Győr és környéke

2019.05.21. 08:45

Történelmi hajóskürtöt is kiállítottak Gönyűn - videó, fotók

"Élet a Duna partján" címmel hajós kiállítás nyílt Gönyűn. A tárlat közösségi összefogásból valósult meg és stílszerűen a főteremből látható, ahogy Európa második leghosszabb folyama méltóságteljesen "csordogál".

Szeghalmi Balázs

Kenyeret adott a Duna


"Országosan is ritkaságszámba menő tematikával, gazdag tartalommal állítottuk össze a kiállításunkat. A tárgyak, könyvek, fotók, dokumentumok engednek bepillantást a magyar hajózás történetébe és a gönyűi hajósok életébe" – kezdte Ágoston Zoltánné Edit, a tárlatot életre hívó Gönyűi Honismereti Egylet alapító tagja. Gönyűn valaha az emberek nagy része hajózásból élt, egykoron itt tartották a folyami vámvizsgálatot Ausztria és Szlovákia irányába.

 


Egészen a hatvanas-hetvenes évek fordulójáig több tucatnyi gönyűi család kenyerét biztosította a hajós forgalom. Nem véletlen: a Duna-parti tárlat nyitásán több mint 200 egykori hajós család elszármazottja vett részt. A Gönyűi Honismereti Egylet tagjai pályázatírás segítségével, a saját kezük munkájával alakították a tárlatot.

 

Diákoknak is érdekes hajós tárlatot állítottak ki Gönyűn.

Zöld hajókürt


"Kicsit megszállottak vagyunk. Ha kellett, nem restelltünk utazni a hajós tárgyakért, dokumentumok megmentéséért" – mondta Ágoston Zoltán, aki hajósként dolgozik. Jelenleg a Duna-Rajna-Majna csatornán áthaladva, Hollandiában "szeli a habokat". Az egylet legidősebb tagja, a 82 éves Lakatos István szerelte és állította talpra az árbocot a főteremben. A helyiség látványossága a dobogón álló szimbolikus, interaktív hajóorr. Itt különleges történelmi "ereklye", zöld színű hajókürt is helyet kapott. Ugyanazzal a zöld festékkel vonták be, mint a második világégés után a Szabadság hidat.

 

A Gönyűi Honismereti Egylet tagjai 2003 óta gyűjtik a hajós emlékeket.

1600 hajós emlék


"A bemutatott hajókürt arról a darushajóról származik, mellyel a második világháború után újraépítették a főváros hídjait. Emellett rendkívül értékes történelmi emléknek tartjuk azt a zsebnaptárt, melyet az 1956-os forradalom idején egy hajós írt" – folytatta Ágoston Zoltán. A kiállításnak otthont adó egykori művelődési ház felújítását Ginop, a tárlat létrehozását Interreg együttműködés támogatta.


A pályázati összegeken kívül az egylet tárlókat kapott a győri Rómer-múzeumtól és szakmai segítséget is. A győri múzeum szakembereinek útmutatása alapján végezték a leltározást és a restaurálásokat is. A Gönyűi Honismereti Egylet eddig 1600 hajózási tárgyat gyűjtött össze. A látogatók hajós egyenruhába is bújhatnak egy-egy fénykép kedvéért.

 

Hadarics Vilmosné Panni, Szórádi Csaba, Ágoston Zoltán, Ágoston Zoltánné Edit és Beke Emília 2003 óta rengeteg gönyűi hajós emléket mentett meg az enyészettől. Most együtt ünnepelhették a kiállítás megnyitóját. Fotók: Cseh Róbert

Foglalkoztató diákoknak


"Tervezzük, hogy folyamatosan cseréljük majd a tárgyakat a tárlókban. Emellett minden emléket szeretnénk digitalizálni, a hajózási élet kutatóit szívesen látjuk. Amit mindig hangsúlyozunk: kétórás foglalkoztatót állítottunk össze ovisoknak, általános és középiskolás diákoknak. Célunk, hogy a gyerekek szórakozva tanuljanak a hajózásról a kiállításon" – tudtuk meg Ágoston Zoltánné Edittől. A tárlat előzetes bejelentkezés után látogatható, elérhetőség: 30/695-4043.

Bringával Gönyűre


A Győrt Gönyűvel összekötő kerékpárutat három és fél éve használhatják a bringások. A kiállítást érdemes nyeregben ülve, tekerve megközelíteni. Ez a tanév végén iskolai osztályoknak is remek program lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!