Győr és környéke

2015.11.20. 23:00

Úgy büntették meg gyorshajtásért a győri nőt 45 euróra, hogy aznap nem járt Ausztriában

Az aláírás és bélyegző nélkül postázott, gyorshajtásért küldött 45 eurós bírsággal nem kizárható, hogy csalók próbáltak pénzhez jutni.

Szeghalmi Balázs


"A kocsival a házunk udvaráról sem jártunk ki"


"Idén szeptember végén vettük a használt Fiat Bravót. Az új kocsival egyelőre nem jártunk az országhatáron túl. Ennek tükrében meglepődtünk, amikor gyorshajtás miatt osztrák bírságot találtunk a postaládánkban. A 45 eurós büntetést az említett Fiatra állították ki.


A levél szerint október 26-án két perccel 20 óra előtt, az A4-es autópályán, Nickelsdorfnál a megengedett 130 km/órás sebesség helyett 143 hajtottunk. Október 26-án - ami nyugati szomszédunknál ünnepnap - azonban nemhogy nem jártunk Ausztriában, de a kocsival a házunk udvaráról sem jártunk ki" – kezdte portálunknak a Győr-Ménfőcsanakon élő, Kósa Ildikó.


Aláírás és bélyegző nem szerepelt a dokumentumon


"A 45 eurós bírság első blikkre gyanús volt. Egyrészt nem tértivevénnyel küldték, másrészt sem postai pecsét, sem bélyeg nem volt a borítékon. Amikor kibontottuk a küldeményt, tovább folytatódtak a furcsaságok: aláírás és bélyegző sem szerepelt a dokumentumon.


A gyorshajtást bizonyító fotót nem mellékeltek a levélhez és utalást sem tettek arra, hogy a felvételt megtekinthetnénk az interneten.


Tekintettel arra, hogy Bécsben logisztikusként dolgozom, jól beszélek németül, több e-mailt írtam a levelet postázó egyik burgenlandi önkormányzatnak. Kérdéseimre azonban a mai napig nem kaptam választ" – folytatta Kósa Ildikó.


A ménfőcsanaki nő hozzátette: "a másik autónkkal járok dolgozni, amire dokumentáltan be van fizetve mindkét ország autópályahasználati díja. Ha erre az autóra küldik a bírságot, valószínűleg be sem ugrik azonnal, hogy esetleg tévedés vagy csalás áldozata vagyok".


Tisztázni kell a dokumentum eredetiségét 


Hasonlóan gyanús, Ausztriából érkező bírságokról több országos híradás szólt az utóbbi napokban – ide kattintva tekinthetik meg a Tények riportját, itt az Autó-Motor cikkét olvashatják el.


"Remélem, sikerül tisztázni a feladók kilétét. Ha valóban az osztrák hivatal küldte, akkor sem fizetem be a bírságot, mivel nem kívánom viselni a tévedésük következményét" – mondta a ménfőcsanaki nő.


 

Kósa Ildikó és a Fiat: a ménfőcsanaki nő szerint a kocsi még nem lépte át az országhatárt

Kósa Ildikó és a Fiat: a ménfőcsanaki nő szerint a kocsi még nem lépte át az országhatárt



Első körben nézzük, mi a közlekedési bírságok kiszabásának menete Burgenlandban


Szerkesztőségünk a szóban forgó ügyben megkereste a bécsi magyar nagykövetséget.


"A közlekedési szabálysértéseknél a tartományi központ (Bezirkshauptmannschaft) szabálysértési osztálya/előadója jár el Burgenlandban. Hangsúlyozni kell ugyanakkor: az eljárás menete tartományonként eltérő lehet Ausztriában.


Burgenlandban kisebb súlyú szabálysértések esetében elsőként anonim rendelkezés (Anonymverfügung) kereteiben levelet állítanak ki és rendes postai úton küldik a gépkocsi üzembentartójának a címére. Ehhez nem mellékelnek fotót.


