Győr és környéke

2015.12.07. 22:09

Védettséget kérnek a győri hős fának - fotók, videó

Az Év Fája 2015 versenyen az egykori győri ifjúsági ház belső udvarán álló vadgesztenyefa a negyedik helyezést érte el. Sőt, különdíjban is részesült, a hős fának kiáltották ki.

kisalfold.hu

A Reflex Környezetvédő Egyesület és az Arrabona Városvédő Egyesület tegnap sajtótájékoztatón helyezte el azokat a táblákat, amelyek hirdetik ezt a tényt.


Nagy Péter a Reflex Környezetvédő Egyesület képviseletében elmondta, hogy bár a táblán az áll, ők jelölték a fát, valójában a környékbeli lelkes asszonyoknak köszönhetik a sikert, akik velük együtt szívükön viselik a sorsát.


– A Hős Fa címet olyan fák kaphatják meg, amelyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentésért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is – emelte ki Nagy Péter. Hozzátette: azért a külső, egykori zászlótartó póznákra került ki a két tábla, mert bár kértek rá engedélyt, nem juthattak be a belső udvarra. Indoklásként az épület állapotát hozták fel. A díjjal egyébként egy állapotfelmérést is nyertek, amelynek költségeit a pályázat kiírói teljes egészében állják.

Védettséget kérnek a hős fának. Fotók, videó: Cseh Róbert



A fa már akkor is ált, amikor elkezdték építeni az ifiházat. Éppen ezért már a terveket is úgy rajzolták meg, hogy belekalkulálták a vadgesztenyét. Az épület és a fa azóta is szimbiózisban él, egymás nélkül nem léteznek. Ezt már Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke mesélte. Végül Lajtmann József bejelentette: újra beadják a fa védettségi kérvényét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!