Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

260 millió forintból megújult több utca

Összesen 260 millió forint értékű felújított útszakaszt adott át a közlekedőknek ma délben a győri önkormányzat, a város útkezelő szervezete, és a „Győr 3 év konzorcium".

– Hosszú idő óta váratott magára ez a beruházás, hiszen győr-szentiváni, forgalmas Déryné utca felújítási terveit, az útkezelő szervezet megbízásából HIDRO-PLAN Kft., már 2008-ban elkészítette – nyilatkozta a szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke, Máthé-Tóth Péter a kisalfold.hu-nak. – Az átépítéssel érintett útszakasz burkolata közepes állapotú volt, 6 m széles makadám alapú aszfalt burkolattal, mindkét oldalon aszfaltburkolatú járdával. Az útburkolatra jutó csapadékvíz gyűjtésére korábban az út és a járda közötti zöldterületen nyílt, illetve szikkasztó árok szolgált. Az úton kerékpáros, gépjármű és autóforgalom is bonyolódott.

A beruházás tervezése során szem előtt tartották, hogy a Déryné utat településközpontnak megfelelő minőségben építsék át: így a faltól-falig történő átépítés alatt a teljes keresztmetszetet átépítették. Mivel belterületi gyűjtőút funkciót lát el, ezért ennek megfelelően 6,5 m széles főburkolattal, csaknem 400 méter hosszon készítették el.A településközpont teljes beruházása a Körtértől a Pince utcáig tart, ám jelentős költségigénye miatt a beruházást két ütemben valósítja meg a város. A munkák első ütemében a Körtér és a Váczi Mihály út közötti szakaszon dolgoztak a kivitelezők. A beruházás költségeit növelte, hogy az útépítés előtt megoldásra várt a település csapadékvíz-elvezetési problémája. Győrszentivánon az útépítésekkel kapcsolatosan ez a gond szinte állandó, az alacsonyan fekvő területek miatt. A már régóta rendelkezésre álló csapadékvíz-elvezető terv előírásai szerint az útépítés megkezdése előtt nagyméretű csapadékvíz-elvezető csatorna építése vált szükségessé az útpálya alatt, a teljes hosszban. A burkolati vizeket - az útpálya vízszintes szabályozása miatt - az út mindkét oldalára telepített vasbeton folyóka elemek, és pontszerűen elhelyezett víznyelők juttatják a csatornába. A meglévő járda és az út közötti szintkülönbség miatt, a zöldterületeken kialakított mélyvonalak biztosítják az ide hulló csapadékvíz elszikkasztását. Ezért a teljes építési szakaszon zöldterület rendezés is történt: a tervezett úthossz mellett 2 méter széles előre gyártott, gyephézagos burkoló elemek felhasználásával, zöldterületi burkolt padka épült. A tervezett padkaburkolás belesimul a zöldterületbe, és mintegy leálló, parkoló sávként szolgálja az utca lakóit. A szakasz teljes hosszában megújult az utca közvilágítási hálózata is.

A nagyobb kereskedelmi egységek kiszolgálását a főburkolathoz csatlakozó, vegyes burkolatú leálló helyek és szerviz utak szolgálják. A főpálya mellett - mivel nagy a beépítési szélesség - azokon a helyeken ahol a kereskedelmi létesítmények miatt teresedés található, a teresedéshez kapcsolódva, belső szervizút-jellegű átépítést is végeztek, és 62 parkolóhelyet alakítottak ki. Emellett 23 új ingatlan-bejárat is épült, melyek egységesen 3 méter szélesek, és 3 méter sugarú ívvel csatlakoznak az útburkolat főpályájához.

A beruházás lényeges eleme, hogy a korábban nehezen átlátható, balesetveszélyes csomópont tervezésekor a gyalogosok és kerékpárosok biztonságára is ügyeltek. A gyalogosok csomóponton történő átvezetésére három, új kijelölt gyalogátkelőhely létesítettek, és bővült a kerékpáros-hálózat is. Győrszentiván győri kerékpároskapcsolata a Vonal út - Körtér irányába, a településközpont, azaz a Déryné út felé vezet, ezért minden irányból itt a legnagyobb a kerékpáros-forgalom. Ennek érdekében - a jelen beruházás keretén belül - kétoldali egyirányú kerékpárút épült ki. A Déryné utcai kerékpárutak mindegyike a meglévő járdaburkolathoz csatlakozik úgy, hogy az új burkolatok építésekor, a meglévő burkolatokra egységesen 4 cm vastag, új kopóréteget építettek. A 800 méter hosszú kerékpárút egy, a hozzá csatlakozó felújított gyalogjárda szélessége másfél méter. A Déryné utca útburkolatán keresztül vezető kétirányú kerékpáros-átvezetést a Váci M. - Déryné úti csomópontban jelölték ki. A kerékpárutak burkolata vörös színű térkő elemek felhasználásával készült, a kőburkolatokat kerti szegéllyel zárták le.

