Kisalföld logö

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 4°C | 17°C Még több cikk.

17 évesen a győri Audi motorfejlesztő csapatát erősítette, most irány a Cambridge-i Egyetem!

Papp Roland 17 évesen részt vehetett az Audi egyetemistáknak szervezett szakmai gyakorlatán a motorfejlesztő részlegen. A tehetséges fiatalember felvételt nyert a Cambridge-i Egyetemre és vendégeskedett már a kaliforniai Stanfordon is.


Olvasóink fejében biztosan szöget üt: hogyan kerülhet egy 11. osztályos gimnazista az Audi Hungaria Motor Kft. legalább négy félévet már sikerrel teljesített egyetemistáknak szervezett szakmai gyakorlatára, ráadásul azon belül is a motorfejlesztésre?

A kérdést hamarosan megválaszoljuk, de ne siessünk ennyire előre.

Az Audi minden évben kiírja a Kreaktivity versenyt középiskolás diákoknak, amelyben modellautót kell építeniük, és versenyeztetniük. Papp Roland, a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium 11. osztályos tanulója hatfős csapatot szervezett, és több igazán kreatív ötlet megvalósításával elnyerték a "Leginnovatívabb jármű" díját.

"Minden lehetséges, ha akarjuk"

"Az autónk energiatárolását lendkerékkel oldottuk meg, amit fúrógéppel pörgettünk fel. Ez egyben giroszkópként az iránytartást is segítette.

Ezen felül még egyszerű kipörgés-gátlót és olyan automataféket is alkalmaztunk, ami a kuplungot oldja, hogy biztonságosan, megcsúszás nélkül induljon és álljon meg az autó" – elevenítette fel a kisalfold.hu-nak Roland a versenyre készített jármű műszaki megoldásait.

A verseny díjazásában azonban szakmai gyakorlat nem szerepelt. "Az eredményhirdetés után a szüleimmel odamentünk az Audi egyik személyügyi vezetőjéhez, aki a díjakat átadta.

Azt kérdeztem, lenne-e lehetőség arra, hogy néhány hetet a motorfejlesztésen dolgozhassak? A válasz így hangzott: `minden lehetséges, ha akarjuk´. Megkért, hogy küldjem el az önéletrajzom, s azzal búcsúzott el, meglátja, mit lehet tenni" - idézte fel a beszélgetést Roland.


Pillanatképek a Kreaktivityről: készül leginnovatívabb jármű (Papp Roland középen)

"Mindkét nemzetközi versenyről ezüstéremmel tértem haza"

"Szerencsére elég sok szakmai sikert bele tudtam írni az önéletrajzomba. Az első komoly versenyemet negyedik osztályosként nyertem a Zrínyi Ilona országos matematikaversenyen. Az Öveges József Fizikaversenyen - megosztva egy későbbi Kreaktivity csapattaggal - szintén első díjasként végeztem, amelynek döntőjét Győrben rendezték meg.

A következő két évben a Mikola Sándorról elnevezett országos fizikaversenyeit is megnyertem, s tagja lettem az Európai Unió Tudományos Diákolimpiájára utazó magyar csapatnak.

Így tavaly nyáron részt vehettem a Nemzetközi Fizikai Diákolimpián, ami 10. osztályosként előttem 43 év alatt mindössze két diáknak sikerült.

Mindkét nemzetközi versenyről ezüstéremmel tértem haza" - összegezte dióhéjban azt a színes szakmai életrajzot Roland, mely az Audi személyügyi munkatársainak tetszését is elnyerte.

Matematika tábor a napfényes Kailforniában a Stanford Egyetem ösztöndíjával

"2011 nyarán három hetet a kaliforniai Stanford Egyetem tehetséggondozó matematika táborában tölthettem, ahová teljes ösztöndíjat kaptam az egyetemtől. Fantasztikus élmény volt a világ minden tájáról érkezett diákokkal együtt tanulni.

A legdöbbenetesebb az volt, hogy rövid idő alatt otthon éreztem magam az amerikaiak, koreaiak, kínaiak, indiaiak és törökök között.

A Stanford nagyszerű hely, amiről talán az mond legtöbbet, hogy ott alapították a Google-t, a Yahoo-t és még számos más internetes és csúcstechnológiai céget.

Miután hazaértem Amerikából, a következő három hetet a General Electric erőműturbinákat gyártó üzemében töltöttem szakmai gyakorlaton" - tette hozzá a tehetséges fiatalember.


