Győr és környéke

2018.10.12. 08:40

Teszteltük a rámpát a vasúton, ami miatt majdnem tüntettek Győrben - videón, fotókon mutatjuk

Hosszú idő után csütörtökön majdnem tüntettek Győrben, de csak majdnem. A Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete azért szervezett demonstrációt a győri vasútállomás elé, mert a bejárathoz épített rámpát nyár vége óta nem nyitották meg - ellentétben az új lépcsőkkel. A MÁV az utolsó pillanatokban elgördítette az akadályokat a kész rámpák elől, így a tüntetés okafogyottá vált. A vasútállomás további akadálymentesítése azonban nagyon is aktuális.

Szeghalmi Balázs

Az elmúlt években a Kisalföld több riportot közölt arról, hogy milyen megalázó procedúrában van részük azoknak a mozgáskorlátozottaknak, akik vonatra szállnak Győrben. A győri állomáson hamarosan legalább az új kormányablak helyiségeinek megközelítése akadálymentes lesz. Ezért a főbejárat mindkét oldalán rámpákat építettek nyáron.


Csak saját felelősségre


Horváth Tamás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületének tagja a kezdetektől fogva nyomon követte a beruházást. Az egyesület javaslatára emeltek ki több oszlopot a rámpák közeléből, majd a heteken át egyeztettek a feljáró megnyitásáról. A Mozgáskorlátozottak megyei szervezete végig azt kérte számon a vasúttársaságon, hogyha a rámpára vonatkozik a törvény, miszerint használatbavételi engedély nélkül nem lehet átadni, akkor a szintén a beruházás részét képező, megújított lépcsőre mért nem?


A kitartás csütörtök reggel eredménnyel járt, a MÁV a nyomás hatására megnyitotta az ominózus rámpákat. Igaz, a vasútállomás falára aggatott nem túl barátságos üzenetben felhívják a figyelmet, a rámpát saját felelősségünkre használhatjuk.

 


Klassz a rámpa


Csütörtök délben ott jártunkkor kisgyerekes szülők már éltek is a lehetőséggel és babakocsikat toltak a rámpán. Patkás Tomi győri paraúszó segítségével mi pedig teszteltük a kis híján tüntetést idéző rámpákat. "Mint minden rámpát, az elején ezt is kicsit bemértem. A feljáró hossza, dőlésszöge jó. Találkoztam már olyan rámpával, amelyen kerekesszékkel lehetetlenség volt felmenni. Szerencsére ez nem tartozik közéjük. Annak külön örülök, hogy a falra korlátot erősítettek, azaz kaptunk kapaszkodót is" – mondta Tomi.


Más kérdés, hogy a mozgáskorlátozottak a rámpával jelenleg annyit nyertek, hogy akadály nélkül vehetnek jegyet, intézhetik majd hivatali ügyeiket ősz végétől a kormányablakban. A peronokhoz ugyanolyan keservesen vezet az út, mint eddig.

 

Patkás Tomi győri paraúszó elégedett volt az új rámpákkal. A feljáró a babakocsit toló kismamák életét is könnyebbé teszi.


Bíznak a folytatásban


"Az egyeztetések végén jó kapcsolat alakult ki köztünk és a MÁV között. Ezt a vasat ütjük, ameddig forró. Célunk, hogy a sorstársak segítség nélkül, maguk közlekedhessenek a győri vasútállomáson" – mondta Nagy Józsefné Edit, a Mozgáskorlátozottak megyei szervezetének elnöke. Ami biztos, hogy a pénztárak mellett hamarosan átadnak egy akadálymentes új mosdót is. Ez lesz a második lépés.

 

Fotók: Cseh Róbert


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!