Győr és környéke

2019.03.13. 08:00

Volt olajgyár területe - újabb három társasház épül az olimpiai falu épületei elé

Március 23-án lesz egy éve, hogy felrobbantották Győrben a 107 éves olajgyári kéményt a lakosság és a sajtó óriási érdeklődésétől kísérve. Aki rég látta a területet és évek után most megpillantja, azt fogja hinni, hogy eltévedt.

Laczó Balázs

Három társasházat terveztek a volt olajgyári területre, ezek már magasodnak, de nem fej fej mellett haladt a három beruházás. A legjobban az Ecet utca felé eső épület áll, azt követi a kémény helyén készült ház, a harmadik pedig az Erkel utca felőli.


A terület korábban a Győr-Szolé volt, a város cégétől megvásárló CT Partner Kft. végül háromfelé osztotta, az egyiken ő építkezik, a másik kettőnkét másik tulajdonos. Így összesen a három házban több mint 200 lakást alakítanak ki. Szabó Ákos ügyvezető elmondta: az ő beruházásuk – vagyis aközépső – a födémzárásnál tart, s a tervezett határidőre, októberre elkészül a nyílászárókkal, a belső falazással és a gépészettel. Hozzátette: mind a 107 lakás elkelt, a földszinten pedig pékség és fagyizó is lesz.

 

Tíz nap híján egy éve, hogy felrobbantották az olajgyári kéményt,

Tíz nap híján egy éve, hogy felrobbantották az olajgyári kéményt,


Ez volt egyébként az az építkezés a három közül, ahol a biztonság kedvéért cölöpalapozást végeztek, mivel kiderült: a réges-rég elterelt Rábca még mindig a Bercsényi ligeti medrében folyik 2 méter 10 centi mélyen. Ki kellett hát kerülni a „kísértetfolyó" ereit.


A három házat tehát nem egyszerre fogják átadni, de az építésvezetők egymással mindvégig egyeztettek. A tervekkel az olimpiai faluhoz igazodik a hozzá közel eső, 36 lakásos ház, amelyet ugyanaz a mérnök tervezett, aki az olimpiai falut. Ehhez viszonyul a többi, s míg az Ecet utca felé eső részen fekszenek majd jellemzően a kisebb lakások, a Bercsényi ligetnél a nagyobbak. A 90 lakásos, Ecet utca felőli házban már a nyílászárók készülnek, az Erkel utcai a második szintnél tart, de remélhetőleg év végére azt átadhatják. 

 

Az Erkel utca felőli oldalon épül a legkisebb - 36 lakásos - ház, ugyanaz a tervezője, mint az olimpiai falunak. Fotó: Mészáros Mátyás

Az Erkel utca felőli oldalon épül a legkisebb – 36 lakásos – ház, ugyanaz a tervezője, mint az olimpiai falunak. Fotó: Mészáros Mátyás


A lakások szinte mind elkeltek a volt olajgyári terület többi részén is, a beköltözők közt nagyon sok a csokos, s majdnem ugyanannyi a befektető, aki az egyetem közelségében jó bérbeadási lehetőséget lát. Van néhány penthouse lakás, amelyek ára 40 millió forint fölötti, de a többség 60–70 négyzetméteres, s körülbelül 24–25 millióba került. A legkisebbek 30–40 négyzetméteresek, az áruk 13–14 millió körül mozgott. 


Szabó Ákos kérdésünkre elmondta, hogy továbbra is tervezi, hogy amikor nem szorítják a beruházási határidők, foglalkozni fog a mementó gondolatával, de továbbra is tartja magát ahhoz, hogy nem önmagában a kéménynek emelne emléket. Ennél – úgy látja az ügyvezető – komplexebb módon érdemes majd Sziget múltját, jövőjét meghatározni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!