Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

43 hulladéklerakót számolnak fel Győrben és környékén

Több mint 5 milliárd forintos pályázati pénzből tüntetik el a korszerűtlen, idejét múlt hulladéklerakókat.

A Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében benyújtott "A települési szilárdhulladék lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése" tárgyú pályázatát a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága támogatásra méltónak ítélte és a rekultivációs projekt megvalósítására 5.181.258.147 Ft összegű támogatást kapott a társulás.

Az építésre vonatkozó közbeszerzési eljárás lefolytatása után összesen 43 korszerűtlen hulladéklerakó rekultivációjára kerül sor a projekt keretében.

Ezek a korábban legálisan vagy illegálisan működő, mostanra lezárt hulladéklerakók olyan tereprendezésen és egyéb munkálatokon esnek át, amely folyamat végén a terület újra illeszkedni fog az azt körülvevő természeti környezetbe. A kivitelezési munkálatok 2011. elején kezdődtek meg.

Az esetek többségében a rekultiválás folyamata a következőképpen zajlik: a munka a terep megtisztítását követően a hulladéktest formázásával kezdődik, vagyis vízszintes és ferde felületét a tervek szerint rendezik, esetenként áthalmozzák.

Az így kialakított forma ezután megkapja a több rétegrendből álló takarást, elsőként egy úgynevezett kiegyenlítő réteg kerül rá.

Erre kerül egy 30 cm vastagságú agyag vízzáró réteg, amely azt hivatott megakadályozni, hogy a csapadék leszivárogjon a hulladéktestbe, és további szennyeződéseket mosson a talajba. A vízzáró réteg fölé szivárgó réteg kerül, amit homokos kavics alkot.

Erre kerül az úgynevezett alsó fedőréteg, a munka végső fázisában pedig felső fedőrétegként 30 cm vastagságban humusztakarást kap az egykori lerakó teteje, és füvesítés történik a teljes felületén.

A rekultivált lerakók mindegyikén monitoring-kutak is elhelyezésre kerülnek, amelyek segítségével a környezetre gyakorolt hatásokat tudjuk ellenőrizni.

2011 júniusáig a projektben érintett 43 lezárt hulladéklerakó rekultiválási folyamata során a kivitelezők a következő részfeladatokat végezték el.

A vaszari, veszprémvarsányi és győri körzetekben a települési szilárdhulladék-lerakók területén az előkészítő mérnöki munkák, terület előkészítés, hulladéktest formálása korábban már megtörténtek.

Jelenleg átmeneti és végleges záró- és fedőrétegek elkészítése, füvesítése, vízelvezetési munkák elvégzései vannak folyamatban. A tervezett befejezési határidő 2012 júniusa.

A győri Pápai úti települési szilárdhulladék-lerakó 2009. július 16-án bezárt területén az előkészítő mérnöki munkák, terület előkészítés, gázkutak elkészítése és a depóniagáz elvezető rendszer kiépítése már megtörtént.

Jelenleg az átmeneti és végleges záró- és fedőrétegek elkészítését, a füvesítését és vízelvezetési munkák elvégzését végzik.

A továbbiakban a depóniagáz-elvezető rendszer próbaüzeme és a talajvíz monitoring kutak kiépítése, engedélyeztetése a feladat. A tervezett befejezési határidő 2011. november.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árkád melletti piac: elmaradt a pénteki premier, szombaton akciók várják a vásárlókat - videó

Várhatóan nem emelkednek a kereskedők, őstermelők árai az Árkád melletti piacon, sőt, szombaton… Tovább olvasom