Győr és környéke

2018.11.21. 10:01

Újdonságok a győri fényárban - 3,5 kilométer fénykábellel és 14 kilométer fényfüzérrel

A Dunakapu téri fénykúptól a városházára felszerelt "Boldog karácsonyt!" feliratig új elemek sorával találkozhatnak a győri adventet felkeresők idén.

Hancz Gábor

Az önkormányzat szerdán hivatalosan is bejelentette a jövő pénteki lámpagyújtást. Somogyi Tivadar alpolgármester szerint kevés olyan város van, amelyet ennyire szépen öltöztetnek ünnepi fényköntösbe. Prédl Antal, az útkezelő szervezet vezetője elmondta. gömbdíszek lesznek a Bécsi kapu tér–Aradi vértanúk útja sarkán, és a Király utca–dr. Kovács Pál utca sarkán lévő lombkoronákon.


Újdonság a régi girlandokat felváltó fénykapu a Széchenyi téren, a hamarosan kikerülő angyalszobor a Jedlik csobogón, a már látható "Boldog karácsonyt" felirat a városházán, a fénypiramis és a Dunakapu téri szarvas, amely bizonyára a gyermekek kedvence lesz. Mindez november 30-ra készül el teljesen, a díszkivilágítás felkapcsolására.


Prédl Antal hozzáfűzte: a kivilágítást mindig próbaüzem előzi meg az érintésvédelmi biztonság érdekében, ez magyarázza majd az idő előtti fényeket, de a hivatalos kezdet jövő péntek, 17 óra. Az összes ünnepi fény elhelyezése és üzemeltetése 65 millió forintba kerül. Elhangzott az is: a dekoráció kihelyezése főként azért ilyen időigényes, mert az ehhez szükséges 15 tonnányi betont kézi erővel tudják csak kihelyezni.


Nagy Csaba a Győr-Szol Zrt. részéről arról számolt be, hogy hétfőn ismét díszhelyre kerül a Széchenyi téri Mindenki Karácsonyfája, s egyébként összesen 42 helyszínen lesznek jövő péntektől karácsonyfák, ezek közül 22-t felállítanak, 20-at pedig meglévő helyén öltöztetnek a Vill-Korr Hungária Kft. által biztosított díszfénybe.

Korábban írtuk


A győri advent nyitányát jövő pénteken 17 órától tartják a Széchenyi téren, s akkor kapcsolják fel hivatalosan a város karácsonyi fényeit is. A négyhetes munkát jelentő szerelést idén is a helyi Vill-Korr Hungária Kft. szakemberei végezték. Összesen négyezer LED-izzósor, 3,5 kilométer fénykábel és 14 kilométer fényfüzér teszi hangulatossá a várakozás heteit.

 

A karácsonyi díszvilágítás felszerelését a Vill-Korr Hungária Kft. 25 villanyszerelője nyolc kosaras autó segítségével végzi. Felvételünkön Horváth Roland. Fotó: Mészáros Mátyás

A karácsonyi díszvilágítás felszerelését a Vill-Korr Hungária Kft. 25 villanyszerelője nyolc kosaras autó segítségével végzi. Felvételünkön Horváth Roland. Fotó: Mészáros Mátyás


Karácsonyi díszvilágítás 19 helyre kerül: a városház előtti, a Széchenyi, a Dunakapu és a Bécsi kapu térre, az okmányiroda parkolójába, a Szent István és a Baross útra, a Baross és a Rába kettős hídra, az Arany János, a Czuczor, a Király, a Kazinczy, a Kisfaludy, a Dr. Kovács Pál és a Jedlik utcába, az Aradi vértanúk útjára, a Káptalandombra, valamint a tűzoltósághoz.

 

Az újdonságok közé tartozik a városházi Boldog karácsonyt! felirat is. Fotó: M. M.

Az újdonságok közé tartozik a városházi Boldog karácsonyt! felirat is. Fotó: M. M.


Minden évben akadnak újdonságok, idén talán több is a megszokottnál. A városháza erkélyére egy hatalmas Boldog karácsonyt! feliratot szereltek fel. A Dunakapu téren egy gömbpiramis, egy világító beülős szán és egy óriási fénykúp is lesz. A Jedlik Ányos utcai szódásszifon-szökőkutat egy angyalmotívum, a Széchenyi teret új fénykapu-dekoráció, a Bécsi kapu téren és a Király utca–Dr. Kovács Pál utca sarkán lévő fákat organikus gömbök díszítik. A Bécsi kapu téren 13, a Szent István úton 30 kandeláberen lévő motívum ragyog majd. A tavalyihoz képest összesen 12-vel több, házak közötti átfeszítésre szereltek, szerelnek fel világító díszt, amelyek közül kettő például a Bécsi kapu térről a Káptalandomb felé sétálva lesz látható.


Ezek mellett a korábbi években megszokott látványelemek is lesznek, így a Dunakapu téren az 5 méteres hóember, a fénykapu és a beülős fénygömb, a fényfa (idén a városház előtti téren), a szarvas és a hóemberek szánnal (idén a Széchenyi téren).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!