Győr és környéke

2018.05.25. 11:19

Vár az állatkert, a vasút, a tűzoltóság - mutatjuk a megyei gyermeknapi programokat!

Május utolsó vasárnapja gyermeknap. Idén is változatos programokkal várják a kicsiket és szüleiket megyeszerte.

Színes programokkal, ingyenes vonatozással várja a gyerekeket a MÁV

A május 26–27-i hétvégén a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton, a budapesti Magyar Vasúttörténeti Parkban és a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasúton is gazdag programkínálat fogadja a gyermekeket.


A MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút – az élményekkel teli utazáson kívül – a hűvösvölgyi állomáson egész nap színpadi előadásokkal kedveskedik a látogatóknak; a zenei programok mellett a többi között bűvészshow, pónilovaglás, hajtányozás, ugrálóvár és modellvasút is várja a kicsinyeket. A Gyermekvasút a várható sok utasra való tekintettel hosszabb üzemidővel készül a gyermeknapra, a 18 évnél fiatalabbak ezen a napon jegyváltás nélkül utazhatnak a vonatokon.

Részletek a gyermekvasut.hu oldalon.


A budapesti Magyar Vasúttörténeti Park május 26-án és 27-én is nyitva áll az érdeklődők előtt. A gyermeknap programjában számos koncert és bábszínház-előadás szerepel, de lesz trambulin, labdafürdő, kishajóvezetési lehetőség, kerékpáros KRESZ-ügyességi pálya, és természetesen a park népszerű interaktív szórakozási lehetőségeit – kerti vasút, kézihajtányozás, lóvasút, sínautó – is ki lehet majd próbálni.

Tovább információ a vasuttortenetipark.hu oldalon.


Ugyancsak gyermeknapi programok várják a családokat május 27-én a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasúton is. A MÁV-START a Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesülettel, valamint a MAJORKA Turisztikai és Rendezvényközponttal együttműködésben „manóvonatokkal", műhelylátogatással, hajtányozási lehetőséggel, kézműves-foglalkozásokkal és játszóházzal készül május utolsó vasárnapjára.


A részvételi díj 1500 Ft/fő; az érdeklődők a MÁV-START és a GYSEV bármely kiinduló állomásáról Balatonfenyvesre és vissza 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt vehetnek igénybe a vasúti utazáshoz. Részletek a mavcsoport.hu oldalon.

Országszerte megnyílnak a tűzoltólaktanyák

Az ország csaknem négyszáz tűzoltólaktanyája várja a látogatókat a vasárnapi gyermeknapon - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.


Hajdu Márton kifejtette: a katasztrófavédelem a nemzetközi gyermeknapon 2014 óta minden évben megtartja a Nyitott szertárkapuk elnevezésű rendezvényét. Ennek keretében az összes hivatásos tűzoltóság, katasztrófavédelmi őrs, önkormányzati tűzoltó-parancsnokság, illetve az önkéntes tűzoltó egyesületek többsége megnyitja kapuit a gyermekek előtt.

    

A nyílt napon lehetőség van közelről megvizsgálni a tűzoltók által nap mint nap használt járműveket, különleges felszereléseket, kicsik és nagyok bejárhatják a laktanyát is, vagyis betekintést nyernek a tűzoltók életébe. A nap során a tűzoltók több próbariasztást is végrehajtanak, egyes helyeken külön bemutatót is tartanak majd - mondta Hajdu Márton példaként említette, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság II. kerületi hivatásos tűzoltóságán mentőkutyás bemutatót is tartanak.

    

Hajdu Márton azt mondta: évről évre húsz-harmincezer látogató érdeklődik az ingyenes rendezvény iránt. A családokat, gyermekeket országszerte 10 és 16 óra között fogadják a laktanyák - közölte.


Megyénkben az alábbi laktanyákba várják a látogatókat:

 

 

Gyermeknap Süsüékkel Sopronban - Életre kelnek Csukás István hősei

Vac–Kor–Szak címmel nagyszabású ingyenes gyermeknapi rendezvényt tartanak május 27–én (vasárnap) délután három órától este hatig Sopronban a Petőfi téren és a Munkácsy–teremben, ahol Csukás István kedvelt mesefigurái: Süsü, a sárkány, Mirr–Murr, Pom–Pom és a Nagy horgász is megjelenik óriásbábként.


