Győr és környéke

2015.07.29. 11:23

Végleg bezárt a Matias étterem a győri sétálóutcán

Matyi Dezső, a pécsi nagyvállalkozó érdekeltségeibe tartozó győri üzletek közül három került lakat alá az elmúlt hetekben: a Matias étterem és delikát a sétálóutcán, az Alexandra könyvesbolt a Plázában zárt be.

Szeghalmi Balázs


A Matias hat évet töltött a győri Belvárosban 

A kisalfold.hu hat éve adott hírt arról, hogy a milliárdos könyvkereskedő, Matyi Dezső érdekeltségi körébe került két épület - a már meglévő egy mellé - a győri Belváros szívében, a sétálóutcában.

Az egyikben Matias néven éttermet nyitott a pécsi vállalkozó, aki a rendszerváltás idején utcai könyvárusítással kezdte a baranyai nagyvárosban, majd milliárdossá nőtte ki magát, s évekig biztos helye volt a száz leggazdagabb magyar között.

Mi lesz a hatalmas belvárosi épülettel?

A Matias pár napja végleg bezárt, erről felirat tanúskodik az étterem bejáratán. Mint ahogy a szomszédos - szintén Matias néven futó - delikát üzletre is lakat került, utóbbiban a polcok teljesen üresek. Ott jártunkkor az étteremben még láttunk némi mozgást, a személyzet épp takarított.

Portálunk felvette a kapcsolatot a Matias volt üzletvezetőjével; aki érthetően nem akart nyilatkozni. Más forrásból úgy értesültünk: egyelőre nem tudni, milyen kereskedelmi tevékenység fog folyni az üresen maradt üzlethelyiségben. Úgy tudjuk, a meglehetősen nagy alapterületű épület Matyi Dezső tulajdonában van.


Végleg bezárt a Matias étterem a győri sétálóutcán



Tizenhét év után zárt be az Alexandra könyvesbolt a Győr Plázában

A Matyi-cégbirodalom zászlóshajóját az utóbbi hetekben szintén átszervezték. Tíz bevásárlóközpontban zártak be Alexandra boltok augusztustól, köztük a Győr Plázában közel tizenhét év működő könyvesbolt. Utóbbi 1998-ban nyitott és országosan is első olyan könyvesboltok egyike volt, mely plázában várta az olvasás szerelmeseit.

Szabó Tünde, az Alexandra könyvesboltokat üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft. ügyvezetője portálunknak elmondta: "az átszervezés után még nagyobb erővel koncentrálunk a náluk megszokott széles könyvkínálat további bővítésére, a vásárlóközönség minél jobb kiszolgálására.

A kisebb településeken ingyenes házhozszállítás melletti online értékesítésre, a vásárlók egyedi igényeinek kiszolgálására helyezzük a hangsúlyt a jövőben".

(A Matias étterem és delikát mellett található Alexandra-hálózat Baross úti könyvesboltja továbbra is nyitva tart.)

Azokon a településeken, ahol nincs Alexandra-bolt, ingyen szállítják ki az interneten rendelt könyveket

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy augusztus 1-től az interneten rendelt könyvek házhozszállítása ingyenes lesz azokon a településeken, ahol nincs Alexandra bolt.

"Ez az újítás egyedülálló a hazai piacon" - zárta szavait Szabó Tünde. Az Alexandra az átszervezés után 39 magyar településen 61 üzletet üzemeltet jelenleg.

Fizetési nehézségek, NAV-végrehajtás

Sajtóhírek szerint az Alexandra fizetési nehézségekkel küzd, a Pécsi Direkt Kft. felszámolás alá került, a Rainbow Üzletlánc ellen pedig több NAV-végrehajtás is volt már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!