Győr és környéke

2014.05.19. 14:25

Vizsga nélkül nem őr az őr

Szigorú büntetéseket kap az a cég, amelyik nem figyeli a hivatalos papírt.

Tóth Gyula

Két hetük van a vagyonőröknek, hogy letegyék a kötelező szakmai vizsgát. Aki nem megy el, amellett, hogy megbüntetik, a munkáját is elvesztheti, ráadásul az őt alkalmazó cég is bírságra számíthat.

Vizsgára regisztrálni a 06-70/379-0699-es telefonszámon vagy a www.kabinetedu.hu internetes oldalon lehet.

Vészesen közeledik a határidő, amikorra a vagyonőröknek kötelezően le kell tenniük a szakmai vizsgát, különben elveszíthetik a munkahelyüket. Az első határidő 2013. december 31. volt, addig azonban a szakterületen dolgozóknak csak mintegy 10 százaléka élt a lehetőséggel. A Belügyminisztérium új határidőt szabott meg: 2014. május 31. Ez is hamarosan lejár.

A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének elnöke, dr. Szél Erzsébet megkeresésünkre elmondta, két héttel a határidő letelte előtt a vagyonőröknek alig 60 százaléka tette le a vizsgát. Sokan még nem is regisztráltak.

– Pedig a munkába állásuk feltétele, hogy meglegyen a vizsga. Reméltük, hogy további határidő-hosszabbítást kapunk, de ez most már biztosan nem lesz, a Belügyminisztérium ragaszkodik a május végi időponthoz. Azt követően a munkaügyi és rendőrhatóságok ellenőrizni fogják, hogy a cégeknél vagy munkahelyen dolgozó vagyonőrök letették-e a kötelező szakmai vizsgát – mondta dr. Szél Erzsébet.

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy akik május 31-ig bejelentkeznek vizsgára – vagy a kamarai telefonszámon, vagy saját e-mail címről –, azokat még le tudják vizsgáztatni júniusban és júliusban.

– Aki nem regisztrál, annak nem lesz lehetősége levizsgázni, és biztos, hogy bírságot kap és nem tud a munkahelyén tovább dolgozni. A munkaadókat is ellenőrzik és szigorú büntetéseket kap a cég, amely vizsgáztatás nélkül foglalkoztat vagyonőrt. Azonos elbírálás alá esik azzal, mintha igazolványa nem lenne a munkavállalónak, mert nincs jogosítványa, hogy ezt a munkát végezze – hangsúlyozta dr. Szél Erzsébet.

Az Őrház Kft. járőrcsoportjának vezetője, Vass Richárd már kellő időben levizsgázott.

– A vizsga a munkám elvégzéséhez szükséges, ezért fontosnak tartottam, hogy letegyem. A felkészüléshez megkaptam a segítséget a kamarától. Biztonságban érzem magam a jövőmet tekintve.

Még nem vizsgázott, de már regisztrált Nagy Szabolcs járőr.
– Fontosnak tartom, hogy az elvárt időpontig mindenki regisztráljon, aki szeretné, hogy ebben a szakmában dolgozzon. A hó végéig én is levizsgázom. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!