Szekeres Krisztától, a szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. közművelődési munkatársától megtudtuk: a Liszt–központ gyermeknapján tisztelegnek a generációkat összekötő Csukás István írói munkássága előtt, valamint színes ingyenes programokat kínálnak a családoknak, kicsiknek és nagyoknak a Vac–Kor–Szak rendezvényen két helyszínen is.


Megyeri János szobrászművész embernyi méretben elkészített tizenöt mesefigurája most tizenöt napra Sopronba költözött és ezek láthatók a Munkácsy-teremben, ahol megtekinthetők a Varázspálca gyermekrajzpályázat alkotásai. Ezen a helyszínen tündér–és manófotózásra is lehetőség nyílik jelmezekkel, kellékkel, aki pedig szeretné, az emlékfelvételeket hazaviheti.


A Petőfi–téren délután negyed négytől a Mozgás Ritmus Lendület Club & TündérTáncTanoda szórakoztatja egyebek mellett pom–pom tánccal a gyerekeket, akiket vár a tündéri szökőkút, ahol tündérrózsákat bocsájthatnak vízre. Délután nagy ho–ho–ho–horgászatot is tartanak. Érkezik az eseményre a mesék titkaival a Doborjáni Ferenc EGYMI színjátszó csoport, a zenei varázslatról pedig a Drazsé együttes gondoskodik.


A nap zárásaként este hat órakor pedig Vackor–szüretet tartanak mindazoknak, akiknek kedvence Csukás István legendás mesevilága.

 

Gyerekhét Győrben


Győri gyermekpiknik


05. 27., vasárnap

Aranypart II., 10–19 óra


Programok: Alkoss velünk! kézművesjátszóházak, Mokka alkotóprogram, arcfestés, agyagozás. Könyves Sziget-rejtvények, izgalmas feladatok, tűzoltó-bemutató, rendőrségi bemutató, Ládavasút. Aprófalva – játékok babáknak és mamáknak. Kids Club – angol nyelvi játékok gyerekeknek. Gokart, íjászat, mobil játszóház, zsonglőrködés, hajókázás a Holt-Dunán, kézműves termékek vására. Játékos tudományjátszóház, Mesesátor. Színpadi programok: Aranykapu zenekar, Garabonciás együttes, Binde bácsi, zenés-mesés program. A részvétel ingyenes!

Gyereknapon is vár az állatkert


05. 27., vasárnap

Xantus János Állatkert


A győri állatkert, erre az alkalomra egész napos vidám, ünnepi programokkal készült kicsiknek és nagyoknak. Lesznek „Állati állomások", ahol a gyerkőcök egész nap ügyességi játékokon vehetnek részt. Az állomások teljesítése után, pecsét fejében, természetesen az apró ajándékok sem maradnak el. Többek között lesz „Lovagiélet-bemutató", zoo-show (11–14 és 17 órakor), „Kalando-zoo", „tapiZoo" valamint bemutatkoznak az állatkert legújabb lakói: majomapróságok, az apró gyűrűsfarkú makik és Zahira, a csimpánzlány, valamint Villám, a kis lajhár is.

Csornai gyereknap

Gyermeknap Lébényben


05. 26., szombat

Sportpálya, 15 óra


Programok: Buborékshow, kutyás bemutató, zsonglőrjátszóház, pontgyűjtő feladatok, ugrálóvár, csillámtetoválás, kapura lövő verseny: 15.30 órától kézilabda és foci kapura lövő verseny. Regisztráció: 15 órától, nevezési díj: 200 Ft.

Kimle 

Szigetközi Sárkányhajó Sport és Gyermek Fesztivál

05.26.


„Vissza a jövőbe" tematikus gyereknap, rock koncertek és az elmaradhatatlan sárkányhajó verseny – többek között ezekkel a programokkal várja most szombaton az aktív kikapcsolódásra vágyókat az V. Greiner Szigetközi Sárkányhajó Sport és Gyermek Fesztivál. A fesztivál bevételéből a Csodalámpa Alapítványt támogatják a szervezők.


