Győr és környéke

2019.05.31. 09:00

Tűzbe mentek a bajba jutott férfiért a koroncói polgárőrök

Gondolkodás nélkül bement az égő házba és kiráncigálta a tűzből az ott lakót a 21 éves koroncói Vedó Norbert, miközben társa, Varga Adrián kint- ről biztosította, nehogy másnak is baja essék. Mindketten polgár- őrök, éjfél előtt már indultak volna haza a járőrözésből, amikor kigyulladt a ház.

Cséfalvay Attila

„A Koroncói Polgárőr Egyesület két tagja, Vedó Norbert és Varga Adrián szolgálatteljesítés közben életet mentett" – a megyei polgárőrszövetség és a helyi egyesület is büszke a két tagjukra. A két fiatalember múlt hétfőn, este nyolc órától kerékpárral járőrözött. „Már éppen indultunk volna haza, amikor éjfél előtt tíz perccel érkezett üzenet a telefonunkra, hogy a Dobó utcában ég az egyik ház. Azonnal odatekertünk" – meséli Norbi. „Belülről kisebb robbanást is hallottunk, valószínűleg a tévét is elérte a tűz." A szomszédok mondták, hogy egy idősebb férfi él a házban, vélhetően bennrekedt. Adrián próbálta biztonságos távolságba vinni az utcán összegyűlt embereket, társa pedig belökve az ajtót, bement. 

 

Varga Adrián és Vedó Norbert  polgárőrök értek elsőként az égő házhoz, s mentették meg a bennrekedt férfi életét. Fotó: Bertleff András

Varga Adrián és Vedó Norbert polgárőrök értek elsőként az égő házhoz, s mentették meg a bennrekedt férfi életét. Fotó: Bertleff András


„Már a belső szoba is lángra kapott, dőlt ki a füst: észrevettem az idősebb férfit a lángoló házban: megfogtam, kihúztam az utcára, biztonságos távolságra az árok mellé ültettem" – idézte fel. Pár perc után megérkeztek a tűzoltók, a rendőrség és a mentőszolgálat munkatársai is.


A férfit ellátták és beszállították a győri Petz-kórházba: a fiúk úgy tudják, kisebb füstmérgezést kapott. „Kérdeztük tőle, van-e gázpalack a házban, de szerencsére nemmel válaszolt – ahogy vezetékes gáz sincs bevezetve. A férfi akkor azt állította, hogy tévénézés közben gyulladt ki a ház, a szolgáltató szerint viszont nem is volt áram a házban." 

 

A ház  üresen áll,  lakhatatlan,  az ablakok betörve, a tetőn lyuk. Fotó: B. A.

A ház üresen áll, lakhatatlan, az ablakok betörve, a tetőn lyuk. Fotó: B. A.


A mentés alatt végig biztosította a helyszínt Varga Adrián, aki a bejáratot tisztította meg, hogy könnyebben hozzáférhetőbb legyen. A lánglovagok munkája két órán keresztül tartott. A polgárőrök végig kint voltak és segítették a tűzoltók munkáját – nem mellékesen a két koroncói életmentő a tűzoltó-egyesület tagja is. A ház 

most üresen áll, lakhatatlan, a kapu kitámasztva, az ablakok betörve, a tetőn lyuk. A faluban érdeklődtünk, mi történt a tűzből kimentett férfival, de senki sem tudta megmondani, hová került. 


„Három éve lettem polgárőr: én vettem rá tavaly Adriánt, hogy legyen ő is a csapat tagja. Buszrongálókat kergettünk már, de ilyen, igazán éles helyzetben még nem volt szükség ránk" – mondta Vedó Norbert. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!