Győr és környéke

2019.07.18. 10:49

Több zebrát szeretnének a 82-esre Écsen

A 82-es út forgalma nyáron látványosan megugrik, a Balatonra tartók miatt időről időre összefüggő kocsisorok alakulnak ki.

 Écset a 82-es út kettévágja, így az ott lakók közül többen jelezték lapunknak: elkelne több zebra a főúton. Mint az önkormányzattól megtudtuk, régóta igyekeznek megoldani ezt a gondot. Két helyszín jött szóba, az egyik a Szent István park környékén, a templomnál, a másik a József Attila utca és a 82-es főút találkozásánál. Utóbbira van nagyobb remény, a kerékpárút elkészültével ott gyalogátkelő is lehet.

Fotó: Bertleff

A 82-es út gazdája, a Magyar Közút lapunk megkeresésére úgy válaszolt, hogy a gyalogos-átkelőhelyek kijelölését az érintett önkormányzatnak kell kezdeményeznie. Zebra létesítéséhez sok dolgot kell figyelembe venni: a gyalogos- és gépjárműforgalom nagyságát, a gyalogosforgalom biztonságát, a gyalogosok áramlási irányát, az út és környezetének kialakítását. Az önkormányzat feladata az adott útkeresztmetszeteknél a gyalogosforgalom számlálása a hét három különböző napján, legalább 1–1 órán keresztül, csúcsidőszakban kell a keresztirányban áthaladó gyalogosokat megszámolni és az adatokat dokumentálni.

 

Új zebra kialakításához gondoskodni kell továbbá a megvilágításról, a gyalogos-átkelőhelyhez vezető szilárd burkolatú járda, a gyalogút, a kerékpárút és gyalogos-felállóhely, a kiemelt szegélyen vagy padkán kívüli gyalogoskorlátok és egyéb gyalogos biztonsági berendezések létesítéséről és fenntartásáról. Ha mindez megvan, a megyei kormányhivatal és az önkormányzat közös döntése alapján festhető fel új gyalogos-átkelőhely. Akár Écsen, a 82-es főúton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!