Győr és környéke

2019.07.20. 18:50

Ügyvéd válaszol: hullik a szilánk olvasónk gyermekére a szomszéd ablakából - mit lehet tenni?

A Kisalföld által felkért ügyvéd rendszeresen válaszol olvasóink kérdéseire. Ezúttal arra kerestük a választ, hogy mit tehetünk, ha a szomszéd kerítése jelent gondot, netán potenciális életveszélyt.

Gyurina Zsolt

Olvasónk lapunktól kért segítséget: családi házának kertjét egy részen a szomszéd tűzfala határolja. A fal rossz állapotú, hullik róla a vakolat, a tűzfalon lévő ablak üvege betörött, a magasban meredező szilánkok veszélyt jelentenek. Olvasónk nem meri kiengedni gyermekét az udvarra játszani, mert fél, hogy megsérül.


Mint Horváth Zsolt, a lapunk által felkért ügyvéd leszögezi: általánosságban elmondható, azért, hogy a kertet határoló kerítés rendben legyen, ne jelentsen életveszélyt, az felel, aki építtette.


Különösen így van határoló falnál vagy kerítésnél. Esetünkben ez bizonyíthatóan a szomszéd, már csak azért is, mert az ő területén fekszik. Egy tűzfalnak, így az abban épített nyílászárónak pedig meg kell felelnie a 4/2014. belügyminiszteri rendeletben foglaltaknak. (Ráadásul esetünkben a győri katasztrófavédelmi kirendeltség kérésre igazolást adott ki a fal rossz állapotáról.) Ez így már jó alap arra, hogy a panaszos helyreállítás iránti marasztalási pert kezdeményezzen a szomszéddal szemben.

 


Ebben azt kérheti, hogy a tűzfal felé eső részét tegye rendbe, legalább annyira, hogy a hulló vakolat, illetve üvegszilánk jelentette életveszély megszűnjön. Ha olvasónk gyorsabb megoldást szeretne, saját pénzén megcsináltathatja a tűzfal kertjére néző részét, a költségek hitelt érdemlő bizonyítása esetén (számlák, fényképes dokumentáció) pedig annak megtérítését követelheti szomszédjával szemben.


Ekkor a pert megelőzi egy nem peres, a felmerült költségek összegére kötelezően megindítandó fizetési meghagyásos eljárás, így gyorsítva meg azt, hogy pénzéhez jusson. Tegyük még hozzá: abban az esetben, ha nem lehet eldönteni, hogy ki a kerítés tulajdonosa, mert mondjuk olyan régen épült, akkor a két szomszéd közösen viseli a terheket, tulajdoni arányuk szerint. Végezetül pedig azt is érdemes tudni, hogy nem vagyunk kötelesek kerítést építeni a telkünk határán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!