Győr és környéke

2018.11.07. 16:26

Vádbeszéd a Vörösiszap ügyben - letöltendőt kért az ügyész 13 vádlottra

Az ún. Vörösiszap ügyben a mai napon az ügyész vádbeszédében tizenhárom vádlott bűnösségének megállapítását és végrehajtandó szabadságvesztésre ítélését indítványozta Magyarország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófájában való büntetőjogi felelősségük miatt.

A vád szerint a MAL Zrt. X. számú vörösiszap-kazettájának fala 2010. október 4. napján 12 óra 14 perc körül talpig kiszakadt, amelynek következtében a kazettából 1.755.000 m3 erősen lúgos, maró hatású víz és (vörös)iszap kiömlött, s közveszélyt előidézve elöntötte Kolontár községet, majd Devecser várost, elszennyezte a Torna-patakot és a Marcalt, s csak a vízügyi igazgatóságok közbeavatkozásának köszönhető, hogy a Rábát és a Dunát már nem.


Ez a közveszélyokozás 8 ember halálát, 227 ember sérülését, 457 személy ingatlan és ingó vagyonának, gazdasági társaságok, egyéni vállalkozások, önkormányzatok és az állam vagyonának, az épített és a természetes környezetnek különösen nagy károsodását idézte elő, ezen belül veszélyeztette a vasúti közlekedés biztonságát, jelentősen megzavarta a közérdekű üzemek működését, a környezetet és a természetet jelentős mértékben károsította.


Ezalatt a MAL Zrt. részéről, így a vádlottak közül a mentőket, tűzoltóságot, rendőröket, katasztrófavédelmet, polgári védelmet, önkormányzatokat, polgármesteri hivatalokat, vízügyi igazgatóságokat, környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségeket, ÁNTSZ-t, közúti felügyeletet, MÁV-ot időben senki nem értesítette.


A közveszély előidézéséért és annak következményeiért az üzemeltetési, ellenőrzési, intézkedési mulasztásaik folytán tizenegy vádlott, továbbá a közveszély elhárításának, következményei enyhítésének akadályozásáért az értesítésikötelezettségük nem teljesítése, majd később a nem megfelelő tájékoztatás adása folytán tizenegy vádlott, míg ezeken túlmenően a hulladékgazdálkodás rendjének megsértéséért négy vádlott felelős.

 

Az ügyész a vádlottak bűnösségének kimondását különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás bűntettében, halált előidéző gondatlan közveszély okozásának vétségében, gondatlanságból elkövetett károsítást eredményező környezetkárosítás vétségében, gondatlanságból elkövetett természetkárosítás vétségeiben, hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettében indítványozta.

 

Az ügyészség a tárgyalásokon felvett bizonyítás után – amelynek eredménye ekörben eltért a nyomozás alatt lefolytatott bizonyításétól – kettő vádlottnak a bűnösségét a katasztrófa utáni külső értesítési (segítségnyújtási) kötelezettsége elmulasztásában nem látja megállapíthatónak, ezért az ügyész az ellenük emelt vád alól bebizonyítottság hiányában a felmentésüket indítványozta.

 

A nyomozás során 3 terhelt teljes vagyona került zár alá vételre, így változatlanul zár alatt van 18 ingatlan, 25 bankszámla, amelyek zár alá vételének fenntartását is indítványozta az ügyész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!