Győr és környéke

2016.04.19. 00:16

Újabb sertéshorror 19 év után Láziban - fotók

A legfrissebb információk szerint mintegy száz sertés pusztult el a tűzben. Traktorok is kiégtek, így 150 millió forintos is lehet a kár.

kisalfold.hu

Tető nélkül maradt és romokban hever a   sertéstelep Lázi külterületén, ami hétfőn késő este kezdett el lángolni. A legfrissebb információk szerint mintegy száz sertés pusztult el  a tűzben. Traktorok is kiégtek, így 150 millió forintos is lehet a kár.


 A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, a pannonhalmi, a kisbéri, a győri, a pápai hivatásosok és a veszprémvarsányi önkéntesek is odasiettek, vízsugarakkal oltották a tüzet, igyekeztek megmenteni, megvédeni a lángoktól az állatokat. A kétszáz sertésnek sajnos csak a felét sikerült.


Emberek nem voltak veszélyben, lakóház se, viszont a magtárat a tűzoltók munkája révén sikerült megóvni. Hamar körbehatárolták a tüzet, megakadályozták továbbterjedését, de csak hajnali kettőre sikerült a lángokat megfékezniük és az utómunkálatok reggel öt óráig eltartottak.


Már csak elszenesedett gerendák jelzik, hogy mikor lángba borult a telep, mekkora volt a forróság. Kajtár József, Lázi polgármestere, aki odament a tűzhöz, lapunknak elmondta, hogy mintha annyira megijedtek volna a sertések, még visítani is elfelejtettek szegény jószágok. A hizlalda teteje is beomlott, egy részét pedig lebontották. Az esetet szerencsésen túlélő állatokat kiterelték az épületből, de munkagépek, jármű, traktor is égett.


A hizlalda tulajdonosa nem akart nyilatkozni, munkatársa annyit mondott el, hogy száz-százötven millió forint is lehet a kár és van biztosításuk. Azt nem tudják, mi okozhatta a tüzet, ezt a tűzoltók vizsgálják.


Hasonló eset történt a faluban 1997 januárjában is, egy másik sertéstelepen. Akkor erről Lázi kocahorror címmel írtunk. 19 évvel ezelőtt 61 vemhes koca elevenen bennégett a hizlaldában, annak teljes tetőszerkezete megsemmisült. A szakemberek akkor azt feltételezték, hogy rágcsálók okozták a tragédiát: patkányok rágták el a vezetékeket, zárlat keletkezhetett.

Állatorvost hívtak

A katasztrófavédelem állatorvost hívott a tűzhöz, dr. Muzs Lászlót érték el. Szakmai tanácsokat adott, bár – mint a Kisalföldnek elmondta – ilyenkor nem sok mindent lehet tenni, a legfontosabb, hogy az állatokat hideg vízzel hűtsék.


„Amelyik sertés a saját lábán kimenekült, ki tudott jutni az épületből, annak van esélye a túlélésre, ha megégett is, de csak később derül ki, tovább hizlalható-e vagy kényszervágásra kerül" – fogalmazott.


Előzmények:


Kedd 4.15 - Mintegy száz állat pusztult el a tűzben


Kedd hajnalban eloltották a tűzoltók a Lázi közelében lángba borult sertéshizlalda lángjait. A település szélén egy kétezer négyzetméteres, több helyiségre osztott épület, valamint munkagépek és járművek égtek. A tűz egy ideig veszélyeztette az égő épület melletti épületet is, azonban hamar sikerült megakadályozni a továbbterjedését.


A tűzzel érintett épületen körülbelül kétszáz sertést tároltak, az állatok felét sikerült kimenteni a tűzoltás során, de nagyjából száz állat elpusztult a tűzben.


