Győr és környéke

2018.07.04. 08:15

Új kormányablak nyílik ősszel Győrben, a vasútállomás akadálymentesítése kis lépéssel elkezdődött - fotók

Hosszú év(tized)eken át a győri vasútállomás a város szégyenfoltja volt. A kívül-belül lerobbant viszonyokat tetézte, hogy az épület akadálymentesítése mostanáig nem valósult meg. Az ősz végén nyíló kormányablaknak köszönhetően mindkét fronton eredmények várhatók, de teljesen egyik probléma sem oldódik meg.

Szeghalmi Balázs

Vonattal utazni vagy érkezni Győrbe 15-20 esztendeje "időutazás". Ahogy teltek az évek, úgy nőtt a kontraszt a kisalföldi megyeszékhely városmagjának fejlődése és az állomás egyre leharcoltabb állapota között. Egyelőre nem születik újjá az épület, de a belső tereken hetek óta dolgoznak.


Könnyebb ügyintézés


"A győri állomáson kormányablakot alakítunk ki, az átadás idén ősz végén várható" - közölte kérdésünkre a MÁV sajtóosztálya. A kormányablak a régi váróteremben nyitja majd meg kapuit. Az átépítés a vasúttársaság feladata, ezt követően veszi át az új helyiségeket a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.


A koncepcióról múlt héten beszélt Tuzson Bence közszolgáltatásért felelős államtitkár: azért nyílnak forgalmas, tömegközlekedési csomópontokon új kormányablakok szerte az országban, hogy könnyítsék az ügyintézést. Sopronban három éve működik kormányablak a GYSEV egykori nemzetközi várótermében. A 300 négyzetméteres kormányablakhoz több mint 250 ügytípussal lehet fordulni a Hűség városában. A teljesség igénye nélkül okmány-ügyintézéssel, családtámogatási igényekkel, építési és egyes földhivatali ügyekkel.

A győri vasútállomás mosdója kész, szerdától használható - közölte a MÁV sajtóosztálya portálunkkal.

A győri vasútállomás mosdója kész, szerdától használható - közölte a MÁV sajtóosztálya portálunkkal. Fotó: Béres Márton

Figyelnek a mozgáskorlátozottak


A győri állomáson a kormányablak helyiségeinek megközelítése akadálymentes lesz, a főbejárat mindkét oldalán rámpákat építettek. Az elmúlt években a Kisalföld több riportot közölt arról, hogy milyen megalázó procedúrában van részük azoknak a mozgáskorlátozottaknak, akik vonatra szállnak Győrben.


"A munka kezdete óta figyelem, mi történik az állomáson. Annak örülök, hogy több korlátot kiemeltek a kőművesek a rámpáknál, azonban a főbejárat oldalánál és a Révai úti gyalogátkelőhelynél is akadnak még oszlopok, amelyek nehezítik a közlekedésünket. Nem beszélve a nagy üvegajtóról a bejáratnál, melyet nyitni ép embereknek is kihívás. Az akadálymentesítés akkor lesz sikeres, ha önállóan, segítség nélkül mozoghatunk a pályaudvaron" - hangsúlyozta Horváth Tamás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületének tagja.

Patkás Tomi (b) és Horváth Tamás (j) az állomás főbejárata előtti rámpánál. A fal melletti korlát még biztosan útban van.

Patkás Tomi (b) és Horváth Tamás (j) az állomás főbejárata előtti rámpánál. A fal melletti korlát még biztosan útban van.

Új és megújuló régi mosdó


A korszerűsítés az állomásépületre korlátozódik, az egyéb utasforgalmi területeket (peronokat, gyalogátkelő helyeket) nem érinti. Itt nem lesz könnyebb sem az ép, sem a mozgáskorlátozott utasok élete. Ami viszont mindenki számára jó hír: a régi mosdót felújítják és a jelenlegi pénztárak mellett létesítenek egy akadálymentes, új mellékhelyiséget is.

Braille-írás a sorszámhúzó gépen


A soproni állomáson nyílt kormányablakban baba-mama szoba, játszósarok és bizalmas szoba is van. A látássérülteknek Braille-írással látták el a sorszámhúzót, a számokat híváskor bemondják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!