Roland szabadidejében szeret hegyeket mászni, a természetet járni.
Roland szabadidejében szeret hegyeket mászni, a természetet járni. A felvétel a Magas-Tátrában készült.


Roland olyan vadonatúj motorokkal is találkozott Győrben, melyek sorozatgyártása el sem kezdődött  

"Tavaly októberben pedig két hétig az Audi mérnökei mellett beleláthattam többek közt a kutatás-fejlesztésbe.

Részt vettem akusztikai teszteléseken, segítettem szétszerelni kísérleti motorokat, megismertem a tesztpadok működését és találkoztam olyan motorokkal, amelyeket a jövőben kezdenek el sorozatban gyártani.

Bár egyéb tanulmányi elfoglaltságaim miatt csak rövid ideig látogattam a győri gyárat, mégis úgy érzem, hogy ez a néhány hét nagy segítségemre volt a későbbi pályaválasztásában" - mesélt az értékes kisalföldi tapasztalatszerzésről Roland.

Arra a feltevésünkre, hogy gimnazistaként miért vett részt több szakmai gyakorlaton, Roland így válaszolt: "mindig is a műszaki, mérnöki világ érdekelt legjobban. Nagyszerű lehetőség volt számos különböző mérnök munkáját megismerni élőben".

Irány Anglia és a cambridge-i egyetem! 

"Bár még csak 11. osztályba járok, úgy döntöttem, hogy beadom a jelentkezésemet külföldi egyetemekre. Magyarországon erre érettségi nélkül nincs lehetőség, a versenyeredményeim se jelentenek plusz pontokat, de van, ahol mások a szempontok. Akad néhány olyan világhírű egyetem, ahol sokkal rugalmasabb a rendszer.

Az angliai Cambridge-i Egyetemtől a napokban érkezett meg a válasz: felvételt nyertem Európa egyik legjelentősebb hagyománnyal rendelkező felsőoktatási intézményébe.

Akár hátra is dőlhetnék, de eszemben sincs. Tanulok tovább, azt és úgy, amire szükségem van" – közölte Roland, aki viszonylag gyakran jár megyénkben, mivel édesanyja rokonsága a Kapuvárhoz közeli Ivánban él.

A tehetséges diák azonban a végső döntéshez megvárja a Harvard és a Massachusettsi Műszaki Egyetem válaszát, melyek március végén teszik közzé, kiket vesznek fel az illusztris intézményükbe.

Olvasóink írták

 • 11. átlagember 2013. január 11. 22:49
  „Kedves Elemér!

  Én tisztelem a nagytudású amerikaiakat és tisztelem a nagytudású magyarokat is.
  Te egyik kategóriába sem tartozol bele. :(”
 • 10. elemér 2013. január 08. 22:44
  „Steve Jobs 80 éves apja Abdul Fattah Jandali, Sziriai bevándorló és anyja
  http://tinyurl.com/bytvxnk
  Soha apjával nem találkozott. Apja pedig soha nem hivta, nehogy azthiggye talán pénz kell neki. Anyja akit nemvett el adoptáltatta. Erröl is beszámol a diákoknak, egy farmer adoptálta. Anyját nem vette el és anyja nemtudta eltartani, ezért adoptáltatta. Steve Jobs növérével tartotta a kapcsolatot aki sikeres iró az usa-ban. Apja egy kaszino alelnöke rheno nevadaban. Hivta a sajtó többször sziriábol hires fia halála után, de soha nemvette fel a kagylót. Apja Beirutban az amcsi egyetemen tanult és az arab nacionalista mozgalom egyik vezetöje volt. Onnan vándorolt ki ámerikában. Steve Jobs mindig tudta hogy ö értelmiségi és nem farmer. Obama is tudta hogy apja értelmiségi és doktorátusa van harvardrol. Ez csak kis izesittö hogy mi kik vagyunk. Hozzáteszem hogy Andy Grove az év embere is igy van mo.-al. Oda ö soha vissza nem ment. Én pedig jártam már ott és körülnéztem. Csodát nemtudnak nékem mutatni. Egy olyan náció aki kiközösitti azt aki elment az nékem kinyalhassa. Anyanyelvem csak frissen tart szellemileg.”
 • 9. elemér 2013. január 08. 20:54
  „Aki tud az nálunk többre viszi. Söt van aki bese fejezi a sulit, mert az drága és idöpazarlás neki. Sikeres vállalatot nyit magának. Steve Jobs is ezt csinálta. 6 hónapig járt egyetemre, de még 1-1/2 évig lödörgött ott, de csak azt vette ami öt érdekelte. Ezt elmondta 2005-ben Stanford egyetemistáknak akik ott akkor végeztek. Én ide soha nemjártam de ugyanannyit fizettem és az nem érte meg nekem mondta. Bizzatok magatokba és ne legyetek pojácák. Engem majmolt a microsoft is, mondta. Ezt megtapsolták. Úgy éljetek hogy minden nap utolsó lehet, és egyszer úgy is lessz. Nem vagyunk a földön örökké mondta.
  Ezt aláirom én is, és ezért vagyok ámerikában. http://tinyurl.com/3tkuoe6”
 • 8. Csokigolyó777 2013. január 08. 18:33
  „Emberek, szerintetek erről van szó?!