23.30 - Folyamatosan mentik az állatokat a sertéshizlaldából


Továbbra is nagy erőkkel dolgoznak a tűzoltók Lázi közelében lángba borult, kétezer négyzetméteres sertéshizlalda oltásán. A tűzoltók mostanra megakadályozták a tűz továbbterjedését, így a közeli, szintén ezer négyzetméter körüli melléképület már nincs veszélyben. A sertéshizlaldából folyamatosan menekítik ki az állatokat, de több állat elpusztult, ezért a helyszínre hívták az illetékes állatorvost is. Az oltási munkálatokat a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja.


A tűzoltók most az elszenesedett gerendákat verik le, valamint a tűz végleges eloltásán dolgoznak.


23.20 - Helyszínen levő kollégánk elmondta, hogy több traktor, egy terepjáró is kiégett a telepen. A hizlalda teteje beomlott, egy részét pedig lebontották. Az állatokat kiterelték az épületből.


23.05 - Úgy tudjuk: a tűzesetről a sertéstelep mellett elhaladó falubeliek értesítették a tűzoltókat, ők vették észre az épületből felcsapó lángokat. A két épületből álló telep tetőzetének nagy része leégett. A helyiségben, ahol gépeket tárolnak, információink szerint több tízmillió forint értékű traktorok is voltak, így az elpusztult sertésállománnyal együtt a kár a százmillió forintot is elérheti.


22.50 - Az oltás még éjjel 11 órakor is tartott. A helyszínen utolértük Kajtár József lázi polgármestert, aki azonnal a telephez sietett. Kérdésünkre elmondta: a telep nagy része leégett, a mintegy ezer sertésből körülbelül kétszáz pusztult el. A tűz kiterjedt egy gépeket tároló helyiségre is, benne nagy értékű eszközökkel - tudtuk meg.


Az anyagi kár jelentős, több tízmillió forint lehet. "A tüzet sikerült megfékezni, a tető parázslik még, azt jelenleg is locsolják a tűzoltók. Vízsugárral locsolják azokat az állatokat is, amelyek megégtek, de túlélték a tüzet" - mondta Kajtár József.

Sertéstelep gyulladt ki kétezer négyzetméteres területen Lázi közelében,




22.35 - A szomszédos megyéből is riasztottak egy tűzoltórajt


Kigyulladt egy közel kétezer négyzetméteres sertéshizlalda a Győr-Moson-Sopron megyei Lázi közelében. A tűz egy szomszédos épületet, egy ezer négyzetméteres magtárat is veszélyeztet - közölte a katasztrófavédelem.


Elsőként a veszprémvarsányi önkéntes tűzoltók érkeztek a helyszínre, akik felderítették a telepet és az azon található, üres gáztartályt. A tűzhöz rajtuk kívül a győri, a kisbéri, a pannonhalmi és a Veszprém megyei pápai hivatásos tűzoltókat riasztották, valamint riasztást kapott a győrszemerei önkéntes tűzoltóság is, akik jelenleg Győr város tűzvédelmét látják el.

 

Olvasónk fotója

Olvasónk fotója



A tűzoltók folyamatosan érkeztek a helyszínre, jelenleg három vízsugárral dolgoznak a lángok megfékezésén: az egyikkel a tetőt oltják, a másikkal a tüzet támadják, a harmadikkal pedig a közeli állatokat hűtik és védik a tűztől.


22.30 - A tűzoltóknak már sikerült körülhatárolniuk a tüzet, így az nem terjed tovább, de még jó ideig eltart az oltás. Küzdenek a lángokkal, de már a magtár nincs veszélyben.


Korábban - Sertéstelep gyulladt ki kétezer négyzetméteres területen Lázi közelében, a 82-es főúttól nem messze hétfőn késő este.


A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszinre, a pannonhalmi, a kisbéri, a győri, a pápai és a veszprémvarsányi hivatásosok is a helyszinre mentek, vizsugarakkal oltják a tüzet, igyekeznek megmenteni, megvédeni a lángoktól az állatokat. Ember nincs veszélyben és lakóház sincs a közelben, csak egy magtár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!