Ha a címzett elismeri a szabálysértést, a kiállítástól számított négy héten belül be kell fizetni az összeget és ezzel az ügy lezárul. Ennek a rövidített eljárásnak az az előnye, hogy az elkövető ellen nem indítanak további vizsgálatot és nem kerül be a szabálysértési nyilvántartásba" – tudtuk meg Szilágyi Gergőtől, a bécsi magyar nagykövetség sajtósától.


Szabálysértés eljárási szakaszában lehet kérni a gyorshajtásról készült fotót - ha van


"Ha a büntetést négy héten belül nem fizetik be, az eljáró osztrák hatóság a hatósági feljelentés alapján szabálysértési határozatot hoz. A szabálysértési határozat ellen a kézhezvételtől számított két héten belül jogorvoslattal (Einspruch) lehet élni.


Ha a szabálysértés vitatott, ebben az eljárási szakaszban van lehetőség kérni a fotót. Ha a sebességtúllépést radarral mérték be, akkor minden esetben készül róla fotó.


Lézeres mérés esetén két rendőrtiszt állapítja meg az autó márkáját, rendszámát és a sebességtúllépés mértéket és erről feljegyzést készít. Ilyenkor nem áll rendelkezésre fotó" – ismertette a burgenlandi ügymenetet Szilágyi Gergő.


 

Ha hasonlóan gyanús Ausztriában postázott bírságot kapnak, mindenképp győződjenek meg a dokumentum eredetisége felől. Kattintson a nagyobb képért!

Ha hasonlóan gyanús Ausztriában postázott bírságot kapnak, mindenképp győződjenek meg a dokumentum eredetisége felől. Kattintson a nagyobb képért!



Szükség esetén segít a bécsi magyar nagykövetség 


"Ha a határozat ellen az érintett a megadott határidőn belül a fenti jogorvoslattal (Einspruch) élt, amelyben nemcsak a büntetés mértékét támadta meg, az eljáró hatóság rendes szabálysértési eljárást kezdeményez és folytat le, amire az érintett személyt megidézi.


Fontos tudni, hogy anonim rendelkezés esetében a BH által kiküldött határozatok gyakorta elektronikus ügyiratok, amelyek nem tartalmaznak aláírást, csak hatósági szignót.


Ha valaki gyanús küldeményt kapna, mindenképpen javasolt, hogy a fejlécen szereplő hatóságnál az ügyszámra hivatkozással érdeklődjön a határozat eredetisége felől.


Ha a győri hölgy a fenti információk birtokában úgy látja, hogy esetleg csalás áldozata, küldje meg a konkrét ügyére vonatkozó iratokat és szívesen segítünk a határozat eredetiségének tisztázásában" – zárta szavait és egyben ajánlotta fel segítségét a bécsi magyar nagykövetség munkatársa.


Rendőrségi feljelentés


Kósa Ildikó ezzel a lehetőséggel élni fog, illetve cikkünk megjelenése után a győri rendőrségén csalás gyanúja miatt feljelentést tesz.


Arra a kérdésünkre, hogy megyénkben hitelességében megkérdőjelezhető osztrák bírság miatt történt-e már feljelentés, Takács József, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrség sajtóreferens századosa úgy válaszolt: "nem, de más forrásokból értesültünk hasonló esetekről. Aki úgy érzi, hogy csalók környékezték meg áldokumentumokkal vagy csalás áldozata lett, kérjük, tegyen feljelentést győri központunkban (9024 Győr, Zrínyi út 54.)".


Hogyan szerzik meg az adatokat?


Olvasóinkban nyilván felmerül, hogy a csalók hogyan szerezhetik meg egy autós lakcímét és a kocsijának a rendszámát?


Erre több válasz adódhat, de az esetleges rendőrségi nyomozás sikere érdekében ezeket egyelőre nem részleteznénk.

Tanulságos parkolási bírság: 36 euróra büntették egy másik Olvasónkat Bécsben - a teljes cikket ide kattintva olvashatják el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!