  Ez a cikk arról szól, hogy akad még néhány olyan fiatal, aki értelmesen tölti az idejét, és sikeresen bújik ki a Nemzeti Alaptanterv nevű kényszerzubbonyból (lásd megúszta az érettségit, és nyilván iskolába is felületesen jár, ha októberben ráért az Audinál dolgozni). "Tanulok tovább, azt és úgy, amire szükségem van". Ez a kulcsmondat, amit jó lenne megszívlelni. Ez a srác nem azért tanul bármit is, mert kötelező, hanem azért mert akarja.

  Ezzel a hozzáállással persze Magyarországon semmire se megy, nem véletlen, hogy külföldre akar menni tanulni. Ott pont az ilyenekre vadásznak. A magyar egyetemek pedig zuhanórepülésbe kezdenek, mert a legtehetségesebb diákok elmennek külföldre, és akik maradnak, azok nem látnak maguk előtt példákat, akik húznák őket.

  Nem az az igazi baj, hogy ők mennek, hanem az, hogy nincs miért maradniuk.”
 • 7. zsi-ci 2013. január 08. 17:37
  „elemér! kit érdekel a tömeggyilkos amcsi propagandád???????”
 • 6. méz-ing 2013. január 08. 15:32
  „Kedves "elemér". Steve Jobs melyik egyetemet végezte el?”
 • 5. elemér 2013. január 08. 13:47
  „Time magazin: Az év embere (1997) Andrew Grove, (Budapest, 1936. szeptember 2. -) az Intel társalapítója, a cég felemelkedésének egyik kulcsfigurája. 56-ban lábával szavazott. Stanfordon tanit STRAMGT 573: Strategic Thinking in Action - In Business and Beyond (I)
  Sratégiai gondolkozás és kivitelezés - üzletben és azon tul. Matolcsy elmehet hozzá cipöt pucolni.”
 • 4. elemér 2013. január 08. 13:08
  „"A Stanford nagyszerű hely, amiről talán az mond legtöbbet, hogy ott alapították a Google-t, a Yahoo-t és még számos más internetes és csúcstechnológiai céget."
  Igen ezért volt szerepe a szilikon völgy alapitásában. Itt magasfoku tudás, sok doktorátussal, és olyan atmoszféra ami jutalmaztassa a rizikót. Pénz pedig nem probléma, nagyszerü koperáció, jo infrastruktura és multikulti. Ez mind olyasmi ami mo.-n hiányzik és amire egy világhatalomnak szüksége van. Aki tud az velünk tart.;))”
 • 3. elemér 2013. január 08. 12:52
  „Én amcsi vagyok és nem külföldön élö, kezded pedzeni ? Nehogy még valaki nekem itt keverje a szezont és a fazont.;))”
 • 2. bianconeri566 2013. január 08. 11:07
  „Én csak gratulálni tudok!

  #Elemér: csak én nem fogtam fel amit írtál? :D a "nálunk" az most Magyarországra érted vagy te egy külföldön élő magyar vagy, és arra értetted? vagy mivan?! :D”
 • 1. elemér 2013. január 08. 10:36
  „Igen mert a legjob egyetemek nálunk vannak. Egyetemen pedig manapság angolul társalognak a külföldiek, még a Szé.-ben is. Eu. elsö 10 között mind a 3 angol. A tudomány, üzlet, internet, media, info. anyanyelve szintén angol. Ezért van az hogy aki tud az idetart, mert job jövöje és lehetöségei vannak minden embernek. Aki nemtud az ottragad és jár a pofája. Az a kép pedig yellowstone park, vagy coloradoban lehet. http://tinyurl.com/62tekpn”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szocreálra építenének turizmust Győrben - videó

A szocreál is lehet érdekes. A kisalföldi megyeszékhelyen ide sorolható emblematikus épület többek… Tovább olvasom