Az esemény középpontjában most is az sárkányhajó verseny áll majd, ahol összesen hat versenyszámban mérhetik össze erejüket és tudásukat a nevező csapatok. A fiatalabb korosztályt a technológia tematikája köré épített gyermeknap várja többek között gokart pályával, szimulátor sátorral, tudományos játszóházzal, ugrálóvárral és kézműves foglalkozással.


Az esti programok a rockzene kedvelőinek kedveznek, 20 órától a Power zenekar, 21 órától a Karthago, 23 órától pedig a Blues Company lép majd a fesztivál színpadára.


A fesztiválon való részvétel ingyenes..

Gyermeknap Öttevényen


05. 27., vasárnap

Tátika játszótér, 16–20 óra


Színpadi műsorok: moderntánc-bemutató, interaktív kalózos műsor gyerekeknek, gólyalábas bohócok előadása, lufihajtogatás, Molnár Orsi fellépése gyermekdalokkal. Folyamatos kísérőprogramok: kézműves-foglalkozások (kavicsfestés, korongozás, nemezelés), légvár, tűzoltóautó, hétpróba vetélkedő, arcfestés, csillámtetoválás, lángossütés.


Gyereknapi vidámság Abdán


05. 27., vasárnap, Abda

Iskola mögötti sportpálya, 15 óra 

Bemutatót tart a Face-Team akrobatikus kosárlabdacsapata és a helyi önkéntes tűzoltók csoportja. Lesz légvár, játékok, kreatív foglalkozás.


Levéli gyermeknap


05. 25., péntek

Játszótér (Május 1. liget) 

Esőhelyszín az iskola és a kultúrház


8.30 óra: Gyülekező – csapatok felkészítése, eligazítás a színpad előtt. 9 óra: Reggeli mocorgó Monecke Lilla aerobikoktatóval. 9.30 óra: Akadályverseny – a levéli iskola diákjainak „túlélőtúrája". 12.30 óra: Ebéd – a levéli iskola tanulói részére. Fagyi – a Hidegkő vendéglő és törzsvendégei jóvoltából. Egész délután: kézműves- és játéksátor, élő csocsó és ugrálóvár, arcfestés, vidám, tréfás játékok, tengóbajnokság, aszfaltrajzverseny, téma: gyereknap. 15 óra: Ricsi bohóc. 15 órától: Varázslóiskola. 16 órától: Lufiszobrászat. 17.30 óra: Kis csillag születik! 19 óra: Gyereknapzáró buli. Sztárvendég: Molnár Orsi – zenés, interaktív műsor. Egész nap: zsíros, lekváros, vajas kenyér, szörp és palacsinta.

Zöldnap – gyermeknap Mosonmagyaróváron


05. 27., vasárnap 

Fehér Ló Közösségi Ház, 14–16 óra


Zöldjátszóház: érdekes játékok, ékszerek, használati tárgyak készítése újrahasznosított anyagokból. Zöldvetékedő a Futura támogatásával! 16 óra: Bábszínház: Tavaszi horgászkaland – a Babos Bábos Társulat előadása. Vizes mese sok-sok árnyjátékkal, halakkal, vízi és vízparti állatokkal, horgászokkal. A programon a részvétel ingyenes.

Gyermeknap Tatabányán


05. 26–27., szombat-vasárnap

A Vértes Agorája, 10 órától


Jedi- és rohamosztagos-kiképzés. Fotózás a szereplőkkel. Társasjátékkuckó. Cantina Band. Lego-kiállítás és -játszóház. Green-box fotózás. Filmvetítés. Vuki-üvöltőverseny. Konzolos játékok. Plakátritkaságok. Életnagyságú SW-figurák. Jelmezverseny. Kézművesjátszóház. Nyereménysorsolás.

Városi gyermeknap Pápán


05. 27., vasárnap 

Erzsébet liget, 15–19 óra


Robotikabemutató és játszóház, arcfestés, parti- és társasjátékok, kézműveskedés, pónilovaglás, légvárak, rodeóbika, kosaras körhinta, kalózhajóhinta, játékpark... Színpadi programok: 15.15 óra: Black Bunny Rock and Roll Club és Balance 

Dance Team. 16 óra: Udvari bolondok. Gólyalábas hajcihő a Trambulin Színházzal. 17 óra: Álombuborék, Tamás Éva játéktára, interaktív gyermekkoncertje. 18 óra: Hangszersimogató a zenekarral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!