Győr és környéke

2016.02.02. 20:07

Vészhelyzet az oktatásban: Győrben 120-an, Sopronban 60-an tüntettek - fotók

Szerdán kora este országszerte tíz városban vonultak utcára a demonstrálók. Tüntetést tartottak Győrben és Sopronban is, képgaléria a két legnagyobb megyei városból.

kisalfold.hu

Összefoglaló - Pedagógustüntetéseket  szerveztek Győrben és Sopronban is


A Miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestülete melletti kiállásként az ország több pontján is rendeztek szimpátiatüntetéseket tegnap a pedagógusok: Győrben és Sopronban mintegy kétszázan követelték az oktatás reformját, de sztrájkoltak tegnap Veszprémben, Szombathelyen, Szegeden, Pécsen, Budaörsön, Budapesten és Békéscsabán is. A tanárok többek között a szabad tankönyvválasztást, a saját és diákjaik terhei-

nek csökkentését, a központi irányítás megszüntetését kérték. A pedagógusok hosszú évek óta nem emelték fel hangjukat, ám jövő hétre újabb tüntetést szerveznek.


„Betelt a pohár! Az ország tizenegy pontján demonstrálnak ma pedagógusok" – kezdte beszédét a győri tüntetés főszervezője, Nógrádi László pedagógus, aki korábban az LMP polgármester-jelöltje volt. Az eső ellenére mintegy százhúszan érkeztek a városháza elé a „szolidaritási gyűlésre". A főszervező így folytatta: „A változások bevezetésekor még reménykedtünk, hogy eredményesebb lehet az oktató-nevelő munka, hogy az iskolák központi irányítása esélyegyenlőséget teremthet, hogy az életpályamodell távlatokat nyit majd előttünk. Aztán előbb-utóbb mindenki rájött, hogy ebből semmi nem igaz. Idő kérdése volt, hol, kik, mikor merik megfogalmazni a rendszer hibáit. Miskolcon a Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete emelte fel először a szavát mindezek ellen. Köszönjük nekik!"


„Nem és nem!"


A szónok hangsúlyozta: a napokban bejelentett adminisztrációcsökkentés csak a pedagógusok tíz százalékát érinti, „a többségnek nem jelent semmit". „Nem és nem! Ez nem elegendő!" – nyomatékosította tiltakozásukat, majd felszólalt a túlzott központosítás, a pénzhiány, a diákok magas óraszáma, a tanárok leterheltsége, a rossz könyvek, az ígértnél kisebb mértékű béremelés miatt.


A főszervező beszéde után a szintén pedagógus Bagó István a miskolciak nyílt levelét, Jenei Ferenc pedig egy, a panaszokra írott, kitalált, gúnyos választ olvasott fel. Végül egy kétgyermekes édesanya, Molnárné Sinkó Zsuzsa is kiállt a pedagógusok mellett: „A tanárok azok, akikkel naponta találkozunk és beszélünk a gyerekeinkről. Ők azok, akik ismerik őket és hisznek bennük. Nem hagyjuk eltussolni a gondokat!"

A győriek jövő keddre újabb tüntetést terveznek.


„Van mitől félnünk"


A demonstráló pedagógusokat az eső nem riasztotta el, a következményektől ugyanakkor tartanak: „Ha már a félelmünket legyőztük, akkor egy kis eső nem számít" – hallatszott a tömegben. A szervezőkön kívül nem találtunk mást, aki nevét vállalta volna, mert ahogy mondták: „az állásukkal játszanak." „Van mitől félnünk, de mostanra túlcsordult a pohár. Ha mindenki csendben marad, akkor ki fog szólni?" – szólt egyikük.


Megszüntetnék a Kliket


Sopronban mintegy hatvanan gyűltek össze a Széchenyi téren tegnap este, s tűztek ki szalagokat a miskolciak melletti kiállás jelképeként a Klik helyi irodájánál. „Szalagjainkkal a miskolciak nyílt levelét támogató iskolák melletti kiállásunkat fejezzük ki. Ugyanakkor biztatjuk a még nem csatlakozott tantestületeket, dolgozókat és szülőket is a nyílt levél aláírására" – hangoztatta Jakál Adrienn, a PM soproni elnöke, a „Tűzzük ki együtt a szolidaritás szalagjait!" elnevezésű esemény soproni főszervezője. Hangsúlyozta: „Az értelmetlen, reformoknak nevezett szabályokkal, átgondolatlan oktatáspolitikával a gyerekeink és az ország jövőjét kockáztatják. Az adminisztráció növelésével pont az oktatástól és a tanulástól veszik el az időt. Azok a nemzetek sikeresek, amelyek a lehető legtöbbet áldoznak az oktatásra. Ennek érdekében szüntessék meg a Kliket és állítsák helyre a tanszabadságot!"


