Győr és környéke

2018.05.07. 09:00

Tovább bontják a töltést

A püspökerdei folyószakasz körüli gátrendszer eltüntetése fakivágással és -ültetéssel jár. A rendezett partszakasz kialakítása a cél.

Gyurina Zsolt

– Tovább bontják a régi töltést az Aranyparton, a földet pedig munkagéppel beletúrják a holtágba. A folyó ezzel egyre keskenyedik, a part pedig meredekké, balesetveszélyessé válik – hívta fel szerkesztőségünket olvasónk. Hozzátette, az arra járók felháborodnak a látványon, féltik a zöldet, féltik a folyót.


A múlt század elején épített, funkcióját vesztett töltést körülbelül másfél éve kezdték elbontani. A Vásárhelyi Pál utcával párhuzamosan futó gátra nincs szükség, hiszen a Mosoni-Duna püspökerdei ága holtággá vált. A hangulatos, csendes környék a fejlesztésekkel együtt nagyot változott: a tavalyi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezésével és a Széchenyi-egyetem új kollégiumának átadásával egy időben a töltés nagy része eltűnt.


– Már nincs is kedvem kijönni a házból, annyira megváltozott a környék – mondta el nekünk egy, a környéken élő nő. – Rengeteg fát kivágtak, mondván, hogy megöregedtek. Ültettek újakat, amelyek egy részét aztán a munkagépek eltiporták. Kaviccsal szépen elterítették a part menti ösvényt, ezt aztán a munkagépek megint tönkretették.


Az 1784-ben épült, part menti kis ház tulajdonosa Pánczél Jenő. Napról napra követi az eseményeket. – Kár a töltésért, mert egy árvíznél a holtágba is juttathatták volna a Mosoni-Duna felesleges vizét – mondja. – Kis tavat is ígértek nekünk ide, abból is inkább derítőtó lesz, amely a csatornák vizét gyűjti össze. A folyóból legalább három-négy métert elvesznek most – véli.

 

Kár a töltésért, mert egy árvíznél a holtágba is juttathatták volna a Mosoni-Duna felesleges vizét.

Pánczél Jenő


Érdeklődésünkre a városházán azt válaszolták, céljuk a szebb, rendezettebb környék. – A funkcióját vesztett gátrendszer mintegy mesterséges falként zárta el a lakott területeket a természettől, a természetes vizektől – válaszolta lapunknak Fűke Péter településfejlesztési főosztályvezető. – Az önkormányzat célja, hogy a 

rekreáció és a pihenés fő területének számító vízpartokhoz minél közelebb kerülhessenek a város lakói és a városba érkező turisták. Az elmúlt időszakban többen kérték tőlünk a környéken lakók közül, hogy folytassuk a töltésbontást. A töltéstest elbontásával és a holtág melletti terület rendezésével kedvező feltételeket szeretnénk teremteni a vízpart szabadidős használatához.

 

Pánczél Jenő sajnálja a nyugalmat; a háttérben látszik, hogy a napokban is dolgoztak a munkagépek.

Pánczél Jenő sajnálja a nyugalmat; a háttérben látszik, hogy a napokban is dolgoztak a munkagépek.

Fűke Péter kérdésükre hozzátette, a holtág medrét a töltésbontás nem érinti, csupán a meredek, rendezetlen, leszakadó mederrézsűt rendezik, majd a végleges rézsűhajlás kialakítását követően befüvesítik. A főosztályvezető azt ígéri, hogy a terület faállományának megújításával, a töltésszakasz rendezésével a holtág mellett hamarosan ligetes, szép zöldterület lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!