Győr és környéke

2014.10.14. 13:44

Voksokat és imákat is kapott a nagybajcsi polgármester, korábbi plébános

Nagybajcs fiatal plébánosa, Balogh Tibor szeptember elején vette le végleg a miseruhát. Papi hivatását a cölibátus miatt hagyta el és polgármesternek jelentkezett. Vasárnap a faluja nagy többséggel megválasztotta.

Sudár Ágnes


Az egy csapásra országos ismertséget szerzett Balogh Tibor civilként mérettetett meg vasárnap.

Ahogy mondja, egészen a késő esti eredményhirdetésig nem lehetett biztos a sikerben, de hitt abban, amiben szeptemberben is, hogy „a Jóisten és a Szűzanya mellettem marad, s engedik, hogy azt csinálhassam, amit valóban szeretnék".

Ugye emlékeznek a plébános történetére, akit – elmondása szerint – a magány őrölt fel, s emiatt élete valószínűleg legnehezebb döntését hozta meg. Feladta papi hivatását, kilépett a civil életbe, s első lépésként polgármesternek jelentkezett a faluban, ahol addig atya volt... 

 

Balogh Tibor a polgármesteri hivatal előtt, mindennap láthatja, honnan érkezett... Fotó: H. Baranyai Edina

Balogh Tibor a polgármesteri hivatal előtt, mindennap láthatja, honnan érkezett... Fotó: H. Baranyai Edina


Balogh Tibor – ahogy írtuk is korábban – kiköltözött a plébániáról, Bácsán baráti felajánlásnak köszönhetően egy évig élhet. De naponta visszajárt (visszajár) Nagybajcsra, a választásokig plakátolt és lakossági fórumokon vett részt. Számára természetes, hogy a vasárnapi misékre is mindig elment – de már a karzaton ülve hallgatta a szentbeszédet. Most már mosolyogva mondja, hogy miközben érezte a felé áradó szeretetet, s tudta azt is, hogy a hívek érte is imádkoznak, lélektépő feszültségben élte meg leginkább az utolsó napokat. Nagy volt a tét számára. A mélypontokból az ima emelte fel. A választást megelőző napon, szombaton viszont kerékpárra ült és nyolcvan-kilencven kilométert tekert. Tiszta fejjel akarta várni a vasárnapot.

Részvételi arány
73%
szavazott vasárnap Nagybajcson, ami kiugróan magas szám.
„Megkönnyebbülés, felszabadultság, tenni akarás: ez mind bennem keveredik most – mondta. – Jövő hétfőn ül össze az új összetételű képviselő-testület, onnantól veszem át hivatalosan a falu vezetését. Az első teendők egyike az október 23-i ünnepség megrendezése lesz. Furcsa, de meg fog történni, hogy az új plébánossal közösen vezetjük le – én már a másik oldalon állva."

Nagybajcson egy kicsinyke téren, egy helyen található a templom, a plébánia és a polgármesteri hivatal. Balogh Tibor így mostantól naponta látja a múltját, a jelenét és az öt évig biztosan tartó jövőjét. „A fejlesztésekben plébánosként szerzett tapasztalatokat, a meglévő kapcsolatokat természetesen kamatoztatni szeretném. Nyitni kívánok a szomszédos települések felé, hisz ez a közös érdekünk." Még hosszan sorolná a terveit, de egy kérdés, amely mindenkiben nyilvánvalóan felvetődik, megakasztja: hol szeretne élni... és tudja-e már, kivel?

˝Bíztam abban, hogy a Jóisten továbbra is mellettem áll. A feladatot azonban, amit vállaltam, nekem kell teljesítenem˝ – mondja Nagybajcs új polgármestere, Balogh Tibor. Fotó: H. B. E.

˝Bíztam abban, hogy a Jóisten továbbra is mellettem áll. A feladatot azonban, amit vállaltam, nekem kell teljesítenem˝ – mondja Nagybajcs új polgármestere, Balogh Tibor. Fotó: H. B. E.
„Valóban ma még bejárok Bácsáról, s az a természetes, ha a polgármester a saját falujában él. Én is Nagybajcson szeretnék letelepedni és örökre itt is maradni. De nem kapkodok, van időm átgondolni és kiválasztani a helyet. Eddig a munka volt az első, s egy ideig az is marad. Valóban családot szeretnék, de ahogy korábban mondtam, egy-két év múlva."

Tele van Balogh Tibor Facebook-oldala friss üzenetekkel: „Gratulálok! Kívánom, hogy az Úr segítsen elképzeléseid megvalósításában!" „Veled vagyok! Számíthatsz rám és számítunk rád!" „Tiszta szívből gratulálok, sok sikert az új kihíváshoz, Polgármester úr!" – írják az ismerősök, a falubeliek, akiknek köszönetet mond most Balogh Tibor.

„Történelmi tettet hajtottak végre, mert olyan még nem volt, hogy egy volt papot válasszanak meg polgármesternek. A legnagyobb szó számomra mégis az, hogy ilyen magas részvétel mellett kaptam bizalmat. A Nagybajcson élők háromnegyede elment voksolni, nekik kell most bizonyítanom. Öt évem van rá."

Huszár Imrét is kerestük
Kerestük a volt polgármestert, Huszár Imrét, aki mostanáig Nagybajcsot vezette, ezúttal a választók 36,5 százaléka támogatta őt. Természetesen szerettük volna megszólaltatni a választási eredmény ismeretében, de többszöri megkeresésünkre sem reagált, napközben nem tudtuk elérni.

 

Címkék#Nagybajcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!