„Azért jöttem el az eseményre, mert szerintem nyíltan gondolkodó, nem pedig irányított és megfélemlített pedagógusokra, diákokra van szükség. Osztom sokak véleményét: az oktatáspolitika módosításra szorulna" – mondta egy kétgyermekes édesanya, Koloszár Andrea.


Összefogás 12 év után


A tüntetéseket a Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke, Jáki Katalin így értékelte: „Győrben utoljára tizenkét éve, iskolabezárások miatt tüntettek pedagógusok, azóta nem volt példa ilyen összefogásra. Nagyon örülök, hogy végre lépni mertek – a teljes pedagógustársadalom egyhangú véleménye és kiállása a leghatékonyabb nyomásgyakorló eszköz." A Pedagógusok Szakszervezete február 13-án országos demonstrációval ad nyomatékot követeléseiknek, amelyet 25 pontba foglaltak.

Utcára vonulnak a szlovák tanárok is


Nem csitul a Szlovák Tanárok Kezdeményezése és a Szlovák Pedagóguskamara által meghirdetett sztrájk. Észak-Komáromban holnap élőlánccal békés demonstrációt szerveznek az oktatásügyért. Az akcióval szeretnék felhívni a nyilvánosság figyelmét a pedagógusi hivatás áldatlan körülményeire. Olyanok figyelmére számítanak, akik tudják, hogy kiművelt emberfő nélkül veszélyben az európai társadalom. 



Előzmények


18.02 - Demonstráció Sopronban


Sopronban, a Széchenyi téren, a KLIK irodája előtt mintegy hatvanan demonstráltak szerdán kora este. Az esőben Jakál Adrienn, PM soproni elnöke, a város kulturális és oktatási bizottságának tagja és a szerdai megmozdulás helyi szervezője szólt az esernyős hallgatóságoz.


- A miskolci Hermann Ottó gimnázium kelt nyílt levelében rávilágított a magyar közoktatás rendszerszintű hibáira. levelüket azóta több száz iskola, civil szervezet és több, mint húszezer támogató írta alá.


Ezekben a percekben számos városban szintén elhelyezik a szolidaritás szalagjait, mellyel a támogatásunkat, kiállásunkat fejezzük ki mellettük, és egyben elítéljük vele a Fidesz oktatáspolitikáját. Biztatunk mindenkit, hogy aki még nem csatlakozott a nyílt levél aláírására, az tegye meg, hiszen változást csak közösen érhetünk el.


Balog Zoltán által felvetett Köznevelési Kerekasztal nem más, mint a jól megszokott szemfényvesztés és elterelés a valódi problémákról. Nem kerekasztalokra, hanem valódi átalakításokra van szükség, és a lehető leghamarabb.



 

Demonstráció Sopronban

 

Országszerte tiltakoznak a tanárok: az országos tüntetéseken készült fotókat ide kattintva tekinthetik meg!


Az oktatás ellehetetlenítésével, az értelmetlen és szinte megvalósíthatatlan reformoknak nevezett szabályokkal, átgondolatlan oktatáspolitikával a gyermekeink jövőjét, és ezzel az ország jövőjét kockáztatják.


Az oktatási rendszer minden változtatásával a bizonytalanságot növelik a tanárokban, a diákokban, és a szülőkben. Az értelmetlen adminisztráció növelésével a tanítástól  és tanulástól veszik el az időt.


 

Pillanatképek Győrből - fotók: Mészáros Mátyás


Jakál Adrienn kifejtette: a jelenlegi rendszerben a hátrányos helyzetű diákok segítése helyett egyre mélyítik a különbségeket. Minden gyereknek esélyt kell adni a tanulásra, és a tudás által a kitörés lehetőségére, a tanárokat, pedig engedni kell tanítani.


Meg kell adni a megfelelő szabadságot a tanításhoz, és meg kell adni a nekik megfelelő elismerést a munkájukhoz. Nem lehet a tanároknak, a szülőknek és a diákoknak a problémája, hogy nincs elegendő mennyiségű kréta, papír vagy egyéb eszköz a tanításhoz.


Mint ahogy a teljes közszféra  más területein dolgozóknál is szükséges volna, náluk is fontos a valós béremelés. Azok a nemzetek sikeresek, amelyek a lehető legtöbbet áldoznak az oktatásra.


"Nem hagyhatjuk, hogy a fiatalokat gúzsba kössék, megbéklyózzák, akár röghöz kötéssel, akár pöffeszkedő hivatalos ideológiákkal.


