árpád 2007. november 04. 21:59
    „Kedves Szíjjártó Úr!
    Ezek a fránya gyülöletkampányosok valóban álszentek! Ön pedig szent, a haverok is azok... (Anatómiai okok miatt maguk fele hajlik a kezük.) Ideje lenne valóban eltüntetni ezeket a zavaró, álságos alakokat és akkor nem lenne kire fogni a szentek botladozását! Akkor talán még azt is ki bírnák préselni a torkukon, hogy: bocsi tévedtünk!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Interaktív napló: Szűréssel az Életért

Interaktív, naponta többször frissülő internetes naplót indított a Miniszterelnöki Hivatal a… Tovább olvasom