Győr és környéke

2017.03.24. 07:43

Újjászületik a győri Vásárcsarnok - 250-280 férőhelyes parkolólemez épül itt - látványterv, videó

Az 1980-ban átadott, Hermann Ottó utcai Vásárcsarnokhoz sokan kötődnek. A csarnok időszerű korszerűsítése idén év végén kezdődhet. A győri önkormányzat kétmilliárdot nyert pályázaton a munkára.

Szeghalmi Balázs

Szerdán, pénteken, szombaton rengetegen vásárolnak friss gyümölcsöt, zöldséget, minőségi friss hús- és tejtermékeket itt. Az emberek kitartanak a csarnok mellett, pedig piacnapokon garantáltan közlekedési nehézségekbe ütköznek. Különösen igaz ez szombatra, amikor a közelben lakók többsége nem dolgozik. Ilyenkor nagyítóval sem találni szabad parkolót.


 



Sok autó, kevés parkoló


Nem egyik napról a másikra, de a Vásárcsarnok 2019-ig újjá fog születni. A csarnok átalakítására a győri önkormányzat kétmilliárd forintos támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból. Borsi Róbert önkormányzati képviselővel (Fidesz-KDNP) közösen néztük meg a Vásárcsarnokot és beszélgettünk a várhatóan az idei év utolsó negyedében induló korszerűsítésről.


"Becslések szerint a csarnok szomszédságában található utcákban is 30 lakásra csak nyolc parkoló jut. A környéken már nincs hely további bővítésekre. A csarnokban apróbb változások történtek, de a mostanihoz hasonló nagyságú fejlesztésre nem volt példa. Az önkormányzat úgy támogatott kisebb csinosításokat az utóbbi években, hogy közben tudatosan készült a teljes rekonstrukcióra. Az elvégzett munkák közül csak a kisebb összegű ráfordítások vesznek el" - kezdte Borsi Róbert.


 

Piacnapokon minden szabad négyzetmétert kihasználnak az árusok és a vásárlók.



Kompromisszum


A fejlesztés kulcspontja a 250-280 férőhelyes parkolólemez kialakítása. Ezt a csarnok mellett, a Tihanyi Árpád út irányába építik meg. Parkoló létesítmények eddig csak a Belvároshoz közel valósultak meg. Országosan ritka, hogy a lakótelepi parkolási gondokat ilyen megoldással enyhítsék. A csarnok előtti tér is megújul padokkal, zöldövezettel.


 

Látványterv: Fodor Balázs, Sallai Krisztián.



"A fejlesztés során a zöldterület kismértékben nőni fog. A csarnok akadálymentesített, zárható lesz. A szellőztetés könnyebben megy majd nyáron. Az árusok és a vásárlók sokat panaszkodtak a friss levegő hiányára" - közölte Borsi Róbert. A felújítás mennyire érinti majd a piacosokat? - kérdeztük. "Úgy tervezzük, hogy az átalakítás idején nem szünetel az árusítás. Biztosan lesznek időszakok, amikor kompromisszumra kell majd törekedniük az árusoknak és az építőknek" - hallottuk.


 

Fekete László 22 éve él a csarnok szomszédságában.



Kisebb ráncfelvarrások


"Finomak, jók a Vásárcsarnokban kapható termékek, gyakran vásárolok itt. 1995-ben költöztem a közeli paneltömbbe, azóta kisebb ráncfelvarrások történtek a csarnokban. Ráfér már a korszerűsítés" - közölte Fekete László, aki a parkolási problémákat szintén kiemelte. A Vásárcsarnok újjászületése 2019 elején zárulhat, egy évig tart majd a munka.

Több mint 280-an árusítanak


"Tavaly 178 őstermelői asztalt béreltek a csarnokban, 57 kereskedők árulta portékáját, zömmel ruhát a piactéren. Az üzletek és büfék száma egy híján 50. A vásárlók száma hétvégenként eléri a több ezret" - válaszolta kérdésünkre Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol kommunikációs vezetője. A csarnok nyitva tartását itt nézhetik meg


Kis retro


A Vásárcsarnok avatásáról a korabeli tv-híradó is tudósított. Az első években a győri gyerekek és fiatalok idehozhatták feleslegesé vált holmijaikat, hogy más holmikra cserélhessék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!