Győr és környéke

2015.03.25. 11:08

Újjáélednek a Győr környéki iskolakertek: `komposztálás nélkül nincs iskolakert´

Pedagógusok, környezeti nevelők, hulladék-gazdálkodási szakemberek, környezetvédők fogtak össze az iskolakertek térségünkbeli újraélesztésére.

kisalfold.hu


Úgy látják: a világszerte egyre népszerűbb iskolakerti tevékenység kiváló oktatási-nevelési lehetőségeket nyújt.

Nemcsak az alapvető kertészeti ismeretek elsajátítását szolgálja, hanem az egészséges táplálék iránti igény felkeltését; nemcsak segít megismertetni a természetet, hanem felelős, gondozói magatartás kialakítását is szolgálja.

Az Apáczai belvárosi kis kertjét bemutatókertté fejleszti

Az óvodásoktól a középiskolásokig alkalmazható a szabálykövetés, kreativitás, problémamegoldás, együttműködési készségek fejlesztésére ­ mindezt jó levegőn, sok mozgással! Segít a tanulásban, a tanulási zavarok leküzdésében. Konfuciusz szavaival: "mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem".

Az együttműködés résztvevői közül a házigazda Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara elsősorban a módszertanért felelős. A Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás is szívesen csatlakozik az iskolakert program népszerűsítéséhez és 20 komposztáló edényt biztosít.

A háború előtti tankertjüket újraélesztve elsőként hozták vissza a tanítóképzésbe az iskolakerti munkára való felkészítést. Belvárosi kis kertjüket oktatási bemutatókertté szándékoznak fejleszteni.


Kezdődik a kaland az Apáczaiban!

Kezdődik a kaland az Apáczaiban!

Kezdetnek 20 komposztáló edény

A Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás komposztálókkal, a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. hulladékcsökkentési tanácsadással támogatja az iskolakerti mozgalmat.

A 112 Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás működési területén, közel 65 ezer családi háznál biztosított az elkülönítetten gyűjtött biológiailag bomló, valamint zöldhulladékok gyűjtése, elszállítása és kezelése.

A barna kukás rendszeren felül örömmel tapasztaljuk, hogy egyre nő a házi komposztálás aránya, amely a keletkező hulladék csökkentésének egyik fő eleme.

A felajánlott 20 db komposztáló edény a Társulás tulajdonában van, amely szívesen csatlakozik az iskolakert program népszerűsítéséhez. A közös aktív munka során megtapasztaltakat bizonyára a gyermekek a lakóhelyükön, a családi házak udvarán is kamatoztatni tudják.

A komposztáló edény mellé annak használatát leíró, bemutató rövid tájékoztatót is biztosítunk minden szerencsésnek, aki a programban résztvevők közül kisorsolásra kerül.

A Reflex is segít

Komposztálás nélkül nincs iskolakert, de a komposztálásba sűrítve megtalálható az iskolakert szinte minden előnye. Az Iskolakertekért Alapítvány az iskolakerteket működtető és működtetni szándékozó iskolákat hálózattá, az iskolakertek lehetőségeit kutató szakembereket pedig szakmai műhellyé fogja össze.

A Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség pedig mozgalmi tapasztalataival, a komposztálás és az iskolakertek környezetvédelmi szakértőjeként segíti a munkát.

A rendezvény témájának és a komposztálásra való figyelemfelkeltésnek aktualitása, hogy 2015-öt az ENSZ 68. közgyűlése a Talajok Nemzetközi Évének nyilvánította. Hazánk egyik legfőbb természeti kincseként a talajjal és védelmével minden gyermeket meg kell ismertetni!


Borsi Róbert: "a megszerzett tudást otthon is kamatoztatják a gyerekek" 

"Örömmel vettük a NYME megkeresését, társulásunk a támogatói oldalon jelent meg az Apáczai Módszertani Délután programsorozat jelenlegi projektjében. A kötelező közszolgáltatás ellátásán felül, törekszünk arra, hogy mind inkább népszerűsítsük a háztartásokban keletkező hulladék környezetkímélő, hatékony felhasználását, e kérdéskört érintően a társadalmi felelősségvállalás erősítését.

A Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, mintegy 260 ezer lakos részére biztosít környezetkímélő megoldást a hulladék felhasználás és hulladékgazdálkodás területein aktuális kérdésekre. Törekszünk arra, hogy a gyűjtőedényekbe minél "tisztább" hulladék kerülhessen.

A beérkező szelektív hulladék mennyisége évről évre nő. Működési területünkön, közel 65 ezer családi háznál biztosított az elkülönítetten gyűjtött biológiailag bomló, valamint zöldhulladékok gyűjtése, elszállítása és kezelése. A barna kukás rendszeren felül örömmel tapasztaljuk, hogy egyre nő a házi komposztálás aránya, amely a keletkező hulladék csökkentésének egyik fő eleme.

A közszolgáltatón keresztül a társulás 20 db komposztáló edényt ajánlott fel a programban részt vevő győri és Győr környéki iskolák számára. A közös aktív munka során megtapasztaltakat bizonyára a gyermekek a lakóhelyükön, a családi házak udvarán is kamatoztatni tudják.

A komposztáló edény mellé annak használatát leíró, bemutató rövid tájékoztatót is biztosítunk minden szerencsésnek, aki a programban résztvevők közül kisorsolásra kerül" - mondta Borsi Róbert, a Társulási Tanács elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!