Győr és környéke

2014.11.08. 14:03

Véget ért a csata: Bárány István győzött a megismételt győri választáson

Bárány István nagy fölénnyel győzött a 24-es szavazókörben vasárnap: több mint 200 szavazattal előzte meg Morvay Lászlót.

Szeghalmi Balázs

21.45 - 425 voksot kapott Bárány István, Morvay László 201-et

"637 szavazó jelent meg a 24-es szavazókörben tartott megismételt választáson vasárnap. 425 szavazatot kapott Bárány István, míg Morvay László 201-et.

Összesítve a szavazóköröket Bárány István 1392, Morvay László 1205 szavazatot gyűjtött" - tájékoztatott portálunk kérésére Lipovits Szilárd, Győr jegyzője.

A hivatalos eredményt szerdán hirdetik ki, de elnézve a jelentős szavazatkülönbséget ez már csak merő formalitás lesz.

Így közel egy hónappal az október 12-én tartott önkormányzati választás után hamarosan megalakulhat a győri közgyűlés.

Vasárnap, 20.49 - Úgy tudjuk, Morvay László már gratulált is Bárány Istvánnak

Portálunk megbízható forrásból úgy értesült: Bárány István (független) nagy fölénnyel nyerte meg a megismételt választást a 24-es szavazókörben, vagyis most biztosan nem fog 1-2 szavazaton múlni a végeredmény.

Ezt alátámasztja az is, hogy információnk szerint a Fidesz-KDNP jelöltje, Morvay László sportszerűen már gratulált is ellenfelének.

A végeredményt a kisalfold.hu még este közölni fogja, érdemes tehát később is cikkünkre kattintani.   

Szombat, 13.03 - Kis matek a vasárnapi győri választás elé: Morvay László 37 vokssal vezet Bárány István ellen

Az szinte biztos, hogy a megismételt választáson a 24-es szavazókörben győzni fog Bárány István. A nagy kérdés: behozza-e a lemaradását Morvay Lászlóval szemben?

Az október 12-én tartott önkormányzati választások sokáig emlékezetes győri momentuma marad Bárány István (független) és Morvay László (Fidesz-KDNP) párharca. Bár már többször leírtuk, a tisztánlátás érdekében nézzük át még egyszer az eddig történteket.

Volt pár fordulat az elmúlt egy hónap során

Az első eredmény szerint Bárány István (1196 szavazat) egyetlen szavazattal előzte meg Morvay Lászlót (1195 szavazat) a győri 4-es választókerületben. A választások éjszakája után Morvay László fellebbezést nyújtott be.


Morvay László

Morvay László

Ennek következtében a területi választási bizottság a helyi választási bizottság határozatát megváltoztatta, s Morvay László képviselőjelöltre leadott érvényes szavazatok számát 1195, míg a Bárány István képviselőjelöltre leadott szavazatok számát 1192 szavazatban állapította meg.

"Végül", Bárány István felülvizsgálati kérelme alapján eljáró Győri Ítélőtábla döntött a megismételt választás mellett a 24. számú győri szavazókörben, bővebb részletekért ide kattintsanak.


Bárány István

Bárány István

Kis matek kell ide!

Nos, ezen előzmények tükrében – s ez sokat elárul a kialakult helyzetről – nem meglepő, hogy gyakorlatilag matekoznunk kellet ahhoz, miszerint megtudjuk: hogyan is áll jelenleg a két képviselőjelölt a szavazatokkal?

A Választás.hu-n egyébként még mindig az első verzió olvasható, vagyis amikor még Bárány István tűnt győztesnek egyetlen vokssal. Értjük, hogy a hivatalos portál nem híroldal, de talán az adatokat közel egy hónap alatt lehetett volna frissíteni.

Ennyi előjáték után következzenek a számok, ehhez hívjuk segítségül a Kisalföld október 16-án megjelent cikkét.

A Győri Ítélőtábla határozatában kimondta: két voksot jóvá kell írni Bárány István neve mellett a 25-ös körzetben

A 4-es körzethez tartozó szavazókörök közül gond volt a 21-esben, ahol egy érvénytelen szavazatot találtak Morvay László terhére. A 22-es rendben volt, mint ahogy a 23-as is Bárány István és Morvay László szempontjából. A 24-es szavazókört egyelőre hagyjuk, itt kell megismételni a szavazást vasárnap.

A 25-ösben pecséthiba miatt volt egy érvénytelen Morvaynak, de a dupla ikszek miatt Báránynak három. A szóban forgó három szavazatot nevezte Bárány István szerdai online interjúnk során "választási csalásnak". Valószínűleg soha nem derül már ki, hogyan került a lapokra három duplaiksz.

Tény ugyanakkor: a Győri Ítélőtábla határozatában azt is kimondta, hogy két voksot jóvá kell írni Bárány István neve mellett a 25-ösben. A 26-osban pedig még egy érvénytelen szavazatot találtak a sokadik összeszámolás után - pecséthiba miatt Bárány Istvánnak.

A számok soha nem hazudnak

Ennek tükrében a számok jelenleg így festenek Morvay László neve mellett: 228 (21-es szavazókör), 228 (22-es szavazókör), 229 (23-as szavazókör), 161 (25-ös szavazókör), 156 (26-os szavazókör). Összesen pedig 1002 szavazata van a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjének.

Bárány István így áll: 144 (21-es szavazókör), 113 (22-es szavazókör), 175 (23-as szavazókör), 235 (25-ös szavazókör), 298 (26-os szavazókör). Ez összesítve 965 voks, vagyis jelenleg 37 szavazattal vezet Morvay László Bárány Istvánnal szemben.

Bárány István 36 szavazattal nyert Morvay László ellen a 24-esben, de ennek már nincs jelentősége

A 24-es szavazókörben október 12-én az első eredmény szerint 227 szavazatot kapott Bárány István, míg Morvay László 190-et.

Az újraszámolás után kiderült: ebben körzetben 464 szavazó után 465 szavazólapot találtak az urnában, ezért mindenkitől levontak egy szavazatot: Báránytól is, Morvaytól is.

Ennek azonban már nincs jelentősége, hisz a Győri Ítélőtábla úgy döntött: meg kell ismételni a szavazást a 24-es szavazókörben november 9-én.

A Bárány Istvánnal készített online interjút ide kattintva olvashatják el, míg Morvay László közleményét itt tekinthetik meg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!