Győr és környéke

2019.05.15. 10:03

Új tulajdonosa van a Vaskakas-háznak Győrben: megszépülhet az épületegyüttes

Rákosfalvy Zoltán ügyvéd és társa vásárolta meg a győri Vaskakas-házat. Az új tulajdonos lapunknak elmondta: még nem tudja pontosan, milyen formában szépülhet meg a ház, de mindenképpen szerette volna megakadályozni társasházzá alakítását.

Gyurina Zsolt

Új tulajdonosa van a Bécsi kapu tér 3. szám alatti, a köznyelv által Vaskakas-háznak nevezett patinás épületegyüttesnek: a Püspökvár Kft. vette meg a világosbarna sarokházat, sárga homlokzatú szomszédját és a volt Vaskakas éttermet a felette lévő udvarral. A cég egyik tulajdonosa Rákosfalvy Zoltán ügyvéd.


Győr frekventált, szépen felújított terének egyik legimpozánsabb épületegyüttese az utóbbi években üresen árválkodott, állapota teljesen leromlott. „Volt tulajdonosa 4–4,5 éve árulta, de sokáig nem akadt jelentkező az ingatlanra. Majd információim szerint a leendő vevő társasházzá alakította volna a városnak ezt a gyöngyszemét. Számomra ez elfogadhatatlan volt, ezért vettem meg. A győri belvárosban születtem, a Káptalandomb környékén nőttem fel, szívemnek kedves a tér, az épület" – fogalmazott [namelink name="Rákosfalvy Zoltán"].

 

Győr egyik frekventált helyén, a Bécsi kapu téren található az épületegyüttes. Fotó: Mészáros Mátyás

Győr egyik frekventált helyén, a Bécsi kapu téren található az épületegyüttes. Fotó: Mészáros Mátyás


A Püspökvár Kft.-t két magánszemély alkotja, a másik az ismert győri üzletember, Somogyi János. Arról korábban írtunk, hogy Nagy László 2007- ben 192 millió forintért jutott hozzá az épülethez, amelyet most információink szerint az ingatlanközvetítő 240 millió forint plusz áfáért árult, de az új tulajdonos arról, hogy végül mennyiért jutott a birtokába, nem kívánt nyilatkozni.


Rákosfalvy Zoltán még nem tudta elmondani lapunknak, pontosan mi lesz az épület sorsa, ahogy fogalmazott, még csak körvonalazódnak a tervek. Elárulta, hogy a klasszicista stílusú ház jobb, sárga szomszédja valamivel rosszabb állapotú, de szerkezetileg utóbbinak sincs gondja, inkább csak a nyílászárók sínylették meg az idő múlását.


Zoltán hangsúlyozta, hogy a győri önkormányzat eddig sem tehetett semmit azért, hogy a műemlékvédelem alatt álló épület szépsége kívül-belül helyreálljon, mert nem volt tulajdonos. A győri polgármesteri hivatal nem építési hatóság, az építési hatóság a műemlékvédelem volt, az ingatlan új kezekbe kerülésére is a műemlékvédelem adta áldását.

Jelenleg még keressük a helyét, de ez a csodálatos épület biztos, hogy végre megszépül"

– fejezte be Rákosfalvy Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!