Az elvándorlás megállításához itthon is élhető körülményeket kell biztosítani. Valódi, fenntartható munkahelyeket kell létrehozni - vissza kell szorítani az ifjúsági munkanélküliséget. Érdemes legyen itthon maradni. A jövő az oktatásban, és a tanulásban van, a pedagógusok kezében, munkájukat segíteni és nem hátráltatni kell" - zárta szavait Jakál Adrienn.


17.12 - Jövő héten újra tüntetést szerveznek Győrben 


A győri demonstráció véget ért. Két tanár és egy szülő mondott beszédet. Összesen körülbelül 120 ember volt jelen a Városháza téren.


A szervezők azt ígérték, hogy jövő hétre újabb tüntetést szerveznek, hisz az időjárás most nem fogadta kegyeibe a demonstrálókat. A végén igazi politikai klasszikussal búcsúztak: "egy hét múlva mindenki hozzon magával még egy embert!" - jelentette újságírónk a helyszínről.

 

Tüntettek a tanárok Győrben - fotók: Mészáros Mátyás

 


16.51 - Egyre több tanár a győri Városházánál


Az eső ellenére egyre több a tanár, körülbelül félszázan vannak. Beszédet mondott a főszervező az oktatási problémákról, majd felolvasták a miskolci tantestület levelét.


16.41 - Az időjárás nem fogadta kegyeibe a tüntetőket Győrben 


"A győri Városháza eresze alatt körülbelül 30 tanár gyülekezik. Az esős időjárás miatt szinte biztos, hogy jelentős tömeg nem fog demonstrálni Győrben" - jelentette a helyszínről munkatársunk.


Előzetes - Utolsó óra, vészhelyzet az oktatásban: tüntetés lesz Győrben, Sopronban 


Utolsó óra - Vészhelyzet az oktatásban címmel szerveznek fő tüntetést szerdán kora este Miskolcon.


A Herman Ottó Gimnázium által szervezett tiltakozáshoz szolidaritásból másik tíz város is csatlakozott.


Győrben, a Városház téren 16.30-kor kezdődik a demonstráció. Sopronban a Széchenyi tér a helyszín, az időpont: 17. 30.


További információk itt érhetők el >>

A demonstráció helyszínei

A demonstráció helyszínei

A pedagógusok egyébként február 10-én országos demonstrációt tartanak majd. A szerda eseménye lesz még, hogy Balog Zoltán felhívására a KLIK, a miskolci tiltakozás időpontjára hívott össze köznevelési fórumokat a tankerületekben.

Egyes vélemények szerint "A pedagógusok képviselői és a kormányzat sok ízben eljutott már a tárgyalásokig. Az egyedüli megoldás, és emiatt a szakszervezeteket is hibáztatom, a sztrájk lenne. A pedagógustársadalomnak és a szülőknek kellene összefogni" - írtuk meg egy korábbi cikkünkben.


Az Országos Tantestületi Értekezlet tíz pontban foglalta össze a követeléseit; azonnali, a napi működést lehetővé tevő, kármentő beavatkozásokat sürgetnek.


1. Gyermekek terheinek csökkentése: 


a heti 5 testnevelés helyett heti 3 – a délutáni tömegsport minőségi és vonzó, mindenki számára elérhető lehetőségének megteremtése;

kötelező erkölcs- és hittan megszüntetése, életvitel, hon- és népismereti tantárgyak integrált oktatása;

kötelező 16:00-ig benntartózkodás megszüntetése;

lehetőséget az egyéni élethelyzetekhez igazodó, a gyermek érdekeit figyelembe vevő, rugalmas óvodai benntartózkodásra.


2. Pedagógusi munkateher csökkentése:

a közoktatási törvény szerinti kötelező óraszám beállítása, helyettesítés, többletmunka kifizetése, a NOKS státuszok visszaállítása, a státuszok számának helyi feladatokra optimalizálása.


3. Az iskolák biztonságos működtetését biztosító azonnali költségvetési átcsoportosítás. 


4. Az intézmények gazdasági és szervezeti autonómiájának helyreállítása.


5. A pedagógus-előmeneteli rendszer, a minősítés, és a tanfelügyelet jelenlegi formájának azonnali felfüggesztése, és a modern, korszerű rendszerek kidolgozásáig az intézményekben eddig működő belső intézményi önértékelési rendszer visszaállítása.


6. A tankötelezettség korhatárának visszaemelése 18 évre.


7. Minden, a nem felmenő-rendszerben bevezetett intézkedés azonnali visszavonása, az eredeti feltételrendszer visszaállítása (szakképzés érettségi, kéttannyelvű érettségi, stb.).


8. A szakszolgálatok eredeti kapacitásának helyreállítása.


9. A szakközépiskolák közismereti óraszámcsökkenéssel járó átalakításának leállítása.


10. Érdemi, rendszeres érdekegyeztetésre alkalmas fórumok létrehozása és működtetése, az NPK megszüntetése.





 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!