A beruházás további lényeges eleme, hogy az útpálya építésén túl, a kerékpárutak és parkolók kialakítása mellett két buszöböl készült, illetve a településközpont minőségének megfelelő szintű buszvárókat is telepítettek. Ez utóbbiak részben közös összefogással készültek.
A munkák 2008. év őszén kezdődtek, a műszaki átadást tavaly télen tartották. Mivel az időjárás akkor már nem tette lehetővé, hogy a munka folytatódhasson, a finommunkálatok ez év tavaszára maradtak. A befejező stádiumban a műszaki átadás során kifogásolt, szükséges utómunkálatokat végezték el a kivitelezők. Így a beruházás tényleges befejezése 2009 tavaszára, a jó idő kezdetére esett.
A beruházó elengedhetetlenül fontosnak tartja a munka folytatását: a város 2009-es közlekedéskorszerűsítési programjában már szerepel a második ütem megvalósítása, amely a Váczi Mihály utca és a Pince utca közötti szakaszt öleli fel. Ez esetben is követelmény, hogy az első ütemhez hasonlatosan a belvizes csapadékvíz-elevezető csatorna építésével valósítsák meg az útépítést. A második szakasz munkálatai nyár végén, ősszel kezdődhetnek majd.

Andrásvári, Búzavirág, Felüljáró, Lehár és Lőtér utcák felújítása

Az Andrásvári, Búzavirág, Lehár és Lőtér utcák Győrszentiván városrész lakóutcai forgalmat lebonyolító utcái, míg a Felüljáró út egy szakasza gyűjtőút kategóriájú utcája.

– Az érintett utcák utca burkolata a '80-as években és a '90-es évek elején épült az utcák közműfejlesztései és a burkolatok pormentesítési feladatai szerint. Ezek az utcák nem megfelelő teherbírásúak, az útfenntartási feladatok tekintetében nagy figyelmet és költséget jelentenek, minden évben megjelenő kátyúival hosszú évek óta ádáz harcot vívott intézményünk – folytatta Máthé-Tóth Péter. – A Lakóutca-programban szereplő utcák felújítása során nagy hangsúlyt fektettünk megfelelő teherbírásra, a vízelvezetés megoldására. Az útfelújítás során egyrétegű aszfaltpálya épült a meglévő felületi bevonatos burkolatra az alábbi utcák, útszakaszok tekintetében:

o Andrásvári utca teljes hosszon
o Búzavirág utca (Vajda és Sugár utcák között)
o Felüljáró út (19. sz. főúti felüljáró és az Ezerjó u. között)
o Lehár F. u. (Vajda és Ezerjó utcák között)
o Lőtér u. (Lehár F. u. és Sugár u. között).

Az útpálya szélén murvázott padkát építettünk, mely az út szélét igénybe vevő forgalmat károsodás nélkül el tudja viselni. A Felüljáró út 19. sz. főúti felüljáró és Vajda u. közötti szakaszán külön csapadékvíz elvezetési terv szerint kellett megépíteni a vízelvezetés módját, mert a jövőben meg kívánjuk akadályozni a tavaly augusztusi erős intenzitású zápor okozta károkat.

 

Olvasóink írták

 • 3. gyugyu1 2009. június 17. 13:06
  „Lehet,hogy nem kellene az önünneplés ,de mióta Ujvárosban élek /50 éve!/ nem volt annyi beruházás mint az elmult 3 évben !! Utcákat aszfaltoztak le,csatornázást teljesen befejezték,új buszforduló készült pihenővel fedett beállóval, a veszélyes utszakaszokon zebrákat festettek fel és figyelmeztető táblákat helyeztek ki. Négy játszótér ujjult meg részben vagy teljes egészében, egy teljesen uj játszótér is elkészült !! A gyepszél uti óvoda udvara rendezett lett és uj eu.szabványos játékokat kaptak . A Nép utcai bolt előtti részt korláttal levédték és a vizelvezetését megoldották ,murvával leteritették. Ezekhez az elvégzett munkákhoz csak gratulálni lehet !!!”
 • 2. okostojas007 2009. június 17. 10:01
  „hódít a retro győrben
  retro strand
  retro napóleon
  retro fesztivál
  retro útádási ünnepség ...............
  csak a kis kék nyakkendős ksidobosok hiányoznak a képről.....
  egyébként egy ilyen útfelújítás olyan természetes egyszerű dolog kellene hogy legyen , mint pl.
  - ma reggel zuhanyoztam...”
 • 1. Primax 2009. június 17. 08:14
  „Imádom nézni ilyenkor az öltönyös elöljárókat.
  Ünnepeltetik magukat, hogy sikerült elvégeztetniük a munkát.
  Úgy tudom, hogy ők a "köz" szolgálatában - nem kevés pénzért -tevékenykednek.
  Az esküjük is a "közjó" szolgálatáről szól.
  Ilyen alapon minden "jómunkásember" nap, mint nap csináhatna magának ünnepséget/ünnepélyt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Riadó: vészhelyzet lehet a győri kórházban

A győri Petz-kórház az április elsejétől bevezetett új finanszírozási rendszer, illetve az egyéb… Tovább olvasom